Home » Catina – beneficii si tratamente

Catina – beneficii si tratamente

scris de: Elena
catina

Catina devine din ce in ce mai populara in randul arbustilor cu proprietati vindecatoare. Arbustul, care creste in jurul raurilor si pe un teren uscat, a fost folosit timp de secole pe post de tratament medical traditional. Frunzele, florile, fructele, dar si uleiul din seminte sunt toate folosite pentru diferite remedii.

Folosinta si intrebuintari

  • In medicina naturista, catina are numeroase folosinte si indicatii. Frunzele si florile sunt utilizate pentru artrita, ulcere, guta sau iritatii de piele. Ceaiul contine vitamine, minerale, antioxidanti si aminoacizi, fiind consumat cu precadere de persoanele suferinde de o presiune scazuta a sangelui, de diabetici, precum si pentru cresterea imunitatii. Fructele catinei sunt folosite pentru a preveni infectiile pielii, imbunatateste vederea si incetineste procesul de imbatranire. Revenind la ceai, acesta ajuta si la vindecarea pielii in urma arsurilor solare.
  • Semintele si uleiul in sine sunt utilizate pentru tratarea astmului, a colesterolului ridicat, atat ca antioxidant, cat si ca expectorant. Uleiul se recomanda in medicina traditionala pentru a incetini reducerea agilitatii mentale asociata cu imbatranirea si reduce efectele secundare ale cancerului si ale tratamentului acestuia. De asemenea, trateaza cu brio si afectiunile tractului, precum ulcere, stomac deranjat sau constipatie.
  • Ceaiul de catina, uleiul sau fructele pot fi folosite pentru o varietate de afectiuni ale tenului sau ale pielii in general, poate fi folosit chiar pentru ameliorarea vizibila a cicatricilor, iar recent s-a demonstrat ca ar putea contine si proprietati asemenea antibioticelor. Extractul din fructe poate fi utilizat, cu incredere, pentru acnee, intepaturi de insecte sau dupa cum am mai spus, arsuri solare.

Catina

Efecte secundare

Sunt cateva precautii speciale si avertismente care ar trebui sa fie luate in considerare inca de la primul contact cu acest arbust, mai ales daca va ganditi sa va bucurati de beneficiile sale. Am gasit suficiente informatii cu privire la intrebuintarea catinei in timpul sarcinii, pentru a va asigura ca este in totalitate sigura, dar in timpul alaptatului, inca nu sunt cunoscute destule; insa, cu toate acestea, se recomanda a evita folosirea acestui arbust in totalitate, pe orice cale ar fi administrat.

Sunt cativa specialisti ce contesta consumul catinei, deoarece ar avea abilitatea de a incetini coagularea sangvina. In timp ce in multe cazuri este benefica, este primordial sa va opriti in a lua suplimentele cel putin cu doua saptamani inainte daca aveti programata o interventie chirurgicala, pentru a reduce riscul de a sangera in exces in timpul sau dupa aceasta.

Daca va sunt administrate anticoagulante, pentru a incetini procesul de coagulare a sangelui, incercati sa evitati consumul de catina de orice fel, pentru ca va poate da peste cap acest proces…

In combinatie cu aceste medicamente creste riscul aparitiei de vanatai neasteptate sau sangerari excesive. Medicamentele care trebuie evitate numaidecat sunt: aspirina, diclofenac, ibuprofen, heparin; aceasta nefiind insa o lista completa. De aceea, este necesar ca, inainte de toate, sa consultati un farmacist sau chiar un medic specialist cu privire la ceea ce se poate intampla cu organismul dumneavoastra, la ce schimbari este supus acesta, in urma consumului regulat sau doar pe baza de cura a catinei.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept