Home > Alimentatie si Nutritie > Alimente cu continut ridicat de proteine
Alimente cu continut ridicat de proteine

Alimente cu continut ridicat de proteine

Avem nevoie de alimente cu continut ridicat de proteine pentru buna functionare a organismului. Nu se recomanda trecerea in extreme: prea multe, sau prea putine proteine. Calea de mijloc este cea mai buna.

Proteina este un nutrient necesar pentru  functionarea echlibrata a oraganelor. Este o continua dezbatere despre cantitatea de proteine pe care o persoana trebuie sa o consume zilnic. Portia zilnica recomandata pe zi este de 46 g proteine la femeile cu varsta cuprinsa intre 19 si 70 de ani, si 56 de g proteine pentru barbatii cu varsta cuprinsa intre 19 si 70 de ani.

Orice exces de proteine se transforma in energie și este controversat aspectul stiintific cu privire la finalizarea acestui proces: această proteină în exces provoacă o presiune asupra ficatului, sau nu? Deficienta de proteine insa duce la atrofie musculara, provocand slabirea organelor interne.

continut ridicat de proteine

Lista cu alimente care au continutul ridicat de proteine

*Piept de curcan si piept de pui
– 100 g de pui: 30 g proteine
– 306 g piept de pui: 92 g proteine
– 69 g picioare de pui: 18 g proteine
– 37 g de pulpa superioara de pui: 9 g proteine
– 1g proteine furnizeaza 4.5 calorii

*Peste: ton, somon, halibut
– 100 g peste: 26 g proteine
– 85 g peste file: 22 g proteine
– 1g: 4.5 calorii

Grame proteine la 85 grame peste:
– ton, somon, halibut, snapper: 22g proteine
– biban, cambula, limba de mare: 21 g proteine

-cod: 20g proteine
-tiapia: 17g proteine

* Branza
– 100 g branza: 32 g proteine
– o felie de branza: 28 g proteine
-1g proteine: 4.7 calorii

Grame proteine la 28 grame branza:
– branza de casa cu un continut scazut de grasime: 5g proteine
– ementaler cu un continut scazut de grasime: 8g proteine
– Cheddar cu un continut scazut de grasime: 6g proteine
– parmezan: 10g proteine
– branza Romano: 9g proteine

Cotlete de porc
-100g cotlete de porc contin  25g proteine
– 1 cotlet de 134 g contin 33g proteine
-1 g proteine furnizeaza 5,2 calorii
– 28g de muschi contin 23 g proteine
-28g de jambon au 18g proteine
-1 felie de sunca de 8g furnizeaza 3g de proteine

Carne de vita si vita macra (cu un continut redus de grasime)
-100 g carne furnizeaza 36 g proteine
– o portie de 85 g furnizeaza 31 g proteine
-1 g proteine per portie furnizeaza 5.3 calorii

*Tofu
100g tofu contin 7g proteine
O portie de 85g tofu contine 6 g proteine
-1 g proteine din tofu furnizeaza 7,4 calorii

*Boabele de fasole uscate

100g fasole au aproximativ 17 g proteine
O portie de 172 g contine 29g proteine
1 g proteine din fasole furnizeaza 10,4 calorii

* Ouale (in special ouale albe)
100g: 13 g proteine
1 ou mare de 50g are 6g proteine
1g proteine furnizeaza 12 calorii
1 ou alb de 33 g furnizeaza 4g proteine
1g proteine furnizeaza 4,4 calorii

*Iaurt, lapte si lapte de soia
100g lactate au 6g proteine
245 grame contin 14g proteine
1 g proteine furnizeaza 18 calorii
1 cana de 245g lapte degresat furnizeaza 8g proteine
1 cana de 243g  lapte de soia furnizeaza 8g proteine

