Home > Diete de evitat > Dieta astronautilor
Dieta astronautilor

Dieta astronautilor

Dieta astronauților – știința consumului de alimente care pot fi consumate in spațiu a avansat foarte mult în ultimii 50 de ani; din acest motiv, putem vorbi de un regim sau stil de viața impus astronauților. Astronauții de astăzi pot mânca o varietate de mese și gustări delicioase, toate făcute pentru a îi menține fericiți și sănătoși în timpul perioadelor lungi petrecute în spațiu.

Dieta astronautilor

Ce tipuri de alimente se consuma în dieta astronauților?

Segmentul de alimente pentru alimentația astronauților include preparate concepute de a rămâne în stare proaspătă pe o perioadă îndelungată de timp, ceea ce implică conservarea prin metode speciale, luându-se în calcul faptul ca nu vor putea fi ținute la frigider.

Metode de preparare a produselor în dieta astronauților
Ținând cont de factorii impuși de mediul în care își desfășoară activitatea, se folosesc următoarele metode de păstrare a alimentelor:

– Termostabilizate: Aceste alimente sunt prelucrate termic pentru a elimina enzimele și microorganismele periculoase. Alimente sunt similare cu cele pe care le puteți găsi ambalate în pahare de plastic, pungi flexibile și cutii de metal în supermarketuri. Exemplele includ conserve de pește, budinca și diverse tipuri de carne, cum ar fi șunca.

– Iradiate: aceste  sunt produse similare cu cele termostabilizate însa includ carne selectata; ulterior trec  printr-un proces favorabil de a elimina substanțele nocive. Astronauții care pleacă in misiune in spațiu trebuie doar să se încălzească acea carne înainte de a o consuma.

– Rehidratabile: Aceste elemente includ atât produse alimentare, cât și băuturi, care sunt rehidratate cu apa. Exemple de alimente din această categorie includ supe, mâncare conservată în caserole, omletă, cereale și cocktail de creveți. Băuturi precum ceai, cafea, suc de portocale, cidru de mere și limonadă.
– Formă naturală: Această categorie include batoane de cereale, prăjituri uscate și fructe cu coajă lemnoasă care nu necesită pregătire înainte de masă.

Dieta astronauti

În ce constă dieta astronauților?

Dieta astronauților implica selectarea unor meniuri testate înainte de a se lansa în spațiu. Pentru personalul care va sta pe o perioada îndelungata în spațiu se va face un ciclu de meniuri cu repetare la opt zile.

În meniul astronauților nu se va regăsi pâinea ca aliment de baza – acest produs fiind substituit cu tortilla – în dieta astronauților nefiind recomandat nici un produs alimentar care lasă in urma sa firmituri sau resturi alimentare care ar putea bloca echipamentele.

Din cauza microgravitației, gustul mancarii este diminuat; din acest motiv, în dieta astronauților se vor folosi frecvent o serie de condimente si sosuri care sa accentueze gustul, precum taco, ardei iute, muștar, ketchup.

Efecte negative ale dietei astronauților

Tot din cauza microgravitatiei de la bordul navelor, astronauții pot suferi de pierderi de masa osoasa; din acest motiv, in dieta astronauților se introduc suplimente de vitamina D, care are rol in absorbția de calciu, cu contribuție la formarea de oase si dinți rezistenți. În dieta astronauților medicina este personalizată, astronauților fiindu-le recomandat sa consume periodic pastile de vitamina D si calciu.

De asemenea, astronauților li se recomandă efectuarea analizelor periodic, pentru a se identifica nivelul de fier din sânge; si un alt element esențial care este recomandat consta în efectuarea exercițiilor fizice in mod regulat.

Alte efecte negative constau in pierderea echilibrului, sistem cardiovascular afectat, slăbirea sistemului imunitar, tulburări ale aparatului digestiv, afectarea vederii, cefalee, pericol sporit de radiere…

loading...