Home > Alimentatie si Nutritie > Laptele din semințe de cânepă – beneficii
Laptele din semințe de cânepă – beneficii

Laptele din semințe de cânepă – beneficii

Laptele din semințe de cânepă este bun pentru piele, păr și unghii, îmbunătățește circulația și are calități antiinflamatorii.

Este preferat de vegani și vegetarieni, și este considerat alături de altele (laptele de soia, orez, ovăz, migdale, cocos) un superaliment.

Cânepa face parte din categoria plantelor tehnice și este cultivată în țara noastră de mai bine de 2000 ani. În urma recoltării este folosită în mod special în industria textilă, sub formă de fibre din care este confecționată îmbrăcămintea. Cânepa ne mai oferă spre folosire și semințele, turtele, pleava, lemnul și frunzele.

Din cauza nivelului ridicat de THC (tetrahidrocannabinol) din compoziția ei, cultivarea cânepii în anumite state precum SUA este interzisă.

Sunt cunoscute două tipuri de cânepă, cea care este cultivată în scopuri industriale denumită „cannabis sativa” și cea folosită pentru obținerea drogurilor, cunoscută sub denumirea de „cannabis indica”. Se spune despre cânepă că este o „bombă” de nutrienți, iar aici ne putem raporta, spre exemplu, la un pahar cu lapte din semințe de cânepă.

lapte-de-canepa

Un pahar cu lapte din semințe de cânepă conține elemente precum: proteine, acizii grași Omega-3 și Omega-6, acid folic, vitaminele A, B12, E, magneziu, potasiu, lecitină, colină, sulf și o cantitate însemnată de fier.

Câteva dintre beneficiile oferite de consumul de cânepă sub diversele ei forme sunt:

  • cânepa utilizată sub formă de semințe decorticate este o sursă de energie;
  • uleiul de cânepă este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri naturale, este folosit și în cosmetică pentru eliminarea acneei, eczemelor și a psoriazisului;
  • făina de cânepă este bogată în fibre care ajută la reglarea digestiei;
  • planta de cânepă este utilizată pentru tratarea diverselor afecțiuni, cum sunt ulcere, gastrite, diaree, depresie, tumori, anestezii, afecțiuni ale căilor urinare, astm, bronșită cronică, enfizem, boli psihice, nevralgii etc.;
  • laptele din semințe de cânepă este un lapte vegetal, o bogată sursă nutritivă, este bun în tratarea problemelor ginecologice și de fertilitate, în reglarea echilibrului hormonal și metabolic, în eliminarea chisturilor ovariene, dureri menstruale, PMS (simptome ale sindromului premenstrual), endometrioza, fibroame și polipi uterini, bulimie și anorexie;
  • valoarea nutritivă a laptelui are un efect tonic asupra organismului, în special a ovarelor și endometrului;
  • laptele din semințe de cânepă stimulează lactația, previne bolile cardiovasculare, menține sănătatea pielii, menține echilibrul sistemului nervos, ameliorează durerile provocate de artrită, întărește sistemul imunitar;
  • laptele din semințe de cânepă este un produs vegan, foarte ușor de preparat chiar și acasă prin amestecul într-un blender al unei cantități de semințe de cânepă cu o cantitate mai mică de apă;
  • preparatul obținut are un aspect cremos și un gust delicios asemănător cu cel al nucii;
  • laptele din semințe de cânepă este ușor digerabil de către organism în comparație cu cel de origine animală.

Laptele vegetal este un aliment foarte hrănitor, gustos, dar mai ales sănătos, în special cel din semințe de cânepă. Deși se spune că laptele de proveniență animală este mai bogat în calciu, în timp, corpul nostru nu îl mai asimilează la fel de bine…

Organismul adultului nu mai produce suficiente enzime precum renina și lactaza, enzime ce ajută la digerarea lactozei din lapte. O altă calitate a laptelui vegetal este aceea că nu produce intoleranță, precum cel de origine animală care adesea oferă sensibilități, în special la lactoză. Din aceste motive este încurajat consumul de lapte vegetal în defavoarea celui animal.

loading...