Home » Totul despre ghimbir: beneficii si retete

Totul despre ghimbir: beneficii si retete

scris de: Elena
Totul despre ghimbir

Ghimbirul este un medicament universal, inca din vremuri stravechi. In cultura orientala, ghimbirul isi are loc de cinste, este folosit ca mirodenie in foarte multe feluri de mancare si ca medicament in tratarea diverselor afectiuni.

Ghimbirul este mentionat ca medicament miraculos inca de pe vremea primilor imparati romani, insemnarile fiind facute de medicii acestora in diverse carti. Este disponibil in orice anotimp, care o aroma puternica si placuta, usor picanta.

Beneficiile ghimbirului

Ghimbirul sau ginger-ul, sub denumirea in care mai este cunoscut, este un excelent medicament pentru problemele gastrointestinale, ajuta la digestie si la detoxifierea colonului. Ghimbirul este o sursa importante de mangan, potasiu, vitamina B si magneziu.

Este foarte eficient impotriva greturilor din timpul sarcinii si este recomantat femeilor gravide, fiind mult mai sanatos si sigur decat medicamentele anti-greata care au si efecte adverse. Consumat intr-o cantitate mica, este extrem de sigur.

Ghimbirul ajuta si la curatarea pielii si a tenului, are in componenta un puternic antiinflamator, denumit gingerol, care ajuta la calmarea durerilor cauzate de osteoartita, remumatism si facilizeaza mobilitatea, atenuand durerea din articulatii. Persoanelor care sufera de aceste afectiuni li se recomanda sa consume zilnic un cm de ghimbir.

Ghimbirul este foarte eficient si in tratarea febrei musculare; in cazul in care ai depus foarte mult efort si ti-ai suprasolicitat muschii, un ceai de ghimbir iti va prinde excelent pentru a detensiona muscultatura si vei simti mai putin oboseala.

Ceaiul de ghimbir are si rolul de a purifica organismul si ajuta la concetrare, In cazul in care ai avut o zi grea sau pur si simplu te pregatesti sa sustii un proiect foarte important, o ceasca de ceai de ghimbir te va ajuta foarte mult sa te concetrezi si sa elimini stresul si tensiunea acumultate.

Ghimbirul ajuta la ranile gastrice, cauzate de o alimentatie nesanatoasa sau haotica. In cazul in care ai un stomac sensibil si alimentele mai consistente iti ingreuneaza digestia, un ceai de ghimbir dupa o masa copioasa iti va ajuta foarte mult stomacul sa digere mai usor, fara sa provoace dureri, balonari sau greata.

Ghimbirul, incredientul minune din bucatariile orientale

Bucatariile orientale, in special cea indiana, se bazeaza foarte mult pe condimente cat mai aromate si imbietoare. Ghimbirul este de neinlocuit din preparate, imbogateste gustul si intensifica aroma mancarurilor. Pasta de ghimbir este ideala pentru preparatele din carne sau legume precum, cartofii, conopida sau boroccoli. Ofera mancarii o nota subtil picanta si intensifica aroma celorlalte condimente din mancare.

Idei de preparare a ghimbirului

Atunci cand achizitionati radacini de ghimbir, asigurati-va ca sunt tari si au un aspect placut, cu o suprafata neteda. Nu cumparati ghimbirul daca are un usor miros de mucegai sau este tinut intr-un loc umed. Doar ghimbirul batran se va curata de coaja; in cazul in care simtiti ca suprafata este moale si coaja nu s-a intarit, o puteti folosi asa…

Coaja contine foarte multe vitamine si e de preferat sa nu o curatati. Ghimbirul poate fi taiat feli sau dat pe razatoare la fel ca hreanul, atunci cand vreti sa il folositi pentru ceai sau ca mirodenie.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept