Home > Diete sanatoase > Dieta pentru ficat – sfaturi de alimentatie
Dieta pentru ficat – sfaturi de alimentatie

Dieta pentru ficat – sfaturi de alimentatie

O dieta pentru ficat este una bine echilibrata, pentru a menține puterea și o greutate sanatoasa, care sunt esentiale pentru persoanele cu probleme hepatice.

Dieta pentru ficat nu reprezinta o reteta magica ce presupune consumul unor produse care garanteaza sanatatea; ideal ar fi sa se previna afectiunile de acest tip.

Ce implica urmarea unei diete pentru ficat:

Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corpul uman. Are marimea unei mingi de fotbal și stă sub cutia toracica, pe partea dreaptă. Ficatul este un filtru de chimice, regleaza hormonii si nivelul de zahar din sange; stochează energie din substantele nutritive, produce proteinele din sânge, bilă, și enzime care organismul are nevoie.

O dieta pentru ficat se va urma dacă apar simptome cum sunt pierderea poftei de mâncare, greață, nivelul de energie scăzut, retenție de lichide la nivelul picioarelor sau acumularea de lichid în abdomen (ascită); va trebui să se urmeze un regim alimentar mai amplu. Aceste simptome și alte probleme asociate cu boală hepatică avansată implica o consiliere de specialitate din partea unui medic.

alimente ficat

Ce este permis in dieta pentru ficat:

In dieta pentru ficat se recomanda o alimentatie sanatoasa, exercitii fizice; pe scurt: un stil de viata sanatos.

Alimente esentiale permise in aceasta dieta sunt usturoiul, grapefruit-ul, ceaiul verde, legumele verzi.

Exemplu de meniu in dieta pentru ficat:

Mic dejun: grapefruit, o felie paine prajita, un ceai

Pranz: o salata

Cina: o portie peste slab si legume fierte

Ce este interzis in dieta pentru ficat:

Deoarece ficatul este un filtru, se vor evita bauturile alcoolice, medicamentele, si este necesara prudenta maxima pentru a nu contacta un virus hepatic.

Hepatita este un virus care inflameaza ficatul. Există mai multe tipuride hepatita:

Hepatita A se transmite prin apa sau alimente care a fost contaminate cu bacterii gasite in fecale.

Hepatitele B și C sunt transmise prin sange si fluide corporale.

În cazul în care este netratata, hepatita poate duce la ciroza, cancer de ficat si insuficienta hepatica. Spalarea mainilor si evitarea locuri care nu par curate pot preveni hepatita A. Pentru a preveni hepatitele B și C, nu vor se recomanda imprumutarea periutelor de dinti, a aparatelor de ras, a acelor.

In dieta pentru ficat este esential ca pacientii cu boli hepatice sa țina un regim alimentar echilibrat, unul care asigură calorii adecvate, carbohidrati, grasimi si proteine…

Un astfel de regim alimentar va ajuta ficatul în regenerarea celulelor hepatice. Urmarea acestei diete care acceptă această regenerare este un mijloc de tratare a unor afectiuni hepatice.

 

loading...