Home » Beneficiile mersului pe jos – mișcarea înseamnă viață

Beneficiile mersului pe jos – mișcarea înseamnă viață

scris de: Elena
Beneficiile mersului pe jos

Sunt binecunoscute beneficiile mersului pe jos. În definitiv, exista chiar și o expresie împământenită la noi: “Mersul pe jos face piciorul frumos!”.

Luând în considerare faptul că trăim într-o societate în continuă schimbare, care ne ridică nivelul de stres sau faptul că jobul este tot mai solicitant, ocupându-ne majoritatea timpului, ar trebui să ne oprim pentru câteva momente și să ne revizuim viața, activitățile de zi cu zi.

Toți (mai ales, toate!) vorbim despre faptul că ar trebui să mergem la sală, să facem mai multă mișcare (știm, sedentarismul e în floare), că ar trebui să mâncăm mai sănătos etc., însă întârziem tot mai mult cu derularea acestor planuri. Sau le începem și renunțăm după câteva încercări. Se pare că mai mult ne stresăm gândindu-ne la ce trebuie schimbat, dar nu ajungem să finalizăm nimic.

mersul pe jos

Schimbarea simplă a modului de viață având obiectivul de a merge pe jos

Dacă nu putem să dedicăm prea mult timp activității de mișcare, ce este atât de necesară pentru sănătatea noastră, putem organiza lucrurile simplu și rapid pentru îmbunătățirea calității vieții:

  • Ne vom opri puțin din iureșul stresului zilnic și ne vom gândi la cât timp consumă rutina noastră, mai ales în ceea ce privește munca: la cât ne trezim, cât mergem pe jos până la serviciu, ce transporturi folosim, care e ora la care părăsim locul de muncă sau cât timp petrecem cu copilul nostru și unde etc.;
  • Apoi ne gândim cum să ne organizăm mai bine timpul pentru a introduce în programul nostru zilnic activitatea de a merge pe jos. Câteva exemple: ne trezim cu 20 de minute mai devreme, în loc să luăm liftul (la bloc sau la muncă) utilizăm scările, luăm mici pauze pentru a face puțină mișcare, apelăm la mersul pe jos în drum spre casă, iar dacă vremea e frumoasă, ieșim cu copilul în jurul blocului și neapărat în parc în weekenduri.

Pe zi ce trece, vom observa cum calitatea vieții noastre se va îmbunătăți, cum vom rămâne cu timp destul pentru treburile uzuale (atribuții de serviciu, e-mailuri, treburi casnice și altele.), cum ne vom simți mai pline de energie și vom deveni mai organizate. Trebuie să profităm de beneficiile pe care ni le aduce această activitate simplă, care nu necesită nici cheltuieli suplimentare, nici mult timp.

 Beneficiile activității de a merge pe jos

 Îmbunătățește activitatea inimii: mersul de minimum 30 de minute pe zi reduce riscul bolilor de inimă, deoarece controlează presiunea inimii care poate conduce la infarct;

  • Scade riscul de îmbolnăviri în general: este demonstrat faptul că obiceiul de a merge reduce riscul apariției diabetului de tip 2, a astmului și a unor forme de cancer;
  • Ajută la slăbit și la tonifiere: mersul în ritm destul de alert pentru 30 de minute înseamnă arderea a 150 de calorii. Totodată, crește masa masa musculară, tonifiază mușchii și îmbunătățește metabolismul;
  • Ajută la prevenirea demenței și a osteoporozei: mersul regulat duce la îmbunătățirea activității cerebrale, iar riscul apariției demenței scade cu 40% la persoanele active. În același timp, este îmbunătățită activitatea memoriei, iar faptul că stimulează și îmbunătățește sistemul osos, ajută și la prevenirea osteoporozei, precum și a artritei;
  • Contribuie la frumusețea piciorului – aici apare acea zicală românească celebră și am face bine să o urmăm. Plimbarea pe jos dă formă piciorului și îl tonifică. Dacă avem și o postură corectă, atunci vom vedea beneficii și la abdomen, dar și la talie. De asemenea, mișcarea brațelor în timpul mersului înseamnă tonifierea acestora, a umerilor și a spatelui…

Oferă energie: mersul pe lumină înseamnă creșterea nivelului de vitamina D în corp. Totodată, oxigenarea creierului și creșterea circulației sangvine conduc la o doză mult mai mare de energie. Bineînțeles, nu trebuie să uităm și de faptul că, dacă mergem pe jos, unul dintre cele mai importante beneficii va fi faptul că nivelul endorfinelor în corp crește, iar nivelul de stres și anxietatea se reduce, astfel încât ne vom simți tot mai fericite pe zi ce trece!

Save

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept