Home > Diete de slabit > Dieta Mediteraneana: cea mai sanatoasa cura de slabire
Dieta Mediteraneana: cea mai sanatoasa cura de slabire

Dieta Mediteraneana: cea mai sanatoasa cura de slabire

Dieta Mediteraneana este considerata la nivel international drept una dintre cele mai sanatoase cure existente. Din acest articol puteti afla beneficiile pe care le aduce sanatatii si cum va ajuta sa pierdeti in greutate.

Dieta Mediteraneana se bazeaza pe alimente neprocesate precum fructe, legume, pastai, cereale integrale, lactate, ulei de masline, carne de pasare si peste – alimentele de baza pentru aproape oricare cura excelenta. Isi are originile in dieta Parasouda, pe care o tineau persoanele din insula Creta – ele au dus o viata foarte lunga, sanatoasa si de acest aspect poate avea parte oricine o urmeaza. Este extrem de benefica si in zilele noastre, deoarece a fost adaptata vremurilor moderne (caci anumite plante au disparut de-a lungul anilor), iar cei care au urmat-o pot dovedi oricand ca radiaza de sanatate si bunastare fizica. Este un regim care cuprinde retete specifice celor 16 tari care se regasesc pe coasta Marii Mediterane.

Dieta Mediteraneana

Iata un exemplu de meniu pentru o zi din dieta Mediteraneana:

Mic dejun:

– 1/3 pepene galben

– 1 felie de paine prajita

– 2 lingurite de unt de arahide

– 1 mar

Gustare:

– o mana de nuci, alune sau migdale

Pranz:

– 2 cani salata de spanac

– 50 g piept de pui

– 1 lingurita ulei de masline

– 1 lingurita sos vinaigrette

– 1 pita mica din cereale integrale

– 1 mar

Gustare:

– o mana de nuci, alune sau migdale

Cina:

– 140 g peste

– 1 cartof dulce, mic

– 2 – 3 cesti de sote din broccoli, ardei, cepe si ulei de masline

– 1 cana de fruct proaspat

Sfaturi privind dieta Mediteraneana

• Inlocuiti untul si margarina cu uleiuri sanatoase cat de des posibil: folositi ulei de masline ca sursa principala pentru coacere si preparare, ulei extravirgin asezonat cu otet balsamic ori ulei de alune de padure.

• Schimbati sursa de proteine: inlocuiti carnea rosie cu cea de pui, curcan, peste, precum si cu boabe din pastai – mazare, fasole, linte, naut, arahide, nuci si diferite plante. Facand aceste schimbari, veti reduce numarul grasimilor saturate pe care le asimilati insa veti mentine ridicat numarul proteinelor de care aveti nevoie.

• Puteti consuma si pesti (cei grasi sunt o alegere excelenta, deoarece sunt bogati in acizi omega-3 benefici pentru inima), dar nu preparati prin prajire, de doua ori pe saptamana: crustacee, cod, eglefin, merluciu, biban de mare, calcan, merlan, chefal, conserve de ton, calmar, midii, creveți, crab, homar, sardine, hamsii, somon, macrou, hering, pastrav, ton proaspat etc.

• Este de preferat sa mancati o cantitate mai mare de cereale integrale si legume – ganditi-va la carne doar ca la ingredientul care ofera aroma si care completeaza mancarea de legume. Carnea trebuie sa fie in portie mica.

• Mizati pe cereale precum grau, orz, ovaz, mei, porumb si orez brun.

• Consumati legume ca baza principala pe toata durata in care urmati dieta Meditaraneana: se recomanda sa mancati intre trei si opt gustari pe zi (in portie de cate ½ – doua cani in functie de tip). Alegeti legume in diferite culori pentru a obtine totalitatea vitaminelor si a antioxidantilor necesari: ceapa, varza, dovlecei, spanac, praz, broccoli, laptuci, conopida, sparanghel, vinete, ardei, rosii.

• Adaugati mirodenii si condimente sanatoase; exista o multime de plante aromatice cu efect antiinflamator si antioxidant.

• Este foarte bine sa mancati nuci, migdale, alune de padure, nuci caju, castane comestibile, seminte de floarea-soarelui si de dovleac, de susan, mac – insa fara sare si fara ulei.

• Puteti manca si oua sau produse lactate, dar nu prea des (branza slaba in grasimi, iaurt, lapte degresat, de exemplu) si daca se poate, de la animale crescute in mod natural, nu cu diferite substante pentru crestere.

• Puteti consuma alcool (vin rosu) insa in cantitati reduse ori moderate (maximum unul sau doua pahare).

• Savurati fiecare bucata fara a va incarca stomacul. Evitati produsele de tip fast-food.

• Bucurati-va de fructe proaspete ca desert cand tineti dieta Mediteraneana, deoarece reprezinta o sursa buna de fibre, vitamina C si antioxidanti: grapefruit, portocale, mere, struguri, banane, pepeni, cirese, ananas, smochine, masline etc.

Ce beneficii ofera dieta Mediteraneana?

– pierderea in greutate;

– controlul mai bun asupra nivelului de zahar din sange;

– reducerea riscului depresiei;

– stilul regimului mediteranean a fost asociat cu reducerea nivelului inflamatiei, infarctului, atacului cerebral si al bolii Alzheimer…

Aspecte negative:

– dieta Mediteraneana este destinata cu precadere persoanelor foarte active;

– uleiul consumat din abundenta dauneaza inimii, de aceea este necesara o atentie sporita; cand se consuma in cantitati obisnuite (nu mai mult de doua lingurite pe zi), nu este daunator;

Dieta Mediteraneana nu este una fada, cu toate ca se axeaza pe consumul mancarurilor preparate din legume si verdeturi. Daca mancarurile sunt preparate corect, mai putin de 8 % dintre calorii au ca sursa grasimile saturate. Regimul mediteranean reprezinta un sistem echilibrat si sanatos de alimentatie, care ofera cantitatea necesara de vitamina B12 si fier in timp ce mentine la minimum nivelul grasimilor saturate (deoarece consumul de alimente provenite de la animale este limitat).

loading...