Home > Diete sanatoase > Dieta care scade riscul apariției Alzheimerului
Dieta care scade riscul apariției Alzheimerului

Dieta care scade riscul apariției Alzheimerului

Un regim alimentar inovativ creat de către cercetătorii de la Rush University Medical Center din Chicago se presupune a fi un leac în ceea ce privește reducerea riscului îmbolnăvirii de Alzheimer, chiar și în cazul persoanelor care nu îl urmează „ca la carte”.

Este cunoscut faptul că această boală afectează destul de puternic buna funcționare a creierului, care este responsabil de tot ceea ce ține de memorie, inteligență, capacitatea de a gândi, limbaj și comportament, acestea fiind la rândul lor afectate de boală.

Un studiu realizat de către cercetătorii sus menționați a demonstrat faptul că riscul de a se îmbolnăvi de Alzheimer este cu 53% mai scăzut în cazul persoanelor care au urmat dieta denumită „MIND”.

Numărul participanților la acest studiu a fost de 900 de persoane, care aveau vârstele cuprinse între 58 şi 98 de ani. Acestora li s-au adresat anumite întrebări referitoare la dieta lor și au fost supuse unor testări neurologice succesive de către cercetători. Ulterior, între anii 2013-2014, cercetătorii din Chicago au analizat legătura existentă între următoarele trei diete: dieta MIND, dieta DASH și cea Mediteraneană. Mai apoi, pe o perioadă medie de aproximativ 4 ani jumătate, s-a analizat și incidența bolii Alzheimer.

Rezultatele studiului au fost următoarele: persoanele care urmau îndeaproape una dintre cele trei diete a prezentat un risc mult mai redus de a fi afectată de această boală. Persoanele care urmau dieta Mediteraneană au prezentat un risc mai redus cu 54% de a fi afectați de Alzheimer , cei care au urmat dieta MIND au prezentat un risc mai redus cu 53% iar cei care au urmat dieta DASH au avut riscul mai scăzut cu 39%.

Pe lângă aceste rezultate s-a mai constatat faptul că acele persoane care nu au urmat cu strictețe dieta Mediteraneană sau pe cea DASH, riscul de a se îmbolnăvi de Alzheimer nu a fost redus, ca în cazul celor care au urmat-o cu sfințenie. În schimb, în cazul acelor participanți care au respectat la un nivel mai moderat dieta MIND, aceștia au reușit să reducă riscul de îmbolnăvire de Alzheimer cu 35%.

Fiind un hibrid între dieta Mediteraneană și dieta DASH, dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) demonstrează faptul că o alimentație corespunzătoare poate să frâneze declinul mental care apare odată ce persoanele îmbătrânesc. În cazul fiecărei diete, dintre cele trei menționate, este indicat să se consume o mare cantitate de legume, fructe nuci iar cerealele procesate trebuiesc substituite cu cele integrale.

Persoana care a creat dieta cu sprijinul cercetătorilor din Chicago, Martha Clare Morris, nutriționist de profesie, afirmă faptul că dieta MIND este mult mai ușor de urmat decât celelalte două, dieta Mediteraneană respectiv dieta DASH.

Dieta MIND include o listă de 15 grupe de alimente, dintre care: 10 grupe constă în alimente sănătoase și benefice pentru buna funcționare a creierului iar celelalte 5 sunt grupe alimentare constă în alimente nesănătoase.

Lista celor 10 alimente sănătoase și bune pentru creier

Legumele care au frunzele verzi (cum este broccoliul sau spanacul) – au un aport bogat de vitamina A și vitamina C care sprijină funcția cognitivă a creierului și este recomandat să fie consumate cel puțin o dată pe zi.

Alte legume – zilnic meniul vostru ar trebui să includă minimum o salată și cel puțin încă o legumă, pe lângă cele folosite la prepararea salatei.

Fasolea – aceasta trebuie consumată de cel puțin trei ori pe parcursul unei săptămâni. Are un aport bogat de fibre și proteine, nivelul de calorii și grăsimi fiind unul slab, fiind  un aliment care nu trebuie să lipsească din dieta MIND.

Nucile – consumați nuci de cel puțin 5 ori într-o săptămână deoarece acestea sunt benefice pentru a scădea nivelul colesterolului din organism și reduc riscul îmbolnăvirii de boli ale inimii, care sunt principalii factor ce determină apariția Alzheimerului.

Cerealele integrale – acestea sunt un element de bază din dieta MIND și ar fi bine să consumați cel puțin de 3 ori pe zi aceste tipuri de cereale.

Uleiul de măsline – în urma studiului s-a mai demostrat faptul că persoanele care îl consumă zilnic și îl folosesc atunci când gătesc sunt mai protejate decât ceilalți atunci când vine vorba de un declin mental.

Vinul – este obligatoriu să consumați măcar un pahar de vin într-o zi.

Carnea de pește – dacă veți consuma pește cel puțin o dată pe săptămână va fi suficient.

Carnea de pui – aceasta trebuie inclusă în meniu de două sau chiar de mai multe ori, dacă este posibil, într-o săptămână.

Fructele de pădure (în special afine și căpșuni) – acestea ar trebui consumate de cel puțin două ori în cursul unei săptămâni, fiind dovedit faptul că acestea reușesc să fie eficiente în ceea ce privește protejarea creierului.

Lista celor 5 alimente nesănătoase pentru creier

Lactatele și brânzeturile – nu trebuiesc consumate mai mult de o dată pe săptămână.

Prăjelile și mâncarea fast-food – maxim o dată pe săptămână.

Carnea roșie – aceasta trebuie consumată, sau ar fi indicat, cel mult de 4 ori pe săptămână.

Untul și margarina – acestea trebuiesc evitate cât de mult posibil, iar într-o zi ar trebui să consumați mai puțin de o lingură.

Patiseriile și dulciurile – se pot consuma de cel mult 5 ori în cursul unei săptămâni și nu mai mult.