Home > Alimentatie si Nutritie > Proteinele – cele mai bune prietene ale unei alimentații sănătoase
Proteinele – cele mai bune prietene ale unei alimentații sănătoase

Proteinele – cele mai bune prietene ale unei alimentații sănătoase

Cu siguranță de fiecare dată când căutați informații despre un stil alimentar corect și sănătos, aflați că proteinele, pe lângă alte „ingrediente”, joacă un rol foarte important și toată lumea spune despre acestea că sunt bune pentru organismul tău.

Nu trebuie să exagerăm și să consumăm numai proteine, este imposibil acest lucru, însă ar fi bine să încercăm să le includem în proporție de 30% în mesele noastre zilnice, restul aportului constând în carbohidrați și grăsimi bune, fără a uita de mișcare bineînțeles.

Un stil alimentar sănătos și adecvat are următoarea formulă: 40% carbohidrați + 30% grăsimi + 30% proteine, toate acestea provenind din alimente și suplimentele alimentare.

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt o componentă care nu trebuie să lipsească celulelor care alcătuiesc organismul nostru, fiind niște macronutrienți, aceștia fiind la rândul lor formați din aminoacizi, toate la un loc formând structura proteică.

Proteinele sunt primele care intervin în susținerea masei musculare, acestea contribuind la creșterea acesteia și la întreținerea ei, dar și la cea a masei osoase, motiv pentru care un consum regulat și adecvat de proteine vor ajuta la sănătatea ta.

De ce trebuie consumate proteinele?

Dacă obișnuiești să faci mișcare, în special exerciții la sală, proteinele sunt primele care te vor ajuta în această direcție, adică să îți ofere energia necesară dar și capacitatea de refacere după antrenamente.

Dacă în schimb nu ești foarte activă, dar îți dorești acest lucru, cel mai indicat este să te focusezi pe cantitatea de proteine pe care o consumi și să încerci să le incluzi pe acestea în mesele și gustările tale zilnice.

Astfel, pentru o femeie care dorește să își țină kilogramele „din scurt”, aceasta ar trebui să consume aproximativ între 50-100 g de proteine pe parcursul unei zile, în condițiile în care cantitatea de calorii consumată este de aproximativ 1400 de kcal/zi.

De unde putem obține cantitatea de proteine necesară?

Proteinele se pot găsi în următoarele:

  • Proteine din surse vegetale, adică din soia, semințe, nuci, linte, etc.
  • Proteine din surse animale, adică din carne albă slabă, pește, carne de pasăre, ouă și lactate.

Indicat ar fi să încerci să le combini pe acestea, deoarece consumând doar un anumit tip de proteină (vegetală sau animală), nu vei obține o sursă „completă” de proteine.

Care sunt cele mai bune tipuri de proteine?

Proteinele de cea mai bună calitate se pot obține din următoarele alimente:

  • Soia
  • Albușul de ou
  • Lapte
  • Carnea de vită
  • Carnea de pui
  • Mazăre și alte leguminoase

Ce cantitate de proteine se regăsesc în astfel de alimente?

Iată câteva exemple:

O bucată de piept de pui gătită pe grill (aproximativ 150 de g): aproximativ 35 g de proteine

Două ouă de dimensiune medie: aproximativ 13 g de proteine

Un pumn de migdale crude: aproximativ 6 g de proteine

O cană de linte roșie (fiartă): aproximativ 8 g de proteine

Un iarut mic simplu degresat (de aproximativ 100g): aproximativ 5 g de proteine.

Mesele bogate în proteine, dar și gustările proteice, sunt o alegere bună pentru a le consuma imediat după ce ai făcut mișcare sau un antrenament la sală, ajutând la spirjinirea și creșterea masei musculare dar și la un stil alimentar sănătos.

loading...