Home » Spirulina – beneficii terapeutice

Spirulina – beneficii terapeutice

scris de: Elena

Ce este spirulina?

Spirulina este o algă unicelulară care are forma unei spirale (de aici provine și numele), de culoare verde-albăstruie. Nuanța verzuie se datorează prezenței clorofilei, iar nuanța de albastru se datorează ficocianinei.

Milioane de oameni utilizează spirulina ca pe un supliment alimentar, fiind recomandat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și de Organizația Mondială a Sănătății. ONU recomandă spirulina pentru tratarea malnutriției, în situațiile de urgență umanitară, dar și pentru dezvoltarea armonioasă a organismului.

Componentele spirulinei

Spirulina este un “superaliment” care oferă proteine ușor de digerat și o varietate mare de elemente nutritive.

Printre componenții spirulinei se numără:

  • Proteine, în proporție de 70%;
  • Aminoacizi grași esențiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina);
  • Acizi grași esențiali (acid linoleic);
  • Acizi nucleici (ADN și ARN);
  • Vitamine (complexul de vitamine B și vitaminele D, E, K);
  • Minerale: iod, seleniu, zinc, mangan, fier, fosfor etc.;
  • Carotenoide;
  • Clorofilă;
  • Ficocianină.

Spirulina

Datorită compușilor organici, spirulina este considerată o algă cu proprietăți medicinale care oferă o gamă largă de beneficii terapeutice sănătății.

Spirulina – tipuri și doze

Există mai multe tipuri de spirulină pe piață, așadar este important să se realizeze o mică investigație înainte de a cumpăra. Dat fiind faptul că spirulina crește într-un mediu care nu poate supravegheat, există posibilitatea de a se contamina cu diferite metale grele și cu alte toxine. De aceea, este bine ca spirulina organică să se achiziționeze doar de la furnizori sau de la mărci de încredere.

Spirulina este disponibilă sub formă de capsule, comprimate, pulbere și particule. De regulă, doza recomandată de medicii avizați variază între trei și cinci grame. Un alt aspect demn de menționat în administrarea spirulinei este că această poate fi administrată doar cu apă pură sau filtrată, pentru a crește nivelul de absorbție în organism.

Spirulina – beneficii terapeutice

  • Ajută la pierderea kilogramelor în plus, datorită conținutului bogat de iod care acționează direct asupra glandei tiroidei;
  • Luptă împotriva razelor ultraviolete și protejează pielea de radiațiile solare;
  • Conferă sațietate și scade apetitul dacă este consumată cu o jumătate de oră înaintea mesei;
  • Ajută la reducerea colesterolului și a trigliceridelor;
  • Crește masa musculară datorită conținutului bogat în proteine;
  • Îmbunățește sistemul imunitar, încetineşte creşterea şi înmulţirea bacteriilor, fortificând astfel rezistența organismului;
  • Acționează eficient în cazurile de anemie, demineralizare și epuizare a organismului grație fierului;
  • Stimulează digestia cu ajutorul conținutului de fibre vegetale;
  • Contribuie la detoxifierea organismului, iar mai mult decât atât, este folosit pentru a salva oamenii otrăviți cu arsenic;
  • Ajută la buna funcționare a glandei tiroide prin optimizarea proceselor metabolice;
  • Constituie un ajutor deosebit în combaterea candidei prin creșterea florei intestinale bacteriene care poate ține sub control dezvoltarea execesivă a acestei ciuperci;
  • Luptă împotriva alergiilor sezoniere sau perene, datorită antihistaminelor;
  • Echilibrează presiunea arterială. Atenție, este recomandată doar persoanelor care suferă de hipertensiune!

În concluzie, spirulina este realmente un “superaliment” cu multiple beneficii asupra sănătății, însă trebuie administrată doar cu acordul medicului și în cantitățile recomandate de acesta. Este cea mai bună metodă de a prelua controlul asupra sănătății…

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept