Home > Diete de evitat > Dieta cu paine
Dieta cu paine

Dieta cu paine

Dieta cu pâine, este “recomandata” in cazul in care trebuie sa se consume un anumit număr de calorii pe zi, însa una sau mai multe bucăți de pâine ar putea pune la risc organismul din cauza caloriilor. O felie de pâine alba sau de grâu are între 70 și 80 de calorii, ceea ce înseamnă ca pâinea într-un sandwich poate avea aproximativ 150 de calorii. Pâinea albă nu oferă  valoarea nutritivă mare și poate provoca o creștere a zahărului din sânge, care de multe ori duce la o pofta pentru mai multe alimente. Această dorință, la rândul său, poate duce la supraalimentare.

Dieta cu paine

Dieta cu pâine este o abordare de a pierde in greutate; cu atât mai mult cu cat in ultimul timp producătorii de pâine au încercat sa scoată pe piața variante mai sănătoase de pâine,  de cele mai multe ori aceste sortimente s-au dovedit a fi bogate in carbohidrați si cu un conținut redus de fibre.

Efectele negative ale dietei cu pâine

In primul rând după cum bine este știut, consumul de pâine alba si cel de cereale rafinate nu reprezintă o sursa importanta de substanțe nutritive pentru organism; nu de foarte puține ori insistându-se asupra faptului ca aceste alimente ar trebuie înlocuite in general cu cereale integrale.

Dieta cu pâine nu este văzuta cu ochi buni; se cunosc foarte bine proprietățile amidonului care odată ajuns in tractul digestiv intra in fluxul sangvin sub forma de glucoza; implicit nivelul de zahar din sânge va creste considerabil; si va influenta si volumul de insulina. Insulina este un hormon puternic, care este responsabil de depozitarea  grăsimilor.

Dieta cu pâine, fiind o dieta bogata in carbohidrați, are dezavantajul ca la scurt timp după masa se va instala din nou senzația de foame; si astfel organismul va cere din nou mancare.

Efectele diete cu pâine

Pâinea este considerata mama tuturor carbohidraților, deoarece majoritatea persoanelor mananca cel puțin o data in zi pâine; in principiu nu exista masa fara pâine.

Este  foarte important de menționat ca cerealele din care este făcuta pâinea foarte rar se mai întâmpla sa se apropie de calitatea celor naturale; hibridizarea excesiva si reproducerea selectiva sunt un segment al industrializării acestui sector pe care s-a pus foarte mare accent in ultimii ani.

Modernizarea industriei a dus la producerea de noi sortimente de cereale, care sunt folosite la producerea pâinii, însa studii recente arata ca organismul nu este proiectat inca pentru a consuma aceste tipuri de cereale.

Un alt efect al dietei cu pâine, poate duce la apariția unei afecțiuni numita boala celiaca, care este o formă intensă de sensibilitate la consumul de grâu si care dăunează intestinului  subțire si poate duce la diaree cronica si crampe, împreuna cu tulburări de absorbție a nutrientilor din grâu care au cauzat si alte boli cronice, inclusiv lupus si artrita reumatoida.

Consumul excesiv de pâine, in cadrul unei diete poate duce la creșterea zaharului in sânge, si insulina ceea ce poate duce la creșterea riscului de diabet.

Structura osoasa se poate modifica, in cazul in care se tine o dieta stricta cu pâine; metabolismul organismului se modifica deoarece are loc o tulburarea echilibrului acido – bazic; care extrage calciul din oase – creste riscul de apariție al osteoporozei.

O dieta bogata in pâine, care este un carbohidrat, produce o creștere a particulelor mici de LDL, o creștere a colesterolului, ceea ce poate duce la ateroscleroza și bolile cardiovasculare.

loading...