*Nuci si seminte de docleac, dovelcel, pepene, arahide, migdale
100g au 33 g proteine
28g seminte au 9g proteine
1g proteine furnizeaza 15.8 calorii
28 g arahide au 7g proteine
28g migdale au 6g proteine
28g fistic cu 6g proteine
28 grame seminte de floarea-soarelui au 6 g proteine
28 grame seminte de in: 5g proteine

Un meniu sanatos cu alimente cu continut ridicat de proteine

Incepeti ziua din plin cu un mic dejun cu proteine la pachet. Ouale iti incarca bateriile de dimineata, energie de care ai nevoie pana la pauza de pranz. Prepara o omleta fara ulei sau un quiche cu legume, sau pur si simplu mananca-le fierte moi alaturi de branza, sau mai tari in salata.

Branza proaspata de casa este o gustare excelenta in orice moment al zilei. Nu este scumpa, o putem gasi sub diferite forme, gusturi, texturi si in cantitati diferite de grasime; pe deasupra  contine si calciu, mineral ce iti pastreaza oasele sanatoase. Combina branza cu legume proaspete, sau cu fructe si scortisoara ca desert.

Quinoa aceasta cereala minune, nu este doar bogata in proteine dar are si un continut redus de colesterol, fiind o sursa importanta de fier si fibre.  Sa mananci des quinoa este o idee buna pentru vegetarieni, dar si pentru orice persoana ce cauta o sursa sanatoasa de proteine. In general, se prepara in 20 de minute. Poti pregati salata de quinoa, sau sa folosesti aceasta cereala in loc de orez.

Semintele de dovleac sunt gustarea perfecta pentru cei grabiti, sau ca topping pentru salate si supe. Desi se gasesc mai tot timpul in magazine, puteti sa prajiti semintele toamna, pentru a le pastra pentru iernile geroase. Se recomanda ca semintele de dovleac sa se manance crude. Nucile si semintele au un continut ridicat de calorii, asa ca se impune sa le consumati cu moderatie.

Fasolea uscata indiferent de soi, este o alegere delicioasa, cu proteine si fibre. Lasa boabele de fasole peste noapte intr-un vas cu apa, apoi fierbe-le la foc mic. Condimenteaza-le cu ustoroi, chimion, boia, sau frunze uscate de dafin.

Tofu si boabele de soia sunt surse excelente de proteine, dar laptele de soia este un aliment versatil, putand fi utilizat in mai multe moduri; anumite branduri ofera variante extra calciu sau cu un plus de arome; lapte de soia cu aroma de ciocolata potrivit pentru momentele cand isi face aparitia pofta de dulce, cu vanilie este delicios pentru cereale si cafea, iar simplu pentru cornurile de casa, biscuiti, smoothie.

Iaurtul grecesc vine la pachet cu mai multe proteine decat iaurul normal. Este mai gros, mai consistent, mai satios si mai putin dulce decat iaurturile cu care v-ati obisnuit din comert, avand in vedere totusi un continut caloric scazut. Merge de minune cu un fruct,  fiind, de asemenea, un bun inlocuitor al smantanii.

Puneti unt de arahide pe paine prajita, pe biscuiti dietetici, in loc de untul obisnuit din lapte. Adauga unt de arahide  in smoothie, dar si atunci cand preparati diverse bunatati dn casa precum cornuri, painici sau pite.

Seitanul are un continut ridicat de proteine, fiind preferat in special de vegetarieni. Seamana la textura cu carnea de pui, find un ingredient ideal pentru sandvisuri si supe. Este facut din gluten de grau si nu se gaseste cu usurinta, fiind comercializat mai ales in magazinele specializate, dar poate fi pregatit si in casa dupa o retata speciala.

Migdalele contin grasimi mononesaturate, substante ce reduc riscul bolilor de inima. O portie pe zi inseamna o mana plina sau 2 linguri de unt de migdale si se recomanda tuturor, pentru un regim variat cu alimente cu continut ridicat de proteine. Mananca-le simple ca gustare intre mese ori pune-le macinate deasupra salatelor. Cele mai sanatoase sunt semintele crude.

loading...