Home > Alimentatie si Nutritie > Beneficiile spanacului asupra sanatatii
Beneficiile spanacului asupra sanatatii

Beneficiile spanacului asupra sanatatii

Spanacul este o planta comestibila, anuala, ce a fost descoperita pentru prima data in Asia Mica. Aceasta detine frunze ce sunt hranitoare, utilizate cu precadere in combinatie cu alte alimente si mai ales folositoare cand aducem in discutie medicina si inovatiile acesteia.

Cand vorbim de beneficiile aduse sanatatii, se iau in considerare atat frunzele, cat si semintele spanacului, care sunt mai mult decat „tamaduitoare”, adevarate remedii naturale. Frunzele se consuma atat in preparate, cat si ca element principal in salate sau chiar sucuri, iar din seminte se poate obtine o infuzie.

Medicii specialisti recomanda ca frunzele sa nu se fiarba inainte de consum, deoarece se vor pierde prin acest proces toate proprietatile existente.

Compozitie si actiune

Referindu-ne strict la elementele ce o contin, enumeram cateva si anume: clorofila in cantitate mare, dupa cum se poate si observa cu ochiul liber, acid folic, vitaminele B1, B2, B6, B9, C, E, K precum si caroten, protide, lipide, glucide, luteina pe care organismul nostru nu o produce in mod natural, fier, dar si o substanta specifica spanacului, pe numele ei de spinacina.

Intrebuintarea acestei plante se face deseori ca si laxativ usor sau drept depurativ, antianemic, sau se administreaza persoanelor hipo sau hipertensive, celor cu probleme de nutritie, fiind un bun remineralizant, revitalizant si afrodiziac.

Beneficiile spanacului

Beneficii asupra sanatatii

  • Preparatele ce au la baza aceasta planta, spanacul, cu precadere o parte a acestora – frunzele, ajuta la diminuarea riscului de aparitie a unor afectiuni sau boli, precum: hipertensiunea arteriala, tuse si expectoratie, scorbut, rahitism, acnee si anemie.
  • De asemenea, un lucru ce inca nu s-a mentionat pana acum la nici o alta leguma, este faptul ca spanacul este recomandat persoanelor care se refac sau sunt in tratament pentru o boala mai grea, mai grava, dar consumul este preferat si pentru combaterea starilor de oboseala sau epuizare.
  • Efectele benefice ale spanacului se cunosc si in cazul luptei anti-cancer si ajuta la inmultirea celulelor pentru o secretie pancreatica mai corecta si mai sanatoasa.
  • Unele studii au afirmat faptul ca un consum regulat de spanac sau seminte de spanac are rezultate uimitoare cand este vorba de cazul viitoarelor mamici, deoarece acesta contribuie pozitiv la o buna dezvoltare si crestere a micului fat.
  • Spanacul ajuta la intarirea vaselor de sange, a inimii si ochilor.
  • Se cunoaste, in mare masura si actiunea sa depurativa, prin faptul ca, in mod singular ajuta la curatarea organismului de numeroasele toxine acumulate de-a lungul timpului, mai ales folosit in curele de primavara si de toamna.
  • Semintele acestuia sunt utilizate de persoanele ce au o problema cu tractul digestiv, deoarece combat sau amelioreaza efectele indigestiei.
  • In plus, pe langa toate aceste beneficii externe, ne vom referi strict la ce tine de aspectul fizic, de cel exterior. Se poate observa destul de rapid, cum compresele cu suc amelioreaza sau chiar duc la disparitia unor afectiuni ale pielii, precum acnee, arsuri, eczeme sau chiar ulcere de piele.

Precautii si contraindicatii

Spanacul este interzis persoanelor suferinde de reumatism, guta, hepatita sau pietre la rinichi din cauza acidului exalic din compozitie; cu toate acestea se recomanda sa consultati un medic specialist, deoarece mai pot exista si alte afectiuni…

Daca, in momentul in care este spalat, spanacul isi schimba culoarea in galben, in mod clar nu trebuie sa va ganditi sa-l mai consumati.

loading...