Home » Dieta Atkins pe 4 faze – alimente permise si interzise

Dieta Atkins pe 4 faze – alimente permise si interzise

scris de: Elena
Dieta Atkins

Dieta Atkins este un regim alimentar pentru slabit care se bazeaza pe reducerea drastica a carbohidratilor din alimentatie. Acest program a fost creat de dr. Atkins, un cunoscut cardiologist, care a venit astfel in sprijinul pacientilor sai, limitandu-le cantitatile de zahar si carbohidrati pe care le asimilau; in urma acestei diete s-au obtinut rezultate foarte bune insotite de pierderea in greutate si mentinerea siluetei.

Dieta Atkins a fost introdusa in stilul de viata al oamenilor inca de acum 30 de ani, fiind foarte folosita de vedetele si de femeile care doresc sa piarda kilogramele acumulate in plus ce par imposibil de eliminat.

Pentru a functiona, Dieta Atkins se bazeaza pe anumite alimente ce trebuie consumate si pe o lista de alimente care nu au voie sa intre in alcatuirea meselor noastre. Acestea trebuie respectate cu strictete pentru a obtine rezultate cat mai rapide si a avea un corp de invidiat.

Dieta Atkins este impartita in patru etape: faza de inductie, ce dureaza minimum 14 zile, timp in care se consuma sub 20 g de carbohidrati pe zi si se mananca alimente bogate in proteine, grasimi sanatoase, legume cu un continut scazut de carbohidrati si verdeturi; faza de pierdere in greutate, in care se slabesc aproximativ unul-doua kg pe saptamana si se mananca la fel ca in prima faza, insa se adauga treptat si gama de nuci, plus o cantitate mica de fructe; in faza de pre-mentinere, cand se ajunge la greutatea dorita, se incepe adaugarea treptata a mai multor carbohidrati, pana cand inceteaza pierderea in greutate; in ultima faza, cea de mentinere, se consuma carbohidrati in functie de cantitatea tolerata de organism insa cu atentie, ca sa nu se ia in greutate.

Despre dieta Atkins

Dieta Atkins are la baza un consum scazut de carbohidrati, asigurand o scadere in greutate care nu afecteaza organismul si care aduce rezultate ce se vor pastra odata cu trecerea timpului. Aceasta se concentreaza asupra consumului de proteine si grasimi.

Dieta Atkins se adreseaza oamenilor care au o greutate corporala cu o valoare peste medie, care au consumat cantitati mari de carbohidrati ce favorizeaza procesul de acumulare de grasime.
Astfel ca Dieta Atkins ajuta corpul sa piarda in greutate nu prin infometare, ci printr-un consum de acizi grasi nesaturati si proteine. Astfel, acesta va fi fortat sa topeasca straturile de grasime depuse in zone cum ar fi abdomenul si coapsele, imbunatatind tonusul si asigurand un stil de viata sanatos.

alimente dieta Atkins

Alimente permise in dieta Atkins

– carne neprocesata: pasare, vita, porc, peste si fructe de mare;
– oua (de gaina, rata etc.);
– o varietate de verdeturi, de preferinta crude: laptuci, verze, plante verzi, legume din care se pot face salate (de exemplu, castraveti, ardei, ridichi), germeni verzi;
– grasimi sanatoase: acizi Omega-3 (gasiti, de obicei, in somon si in uleiul de in), untul preparat cat mai natural, uleiul de masline, uleiul din nuci;
– anumite produse lactate bogate in grasimi sanatoase, dar cu un continut cat mai redus de carbohidrati: branza de vaci, de oi, branza din lapte de soia, smantana, crema de branza;
– anumite condimente si mirodenii, dressing-uri pentru salate, fara zahar: otet, ulei de masline, zeama de lamaie, smantana, maioneza fara zahar, ketchup, sos de soia;
– apa (minerala sau plata), cafea decofeinizata, ceai fara cafeina, ceai din plante, suc natural de lamaie sau lime.

Alimente interzise in dieta Atkins

Pentru ca procesul de pierdere in greutate sa fie unul cu adevarat eficient, in dieta Atkins este necesar sa nu se consume urmatoarele:
– alimentele cu amidon (interzise doar in faza de inductie din dieta Atkins): cartofi, cartofii dulci;
– alimente cu un continut ridicat de carbohidrati (interzise doar in faza de inductie din dieta Atkins): banane, mere, struguri, pere, portocale;
– legume (interzise doar in faza de inductie din dieta Atkins): fasole, linte;
– grasimile artificiale gasite in mancarurile procesate;
– cereale: preparatele din grau, orez, orz, secara;
– anumite uleiuri vegetale: uleiul de porumb, de soia, de bumbac, de rapita;
– produsele lactate dietetice, fara grasimi sau cu numar foarte mic de grasimi, iaurtul, margarina;
– dulciurile care au zahar in componenta, batoanele pentru slabit, bauturile si sucurile indulcite;
– cafeina.

  • Acest tip de regim pentru slabit are un nivel mediu de dificultate. Deoarece se vor elimina multe toxine si grasimi, este posibil sa apara senzatia de respiratie neplacuta, dureri de cap si senzaitie de nervozitate, din cauza lipsei de potasiu, magneziu si calciu.
  • Atunci cand mancati la restaurant, este necesar sa nu va abateti de la dieta Atkins.
  • Se recomanda si 30 de minute de exercitii fizice de cateva ori pe saptamana.
  • Trebuie retinut faptul ca dieta Atkins nu este destinata persoanelor care sufera de afectiuni ale rinichilor.

