Home » Beneficiile dietei cu paste asupra sanatatii

Beneficiile dietei cu paste asupra sanatatii

scris de: Elena
dieta cu paste

Pastele pot fi fundamentul unei alimentatii sanatoase, bogate in nutrienti si cu continut caloric scazut. In general, se recomanda sa consumati pastele in combinatii cu alimente la fel de sanatoase, cum sunt legume bogate in fibre si fasole, peste si uleiuri mononesaturate, sos de rosii, care este un puternic antioxidant si branzeturi bogate in proteine, carne de pasare, vita sau curcan.

Pastele sunt o sursa bogata de energie, cum ar fi glucoza, combustibilul esential pentru buna functionare a creierului si a muschilor. Pastele sunt, de asemenea, o sursa bogata de carbohidrati complecsi, care asigura o eliberare lenta de energie, dar ajuta si la mentinerea acesteia pe perioade mai lungi de timp.

Si, nu in ultimul rand, pastele au un continut scazut de sodiu si colesterol, fiind o sursa bogata de nutrienti esentiali, inclusiv fier si vitamina B. O portie de paste din cereale integrale poate oferi pana la 25 % din necesarul zilnic de fibre!

De asemenea, un aspect foarte important pentru femeile in perioada fertila, pastele din cereale integrale au un continut bogat in acid folic. De altfel, reglementarile FDA in vigoare, prevad ca pastele sa contina acest element deosebit de important. O portie de paste uscate furnizeaza echivalentul a cca 100 μg de acid folic, adica 25% din necesarul zilnic recomandat.

Pastele pot constitui o componenta de baza pentru un regim alimentar echilibrat. Specialistii in nutritie recomanda ca circa 65% din necesarul caloric zilnic sa provina din carbohidrati, cum sunt, de exemplu, pastele din cereale integrale.
Pastele un un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca prin consumul lor nu exista riscul cresterii bruste a nivelului de glucoza din sange.

Cum pot deveni pastele componenta de baza  a unei diete sanatoase:

Pastele sunt o adevarata “punte de legatura” intre alimentele sanatoase pe care ar trebui sa le consumam in fiecare zi. In combinatie cu pastele, puteti crea feluri de mancare sanatoase, delicioase si care va vor da o senzatie de satietate pentru intreaga zi.

Carbohidratii.  In fiecare an, atunci cand va pregatiti pentru zilele insorite de vara si vreti sa aratati perfect la plaja, v-ati intrebat vreodata de ce atletii consuma paste inainte de marile competitii sau a oricarui eveniment deosebit? Carbohidratii din paste sunt o sursa excelenta de glucoza, combustibilul cel mai important pentru buna functionare a creierului si a muschilor.  Fiind o sursa bogata de carbohidrati complecsi, pastele asigura o eliberare lenta de energie, care ofera eliberarea treptata a acesteia pe perioade mai lungi de timp, spre deosebire de zaharurile simple, care ofera un impuls rapid, pe perioade scurte de timp, cu efect trecator.

Asadar, este un fapt dovedit stiintific: reducerea caloriilor, si nicidecum a carbohidratilor, va va ajuta sa pierdeti in greutate.
Studiile arata ca nu exista diferente semnificative intre pierderea in greutate pe termen lung urmand diete cu continut scazut de carbohidrati si pierderile in greutate urmand diete cu continut mare de carbohidrati, in conditiile in care, in ambele cazuri, este redus aportul de calorii.

Cum se realizeaza pierderile in greutate prin consumul de paste?

Pastele au un continut scazut de sodiu, de lipide si colesterol, ceea ce le transforma in alimentul perfect atunci cand  va doriti sa pierdeti cateva kilograme in greutate.  O portie de paste fierte contine doar 100 calorii, dar are un continut bogat in vitamine si minerale importante pentru organism. De asemenea, ofera senzatia de satietate, astfel incat sa nu resimtiti senzatia de foame pe parcursul dietei cu paste. Si sa nu uitam de indicele glicemic scazut, cu eliberarea treptata a energiei. Indicele glicemic scazut mai inseamna si un ritm mai lent al digestiei, ceea ce va ajuta la un control mai bun al apetitului.

Pe parcursul dietei cu paste incercati cateva mici trucuri, cum sunt urmatoarele:

–    Inlocuiti sosurile grele, pe baza de maioneza sau branzeturi, cu unele mai usoare, pe baza de legume, cu continut caloric scazut, cum sunt sucul de rosii proaspete sau pesto light.
–    Aveti, de asemenea, posibilitatea sa alegeti un dressing cu ierburi proaspete, usturoi si cateva picaturi de ulei de masline.
–    Pentru a reduce continutul caloric al felului dvs. preferat de paste, poti inlocui ¼ sau chiar ½ din cantitatea de paste recomandata in reteta cu aceeasi cantitate de legume. De exemplu, daca o reteta va recomanda sa folositi doua boluri de paste fierte, inlocuiti jumatate din cantitatea de paste cu broccoli gatit la aburi si ardei rosu, dovlecel si busuioc. Veti scadea totalul de calorii pentru o portie si veti adauga un plus de culoare si textura!
–    Un alt truc, pentru scaderea aportului de calorii, este acela de a inlocui ½ sau ¼ din cantitatea de paste cu fasole. Fasolea  are un continut bogat in fibre si da senzatia de satietate, rezultatul fiind ca nu veti mai simti foame mai tarziu. De altfel, fasolea este recomandata in combinatie cu pastele, fiind o reteta traditionala in bucataria italiana.

Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale ca graul, orzul, secara, bulgur. Cei mai multi oameni se bucura de produsele bogate in gluten, cum ar fi painea, cerealele si pastele, fara efecte secundare. Insa, exista si un procent mic de persoane care pot manifesta intoleranta la gluten sau diferite alergii. Pentru persoane cu asemenea afectiuni, exista numeroase optiuni de paste fara gluten, care le permit sa se bucure de aceste preparate atat de populare…

Pe langa continutul bogat in gluten, pastele din cereale integrale sunt si o importanta sursa de fier, acid folic si vitamina B.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept