Home > Alimentatie si Nutritie > Cat de bine este sa gatim alimentele?
Cat de bine este sa gatim alimentele?

Cat de bine este sa gatim alimentele?

Cand caldura este folosita pentru a gati alimentele, poate omori sau dezactiva numeroase organisme nocive, cum ar fi bacteriile si virusii, dar si unii paraziti. Otravirea prin alimentele negatite, dar si alte afectiuni, poate fi cauzata de bacterii patogene, Escheria coli sau salmonela, neuro-virusi, si altii. De asemenea, parazitii pot fi introdusi in organism si prin intermediul salatelor, prin carnea cruda (in sange) sau prin apa neimbuteliata.

Ce prevenim prin procesul de gatire?

       Efectul de sterilizare al gatitului prin fierbere depinde de temperatura, de timpul de gatire sau de tehnica folosita. Cu toate acestea, unele dintre bacterii pot forma pori care sa supravietuiasca procesului, care pot germina si creste din nou dupa ce mancarea s-a racit. Din aceasta cauza, se recomanda ca mancarea sa nu fie reincalzita mai mult de o singura data, pentru a se evita pe cat posibil aceste dezvoltari ale bacteriilor.

gatim alimentele

De ce nu alimente in stare cruda?

       Fata de mancarea cruda, gatitul alimentelor previne toxiinfectiile alimentare care in cazul primei situatii mentionate sunt aproape imposibil de evitat. Gatitul imbunatateste digestia unor alimente, deoarece unele dintre acestea (un exemplu bun fiind cerealele), in starea lor naturala, sunt necomestibile, cateva dintre acestea fiind chiar otravitoare. Spre exemplu, boabele de fasole sunt toxice in cazul in care sunt consumate crude sau gatite nu indeajuns pe cat ar trebui, din cauza fitohemaglutininei, care poate fi dezactivatata doar dupa fierberea timp de minimum 10 minute, la 100 °C.

Alte consideratii despre siguranta alimentelor includ si prepararea, manipularea sau depozitarea. In concordanta cu datele celor de la USDA, temperatura considerata periculoasa, unde bacteria se inmulteste si are un mediu prielnic este de 4-60°C. Mancarurile preparate in vase de plastic sunt mult mai periculoase decat cele gatite in vase din lemn, cu toate ca parerile specialistilor sunt impartite. Apa fierbinte si sapunul, urmate de o clatire cu o solutie diluata antibacteriana, are efectul de a reduce riscul de imbolnavire, cu toate ca metodele de gatit nu sunt tocmai cele potrivite. De asemenea, nu in ultimul rand, se recomanda ca dupa fiecare contact cu carnurile sa va spalati pe maini.

In urma unor studii, s-a sugerat ca aproximativ 32% din mortalitatea cauzata de cancer ar fi putut fi evitata prin schimbarile de dieta, de alimentatie. Unele dintre aceste forme de cancer ar fi cauzate de carcinogenii din preparate, generate in urma procesului de gatire. Multe alimente, cum sunt friptura de vita sau broccoli, contin o concentratie scazuta de carcinogeni si anticarcinogeni.

Gatitul alimentelor poate reduce semnificativ efectul pe care il au acestea asupra colonului, cu precadere asupra aparitiei cancerului de colon. Cercetarile au aratat ca, mancand alimente negatite sau lapte nepasteurizat, se poate reduce riscul aparitiei cancerului colorectal.

Alimente gatite in casa vs. alimente gatite in restaurant

           Chiar daca a inceput ca o activitate strict pentru femeile din interiorul familiei, aceasta s-a extins si a prins conturul unei afaceri de succes, iar acum gasim mancarurile preferate in toata lumea, in restaurant si in scoli.

“Gatit acasa” poate insemna pentru multi siguranta si confort, iar cativa dintre producatorii de top ating aceasta coarda sensibila a consumatorului, pentru a avea un castig mai mare, dar in realitate originea acestora este nesigura. Aveti grija!

loading...