Home > Alimentatie si Nutritie > Usturoiul: cel mai bun antibiotic natural
Usturoiul: cel mai bun antibiotic natural

Usturoiul: cel mai bun antibiotic natural

Usturoiul, utilizat ca aliment şi condiment, este o plantă folosită din cele mai vechi timpuri. Benefic pentru ameliorarea sau tratarea bolilor sistemului cardiovascular, gastrointestinal sau respirator, luptă eficient împotriva viermilor şi a microbilor. Astfel, usturoiul mai este denumit antibiotic natural.

Calitatea de “antibiotic” a usturoiului vine de la cei peste 100 de compusi ai sulfului pe care îi conţine. Zdrobit, măcinat sau tăiat, usturiul emană aburii sulfuroşi care au puterea de a ucide viruşii şi bacteriile.

Usturoiul: cel mai bun antibiotic natural

Usturoiul conţine substanţe minerale, glucide, vitamina A, vitamina C, mulţi aminoacizi, potasiu, fier, cupru, zinc etc. Foarte importante sunt: allicina care e un compus anticancerigen, alinaza care influenţează centrii nervoşi din regiunea mediană a creierului şi compuşii bioactivi cu conţinut de sulf ce luptă împotriva hipertensiunii, a bolilor de inimă, a accidentelor vasculare etc.

Având în vedere complexitatea sa, usturoiul e antiseptic (previne infecţiile), mai ales pentru plămâni (din cauză că e un expectorant puternic care îngrijeşte plămânii) şi anticancerigen (îmbunătăţeşte sistemul imunitar, luptă împotriva cancerului de diverse tipuri).

Însă, foarte important e faptul că usturoiul e cel mai bun antibiotic natural: împiedică microorganismele să se dezvolte, le distruge şi protejează corpul împotriva acţiunii acestora. Descompune flegma, degajează sinusurile şi bronhiile, cataplasmele opresc tusea, iar compuşii săi înving germenii foarte puternici. Nu degeaba usturoiul mai este denumit şi penicilină naturală.

Alte beneficii ale usturoiului

  • Luptă împotriva hipertensiunii şi bolilor cardiovasculare – are efecte curative dacă este consumat crud. Nu are efecte negative asupra organismului şi nu interacţionează cu alte medicamente luate;
  • Ateroscleroza – usturoiul scade nivelul lipoproteinelor cu densitate mică şi creşte nivelul celor cu densitate mare, ce luptă împotriva aterosclerozei;
  • Diabet – scade nivelul zahărului din sânge şi ajută la un mai bun control al diabetului;
  • Stomacul – usturoiul stimulează pereţii stomacului să secrete enzime digestive. De asemenea, el elimină gazele, crampele şi inflamările;
  • Ficatul – usturoiul detoxifică şi ajută ficatul să funcţioneze mai bine, stimulând circulaţia sangvină din acest organ.

Modalităţi de consum

  • Cea mai bună metodă de a consuma usturoiul este cea negătită. Usturoiul crud reprezintă momentul său în care toate substanţele sunt neprocesate şi contribuie la sănătatea organismului uman. Tăiat, zdrobit sau măcinat, îşi activează allicina care, după cum am văzut, face minuni;
  • Mierea cu usturoi reprezintă un tratament excelent pentru tuse;
  • Uleiul de usturoi (usturoi zdrobit amestecat cu ulei de măsline extravirgin) poate fi folosit pentru infecţiile urechilor;
  • Se poate prepara şi ceai de usturoi;
  • De asemenea, poate fi folosit în mâncare, fiert sau prăjit.

Greşeli în folosirea usturoiului

  • Când este gătit, usturoiul îşi pierde din proprietăţi;
  • Pastilele de usturoi înseamnă că acesta a fost procesat şi nu mai are active toate ingredientele sale benefice pentru organism;
  • Căţeii de usturoi care nu mai sunt proaspeţi (deoarece proprietăţile active se evaporă);
  • Consumul de usturoi într-o cantitate prea mică sau prea mare (consumul exagerat trebuie evitat şi se recomandă suplimentarea cu probiotice, fiindcă antibioticul atacă flora microbiană);
  • Nu se aplică usturoi zdrobit pe pielea sensibilă.

Niciun aliment nu trebuie folosit în exces, ci inclus într-o dietă alimentară sănătoasă care să conţină toate elementele necesare corpului uman.

loading...