Home > Diete sanatoase > Dieta fara gluten ajuta persoanele care sufera de boala celiaca
Dieta fara gluten ajuta persoanele care sufera de boala celiaca

Dieta fara gluten ajuta persoanele care sufera de boala celiaca

Dieta fara gluten este recomandata de catre medicii specialisti in cazul in care o anumita persoana sufera de o boala celiaca.

O dieta fara gluten va fi urmata de catre persoanele predispuse acestor simptome, deoarece alimentele care contin gluten cauzeaza leziuni inflamatorii intestinale, ceea ce duce la aparitia malabsorbtiei.

Boala celiaca este o afectiune a sistemului imunitar si este foarte dificil de stabilit ceea ce produce aceasta afectiune; este posibil sa fie ereditara sau sa fie cauzata de catre factorii de mediu; ceea ca vine in stransa legatura cu infectiile virale sau bacteriene care au drept cauza inflamarea intestinului subtire.

Ce implica o dieta fara gluten:

O dieta fara gluten este acea dieta care exclude glutenul de proteine; acesta se gaseste in cereale precum grau, orz, secara si derivate ale acestora.

Ce alimentatie se urmeaza in cadrul dietei:

O alimentatie corespunzatoare privind urmarea unei diete de acest tip implica, in primul rand, consultarea unui medic specialist sau a unui nutritionist.

De asemenea, este foarte important de stiut ca urmand aceasta dieta nu sunt excluse din alimentatie produse cum ar fi: carne, peste, fructe, legume, orez sau cartofi.

fara gluten

Localizare produse destinate in dieta fara gluten

Persoanelor care urmeaza o dieta fara gluten trebuie sa li se aduca la cunostinta ca, in ultima perioada, au inceput sa apara pe piata produse care se vand in raioane specializate si care substituie alimentele care contin gluten, incepand de la produsele de baza, pana la dulciuri.

In momentul in care se declanseaza simptomele acestei boli, dieta fara gluten, odata inceputa, va incepe sa dea roade; insa este bine de stiut ca timpul necesar pentru a se vedea eficienta acesteia variza de la o persoana la alta.

Pentru persoanele care renunta la gluten, la inceput poate fi frustrant sa treaca de la o alimentatie fara restrictii la una in care trebuie sa respecte cu strictete anumite reguli, pentru ca simptomele sa nu recidiveze; insa, cu educatie si o abordare optimista, exista toate sansele ca dieta sa dea rezultate.

Trebuie mentionat, ca in cazul oricarui alt tip de regim: in momentul in care se va incepe aceasta dieta, se recomanda controlul si moderatia, dar implica si activitate fizica, pentru gestionarea si mentinerea unui stil de viata sanatos.

O dieta fara gluten implica evitarea a tot ceea ce contine grau, orz si secara (paine, paste, biscuiti, fursecuri), ceea ce la inceput va fi foarte dificil din punct de vedere emotional.

Se va acorda o atentie sporita prin citirea ertichetelor produselor care se vor cumpara in cadrul acestei diete, dar exista si posibilitatea ca unele produse care sunt declarate ca nu contin gluten sa fi fost contaminate in procesul de productie.

Si aici se va discuta despre controversatul ovaz, pe care unii specialistii il incadreaza la produse fara gluten, iar altii sugereaza ca, prin procesul de prelucrare, nici acesta nu ar fi prea sigur.

In cadrul dietei fara gluten persoana care va urma aceasta dieta trebuie, de cele mai multe ori, sa isi faca un plan de alimentatie.

Persoanele respective se vor concentra in special pe ceea ce au voie sa manance si ulterior vor alege ceea ce accepta organismul.

Se vor documenta asupra a ceea ce trebuie sa evite, vor invata sa citeasca etichetele produselor si, de asemenea, vor intelege ca este primordial ca aceasta dieta sa fie urmata corespunzator, pentru a nu reveni la simptomele avute initial…

loading...