Home > Alimentatie si Nutritie > Top 5 inlocuitori ai zaharului
Top 5 inlocuitori ai zaharului

Top 5 inlocuitori ai zaharului

Renuntam la unele alimente care nu sunt prea benefice pentru silueta, dar la dulciuri e mai greu. Tentatiile sunt la tot pasul: prajituri, ciocolată, bomboane. Iata topul celor mai buni inlocuitori ai zaharului.

Topul celor cinci inlocuitori ai zaharului iti vor arata cum sa iti mentii silueta fara sa renunti la micile gustari dulci, care parca iti fac ziua mai buna. Inlocuitorii zaharului sunt mult mai sanatosi, unii chiar fiind lipsiti de calorii.

  1. Zaharina

Zaharina este mult mai dulce ca zaharul obisnuit și poate fi folosita in cantitati mult mai mici. Acest inlocuitor de zahar nu contine calori și este ideal pentru cei care vor sa piarda in greutate, dar sunt foarte pofticiosi cand vine vorba de dulciuri.

Atentie insa: consumul excesiv duce la cresterea apetitului de mancare. Consumata moderat, zaharina e o solutie excelenta pentru a potoli pofta de dulce si, in acelasi timp, sa iti pastrezi silueta.

inlocuitori ai zaharului

  1. Mierea

Un indulcitor 100% natural, care pe langa aroma imbietoare, contine foarte multe substante nutritive, vitamine, antioxidanti si trateaza unele afectiuni. Este foarte benefica pentru sanatate insa trebuie evitat consumul in exces. Mierea nu e lipsita de calorii, consumul excesiv poate influenta procesul de ardere a grasimilor. Foarte important: incercati sa nu folositi mierea in temperaturi foarte ridicate, aceasta isi pierde mult din proprietati.

  1. Sirop de artar

Este obtinut din arborele de artar, are un parfum imbietor si este recunoscut pentru faptul ca previne unele forme de cancer. Acest indulcitor intareste sistemul imunitar, este foarte eficient in tratarea raceli si a tusei. Comparativ cu mierea, are mai putine calorii, dar are un parfum mai puternic, fapt pentru care unele persoane opteaza pentru miere.

  1. Nectarul de agava

Este extras dintr-o planta de origine mexicana, agava, in proportie de 25% mai dulce ca zaharul. Acest indulcitor este natural, cu un index glicemic mult mai scazut decat zaharul normal. Datorita faptului ca este mult mai dulce decat acesta, aveti nevoie de o cantitate extrem de mica pentru a indulci o cafea, de exemplu. Cea mai benefica proprietare a nectarului de agave este faptul ca se absoarebe lent si nu creste semnificativ zaharul din sange, de aceea poate fi folosit si de persoanele diabetice. La fel ca in cazul oricarui indulcitor, si acesta trebuie folosit moderat.

  1. Stevia

Poate fi considerata unul dintre cei mai sanatosi indulcitori. Nu are calorii, la fel ca nectarul de agava, nu influenteaza glicemia, ci dimpotrivă: are rolul de a regla zaharul din sange. Acest tip de indulcitor este cel mai recomandat persoanelor care sufera de diabet. Stevia are rolul de a energiza, de a creste capacitatea de concetrare si memorare, scade pofta de dulciuri.

Organismul tau va simti o nevoie tot mai scazuta de a consuma dulciuri, iar stevia are rolul si de a proteja dantura de carii. Daca zaharul era considerat un inamic al dintilor, acest indulcitor este mai mult decat eficient pentru protejarea danturii. Stevia este bogata in vitaminele A si C, magneziu, fibre, fosfor si zinc. Datorita faptului ca nu prea are efecte negative, stevia poate fi considera cel mai bun inlocuitor al zaharului…

loading...