Home > Alimentatie si Nutritie > Scorțișoara – tratament pentru diabet
Scorțișoara – tratament pentru diabet

Scorțișoara – tratament pentru diabet

Diabetul este o boală care poate avea atât o cauză fiziologică (de exemplu, o dereglare în organism), cât și una psihologică. Persoanele care suferă de o dereglare de acest gen sunt de obicei acelea care au greutate mare, sunt stresate, au emoții negative sau au fost depresive pentru o perioadă îndelungată ori chiar cele care au deranjamente ale sistemului nervos.

Diabetul poate fi de tip I și de tip II. Simptomele ambelor sunt similare.

Printre simptomele celui de tip I regăsim:

  1. Cetoacidoză (acidifierea sângelui);
  2. Diminuarea rezistenței la efort;
  3. Dureri abdominale;
  4. Greață;
  5. Poliurie (urinarea frecventă);
  6. Polidipsie (sete intensă);
  7. Respirație profundă, rapidă, aerul expirat miroase a acetonă din cauza cetonelor excretate prin respirație;
  8. Somnolență;
  9. Tulburări de vedere.

La început, simptomele vor fi subtile, dar în timp se vor accentua.

Scorțișoara

Unele dintre simptomele ce apar în cazul diabetului de tip II sunt:

  • Creșterea senzației de sete și a volumului urinar se vor accentua în timp;
  • Deshidratarea;
  • Oboseala foarte mare;
  • Vederea neclară;
  • În cazul debutului, uneori glicemia scade extrem de mult (hipoglicemie); Mai apoi devine foarte ridicată. Când crește foarte mult, corpul persoanei în cauză prezintă o deshidratare extremă ce poate determina somnolență, crize convulsive și chiar confuzie mentală (comă hiperosmolară hiperglicemică noncetozică).
  • Se manifestă printr-o cantitate redusă de insulină, astfel că acidifierea sângelui nu apare de obicei.

Dacă aveți aceste simptome, este indicat să mergeți la medicul de familie pentru a vă îndruma asupra analizelor ce ar trebui făcute.

Există numeroase tratamente naturiste pentru această afecțiune, de exemplu, scorțișoara.

Beneficiile consumului de scorțișoară în cazul acestei boli:

  1. Acționează favorabil asupra glicemiei și nivelului de colesterol ,,rău”  când este luată pe stomacul gol, datorită componentei deținute, care este denumită cinamaldehidă. Controlează nivelul glicemic în cazul celor ce au diabet de tip II (chiar și o jumătate de linguriță din această plantă vă îmbunătățește glicemia).
  2. Stimulează insulina, având un rol important în prevenirea diabetului.
  3. Se pare că prezintă efecte asemănătoare insulinei, datorită unui substitut bioactiv deținut.
  4. Prezintă proprietăți antioxidante ce luptă împotriva radicalilor liberi din organism.

Alte proprietăți ale scorțișoarei:

  • Ameliorează disconfortul menstrual;
  • Ameliorează durerile articulare și ale oaselor;
  • Diminuează inflamațiile și simptomele artritei;
  • Luptă împotriva infecțiilor tractului urinar și a celor de la nivelul cavității bucale.

Nu se recomanda consumul scorțișoarei în cazul celor care au probleme cu ficatul, deoarece, consumată în cantități mari, produce daune acestui organ.

Nu consumați scorțișoara dacă în același timp mai luați și medicamentele sau consumați alimentele următoare, deoarece interacționează cu acestea, producând daune organismului dumneavoastră:

  • Crom;
  • Gheara diavolului;
  • Ginseng siberian;
  • Pepene amar;
  • Usturoi.

Cert este că încă nu s-au făcut numeroase studii în privința scorțișoarei și asupra efectelor acesteia în cazul diabetului de tip II.

Nu uitați că în decursul prezenței acestei boli trebuie să vă alimentați sănătos, să faceți multe exerciții, să vă verificați nivelul glicemiei și chiar să luați medicamentele prescrise.

Alte remedii naturiste indicate în cazul diabetului zaharat sunt: dudul, ienupărul, nucul, păpădia, salvia, rădăcina de brusture, usturoiul…

Dacă prezentați această boală, consumați cu moderație: alune de pădure, cartofi, ceapă, conopidă, fasole, măsline, mere, migdale, morcovi, pere, portocale, soia, salată verde, vișine, pentru prevenirea și tratarea simptomelor.