Avantajele dietei Atkins

Odata ce aceasta dieta este adoptata, rezultatele nu vor intarzia sa apara. Daca este respectata cu strictete, se vor observa pierderi in greutate inca din primele zile in care se urmeaza dieta Atkins. Se pot topi pana la opt-zece kilograme in mai putin de doua saptamani. Pe langa acest lucru miraculos, in dieta Atkins putem manca alimente care sa ne faca sa simtim senzatia de satietate, ajutand corpul sa fie energic si intr-o stare de sanatate excelenta.
Un alt avantaj foarte important pentru sanatatea organismului este faptul ca Dieta Atkins scade riscul de hipertensiune arteriala si, totodata, ajuta la scaderea colesterolului rau.

Care sunt alimentele permise in aceasta dieta?

Pentru a obtine cele mai bune rezultate in dieta Atkins, trebuie sa respectam foarte bine lista alimentelor permise, sa nu ne abatem de la aceasta si sa incercam sa facem totul ca la carte. Iata care sunt alimentele recomandate pentru consum in dieta Atkins:
– carnea reprezinta alimentul ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia celor care tin Dieta Atkins. Aceasta reprezinta principala sursa de proteine care vor ajuta organismul sa functioneze in parametrii normali si sa nu ne simtim slabiti. Proteinele se regasesc in structura muschilor, au rol in imunitatea organismului si, de asemenea, sunt principalii transportori de substante in corpul uman. Se poate opta pentru care de pui, de porc, de miel sau de vita.
– de asemenea, tot pentru aportul de proteine se va consuma peste, cum ar fi somonul si sardinele. Astfel organismul va fi alimentat cu acizi grasi esentiali si cu numeroase minerale benefice.
– ouale nu trebuie sa lipseasca din meniu, fiind o gustare sanatoasa, bogata in proteine.
– lactatele de afla pe lista alimentelor indicate in dieta Atkins, putand fi consumate branza, smantana, iaurtul si untul. Niciodata nu se vor alege lactate cu 0% grasime, deoarece acestea nu vor aduce niciun aport de nutrimente organismului si nu va ajuta corpul sa piarda in greutate, ci il va face sa se simta mai putin satul.
– legumele se regasesc si ele printre mesele pe care trebuie sa le luam, avand voie sa alegem alimentele de origine vegetala care au un nivel scazut de carbohidrati, cum ar fi salata, spanacul sau broccoli-ul.
– pentru gustarile dintre mese in dieta Atkins, este indicat consumul de seminte si nuci. Migdalele, semintele de floarea-soarelui sau alunele de padure reprezinta o snack ideal atunci cand nu avem timp sa pregatim o masa gatita. De asemenea vor oferi organismului o senzatie de satietate de lunga durata, fiind hranitoare.
– pentru salate si prepararea mancarurilor se va folosi ulei de masline sau de cocos, fiind o varianta mai sanatoasa in detrimentul uleiului de floarea-soarelui.
– pentru sursa de proteine, putem alege soia, care se remarca printr-un continut ridicat in aceste substante, dar nu trebuie sa inlocuim total carnea cu acest preparat.

Se recomanda ca alimentele precizate mai sus sa fie obtinute din surse cat mai sanatoase, pe cat posibil nu din comert, ci din gospodarii. Se poate consuma apa la discretie, cel putin doi litri pe zi. Este permisa si o ceasca de cafea pe zi, dar nu trebuie indulcita cu zahar. Totodata, este permis orice fel de ceai neindulcit, din surse cat mai naturale, fiind indicat pentru consum chiar si ceaiul verde.

Care sunt alimentele interzise in dieta Atkins?

Atunci cand alegem aceasta dieta ca pe un stil de viata, trebuie sa renuntam la anumite alimente care incetinesc procesul de slabire si care vor face ca pierderea kilogramelor sa para un proces dificil si, uneori, aproape imposibil:
– trebuie evitate alimentele care contin zahar, deci vom exclude total dulciurile din alimentatia zilnica;
– cerealele se afla si ele pe lista alimentelor interzise, la fel si uleiurile vegetale sau grasimile trans. Astfel, se va renunta la mesele care contin grau, secara, ovaz sau orez;
– nu vom alege niciodata sa consumam asa-numitele alimente dietetice, deoarece acestea sunt adevarate bombe calorice care abunda in zaharuri si sunt nesanatoase pentru organismul uman.
– se vor evita legumele si fructele care au o cantitate mare de amidon si de carbohidrati. Trebuie sa spunem adio bananelor, merelor, portocalelor, strugurilor si cartofilor simpli sau dulci. Nu se pot consuma nici morcovi, fasole sau linte.
– nu este permis consumul de bauturi racoritoare, inghetata sau bomboane de ciocolata. De asemenea, se va evita pe cat posibil consumul de alcool, care determina incetinirea metabolismului si duce la o pierdere in greutate mai lenta…

Acestea sunt regulile dietei Atkins, alimentele permise si interzise, care ne vor ajuta sa ajungem la forma dorita si sa ne simtim din nou frumoase in propriul corp. Trebuie putina vointa si imaginatie pentru a crea cele mai gustoase preparate, iar astfel slabitul nu va mai fi niciodata un chin. Mesele vor fi consistente si ne vor ajuta sa simtim senzatia de satietate o perioada foarte lunga, renuntand astfel la micile tentatii care pot aparea.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept