Home > Diete sanatoase > Dieta cu fibre te ajuta sa ai un tranzit intestinal sanatos
Dieta cu fibre te ajuta sa ai un tranzit intestinal sanatos

Dieta cu fibre te ajuta sa ai un tranzit intestinal sanatos

Dieta cu fibre are multe beneficii, printre care normalizarea tranzitului intestinal, contribuind in același timp la menținerea integrității și sănătății intestinale, scăderea nivelului de colesterol din sânge, și are rolul de a contoriza nivelul de zahăr din sânge.

O dieta cu fibre poate fi de ajutor în realizarea și menținerea unei greutati optime.

Înainte de a urma o dieta cu fibre, se recomanda controlul si indicatiile date de un specialist in alimentație.

Fibrele sunt o componentă benefică intr-o dieta de slăbire, deoarece sunt greu de digerat și oferă echilibru în sistemul digestiv. Stomacul se poate goli mai lent atunci când fibrele sunt prezente, ceea ce înseamnă că te vei simți plin pentru mai mult timp dupa masa. Nivelul colesterolului, controlul de zahar din sânge si starea generala de sănătate digestiva se pot îmbunătăți, de asemenea, prin consumul de mai multe fibre.

Fibra este formata din polizaharide fără amidon, cum ar fi celuloza, dextrine, insulină, lignina, chitine, pectine, beta-glucani, ceruri și oligozaharide. Denumirea de fibra este înșelătoare, deoarece multe tipuri de fibre dietetice nu sunt fibre cu adevărat.

Există două categorii mari de fibre: solubile și insolubile

– Fibre solubile – Fibrele solubile se dizolvă în apă. Se modifica atunci când trec prin tractul digestiv, în cazul în care acesta sunt fermentate de bacterii.

– Fibre insolubile – Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă. Când trec prin tractul digestiv nu isi schimbă forma. Alimentele bogate in fibre dietetice sunt în general împărțite în mod predominant in solubile sau insolubile.

Ambele tipuri de fibre sunt prezente în toate alimentele vegetale, dar rareori în proporții egale.

Dieta cu fibre

Care sunt funcțiile și beneficiile fibrelor solubile?

Fibrele solubile se leagă cu acizi grași, încetinesc timpul necesar de golire a stomacului și viteza de absorbție a zahărului de către organism.

Beneficiile diete cu fibre solubile:

– Acestea reduc colesterolul, în special nivelul de LDL (colesterolul rău).

– Acestea reglementează aportul de zahăr, acest lucru este util mai ales pentru persoanele cu diabet zaharat si sindrom metabolic.

Surse alimentare de fibre solubile includ: boabe de fasole, fasole Pinto, varză de Bruxelles, broccoli, spanac, dovlecei, mere, portocale, grapefruit, struguri, prune uscate, fulgi de ovăz și pâine din grâu integral.

Care sunt funcțiile și beneficiile fibrelor insolubile?
Fibrele insolubile au mai multe funcții, printre care aceea ca se deplasează în stomac prin tractul digestiv și controlează nivelul pH – ului (aciditate) in intestine.

Beneficiile fibrelor insolubile:

– Promovează mișcările regulate ale intestinului si previn constipatia.

– Accelerează eliminarea deșeurilor toxice prin colon.

Prin menținerea unui pH optim în intestine, fibrele insolubile ajuta la prevenirea microbilor produși de anumite substanțe, care pot duce la cancer colorectal.
Surse alimentare de fibre insolubile includ: legume – o parte din cele cu frunze verzi, rădăcinoase, fructe, produse întregi de grâu, tărâțe de grâu, tărâțe de porumb, nuci și semințe.

De ce este buna o dieta cu fibre?

Dieta cu fibre are multe beneficii pentru sănătate. Consumul de fibre solubile previne apariția bolilor de inima prin reducerea nivelului de colesterol. Consumul de fibre insolubile ar putea reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta boli precum constipație, colita, cancer de colon și hemoroizi.

Persoanele cu diabet zaharat care consuma o mulțime de fibre au tendința de a avea nevoie de mai puțină insulină decât cele ale căror aport de fibre este scăzut.
Un aport ridicat de fibre poate contribui în mod semnificativ la controlul greutății corpului.

Dieta cu fibre iți oferă senzația de sațietate, fără adăugarea de calorii; acest lucru poate ajuta la tratarea sau prevenirea excesului de greutate.

Cele mai multe alimente care sunt bogate in fibre sunt, de asemenea, benefice pentru organism din foarte multe motive.

Efectele se pot observa prin consumul de fructe, legume și cereale integrale, care sunt bogate in fibre, in vitamine si alte elemente nutritive esențiale.

Cu alte cuvinte, dacă sunteți în căutarea unui diete bogate in fibre, se va constata ca nu se protejează numai sănătatea, dar in același timp se vor consuma si alte elemente nutritive esențiale unei bune funcționari a organismului.

Riscurile dietei cu fibre

Adăugarea de fibre la dieta poate duce la unele efecte secundare, cum ar fi balonare sau gaze. Acest lucru poate fi, uneori, minimizat prin consumul unor cantitati mai mici de fibre, care ulterior se vor mari până in momentul in care are loc digestia.

Cu toate acestea, multe persoane, inclusiv cele cu sindrom de colon iritabil, nu pot tolera suplimente de fibre, in acest caz fiind recomandat un consum moderat de alimente bogate in fibre…