Home > Alimentatie si Nutritie > Micul dejun și importanța lui
Micul dejun și importanța lui

Micul dejun și importanța lui

Cine se trezește devreme departe ajunge, însă cine se trezește devreme și nu are parte de un mic dejun corespunzător, cu siguranță nu va reuși să înainteze odată ce ziua va începe să se desfășoare.

Micul dejun este prima masă a zilei, care ne dă startul după ce ținem un „post negru” pe durata întregii nopți. După ce 12 ore stăm fără să mâncăm nimic, este și normal să ne simțim înfometați odată ce ne trezim și simțim nevoia să mâncăm.

Fiecare masă pe care o consumăm pe parcursul zilei este importantă pentru buna funcționare a organismului nostru, aducându-ne aportul necesar de nutrienți, care sunt undeva peste o sută la număr, fiind alcătuiți din proteine, carbohidrați, grăsimi și diverse vitamine și minerale.

De ce e important să nu sărim peste micul dejun?

Micul dejul reprezintă masa de „start” a zilei. Având în vedere că nu ne alimentăm 12 ore pe parcursul nopții, este mai mult decât necesar să luăm masa odată ce ne trezim.

Micul dejun este acea masă a zilei care ne furniează substanțele nutritive și lichidele necesare pentru a putea începe ziua în forță.

Dimineața, organismul nostru trebuie să:

  • Își refacă rezervele de nutrienți consumați pe durata nopții, dar și pentru ziua care a trecut.
  • Asigure aportul de energie necesar pentru a întreprinde activități noi în ziua care a început.
  • Reface nivelul de hidratare care a suferit pierderi pe durata nopții.

Pe parcursul nopții, organismul nostru consumă o mare parte din nutrienți și din tot ceea ce am consumat pe durata zilei, motiv pentru care odată ce ne trezim trebuie să refacem aceste rezerve care sunt consumate în timp ce dormim.

Ce se întâmplă dacă sărim peste micul dejun?

După cum a fost afirmat, acesta asigură energia necesară pentru a putea începe o nouă zi și a putea face tot ceea ce ne propunem fără să ne simțim rău sau să avem diverse alte stări de disconfort.

Iată ce se întâmplă dacă nu iei micul dejun:

  • Scade nivelul glicemiei din organism, ceea ce duce la înfometare.
  • Crește greutatea corporală, adică acumulăm acele kilograme nedorite.
  • Apar stările de oboseală și lipsă de energie.
  • Vei simți nevoia să consumi tot mai multe gustări, cea mai mare parte a lor fiind nesănătoase, deoarece așa va cere organismul.
  • Te vei supraalimenta pe parcursul zilei.

Cine și-ar dori să aibă parte de aceste „efecte advese”? Cu siguranță nimeni, de aceea nu trebuie să sărim peste micul dejun. Însă nu se pune problema să avem parte mereu de un mic dejun, ci contează foarte mult și ce alegem să mâncăm.

Ce este indicat să consumăm la micul dejun?

Este bine de știut că trebuie să evităm carbohidrații simpli la micul dejun, aceștia fiind reprezentați de cereale cu lapte, pâinea albă sau cafeaua cu zahăr, alimente pe care majoritatea le aleg la această masă a zilei pentru a le consuma. Acestea cresc nivelul zahărului în sânge, ceea ce va duce la apariția grăsimilor în organism, adică niște kilograme în plus, ceea ce nu ne dorim.

Micul dejun nu trebuie să depășească 400-500 de calorii, motiv pentru care acesta ar trebui să conțină o combinație de:

  • Proteine (aproximativ 20 g);
  • Vitamine și minerale;
  • Maximum 5 g de grăsimi;
  • Fibre.

Acestea se pot lua din alimente precum:

  • Ouă;
  • Lapte;
  • Nuci, migdale, semințe etc.;
  • Carne albă;
  • Pește;
  • Avocado;
  • Fructe și legume…

Un mic dejun corespunzător ne va aduce aportul de energie necesar și va împiedica apariția poftelor pentru alimentele și gustările mai puțin sănătoase, lucru care duce la creșterea în greutate, motiv pentru care NU trebuie să sărim peste acesta!