Home > Alimentatie si Nutritie > Cimbrul – bun pentru mancare si sanatate
Cimbrul – bun pentru mancare si sanatate

Cimbrul – bun pentru mancare si sanatate

Cimbrul creste sub forma de arbust si se gaseste in locurile mai aride aflate de-a lungul Marii Mediterane. Iubitorii indragesc tot ce tine de acesta, de la frunze pana la radacina, deoarece toate pot fi folosite cu usurinta in aproximativ toate preparatele culinare.

Partile mai utile ale cimbrului sunt cu precadere frunzele si petiolele ce se gasesc la nivelul florilor, care incep sa se recolteze chiar de la inceputul perioadei de inflorire, in mai, si se lasa sa se usuce in voie, fara soare.

Cimbrul uscat poate fi utilizat de doritori in alcatuirea de infuzii, capsule sau alte produse medicamentoase, precum unele siropuri destinate ameliorarii tusei. Din cimbru se poate extrage, de asemenea, si un ulei ce intra in alcatuirea unor creme sau unguente cu efect antiseptic.

Compozitie si actiune

Dintre cele mentionate mai sus, trebuie sa aducem la cunostinta si compozitia acestuia, ce aduc sanatatii aportul de care are nevoie pentru a functiona pe deplin: ulei volatil, tanina, unele substante amare, saruri minerale, dar si mucilagii.

Cimbru

Se foloseste drept antiseptic intestinal sau pentru afectiuni minore de la nivelul stomacului, colonului. De asemenea, sunt recunoscute mondial efectele calmante pe care le are asupra tusei, ajuta la expectoratie, este antidiuretic, analgezic natural, tonic capilar, dar si vermifug in cazul copiilor mici.

Proprietati nutritive si terapeutice

Cand vorbim de preparate pe baza de cimbru, ne referim strict la acelea care sunt indicate in caz de dischinezii biliare, viermi intestinali, dar si plagi, reumatism si guta. De asemenea, studii recente au afirmat ipoteza conform careia consumul de cimbru ajuta la tratarea unor probleme sau afectiuni de la nivelul sistemului digestiv.

In caz de taieturi minore sau chiar rani provocate de muscaturi sau intepaturi de insecte, se poate folosi acel ulei esential, deoarece are efect antiseptic; se mai poate folosi si in cazul urmarii unui tratament pentru afectiuni gingivale minore.

Administrare

Frunzele in stare naturala sunt folosite doar pentru aromatizarea felurilor de mancare, dar, pe langa acest beneficiu, acestea au si un efect terapeutic.

Infuzia se poate prepara doar din una sau doua lingurite de planta, in 200-250 ml de apa, dupa care neaparat se lasa la infuzat si se consuma pana la doua sau trei cani zilnic. Trateaza foarte bine amigdalitele, faringitele si laringitele.

Tinctura se obtine pe seama frunzelor ce sunt puse peste alcool de 70 grade, pentru ca mai apoi sa se inchida ermetic pentru 15 zile. Se consuma cate 20 picaturi, de trei ori pe zi pentru tratarea unor afectiuni.

Precautii
Nu se cunosc reactii adverse, dar se recomanda sa aveti grija la cantitati, deoarece orice exces poate dauna. Viitoarele mamici sau pentru cele care alapteaza ar trebui sa se evite pe cat posibil consumul.

Uleiul esential, de care am vorbit la inceput, trebuie sa se consume doar cu acordul si la indrumarea medicului specialist, deoarece cantitatea de cimbru este foarte comprimata, iar calitatea este una dintre cele mai bune si in momentul in care nu exista compatibilitatea 100% cu organismul dumneavoastra sau metodele de administrare sunt gresite, poate dauna mai mult decat v-ati fi imaginat la inceput…

loading...