Home > Diete sanatoase > Dieta pentru gastrita te scapa de arsuri stomacale
Dieta pentru gastrita te scapa de arsuri stomacale

Dieta pentru gastrita te scapa de arsuri stomacale

Dieta pentru gastrita presupune un program de alimentație calculat, avand ca scop principal eliminarea meselor satioase si inlocuirea acestora cu cinci sau sase mese pe zi, pentru a evita incarcarea si suprasolicitarea stomacului.

O dieta pentru gastrita este un plan care limitează sau nu include alimente care irita stomacul. Stomacul poate fi iritat de alimente care cresc aciditatea.

Se va lua in calcul limitarea sau chiar evitarea bauturilor si alimentelor care provoaca simptomele acestei afectiuni, cum ar fi dureri de stomac, arsuri la stomac sau indigestie.
Gastrita este cauzata, cel mai adesea, de o infecție cu Helicobacter pylori (H. pylori), care creste sensibilitatea la stomac printr-o aciditate ridicata si care impiedica organismul sa se protejeze de efectele aparute.

Cele mai eficiente alimente pentru combaterea simptomelor gastritei sunt cele care fie lupta impotriva infectiei cu Helicobacter pylori (H. pylori) sau reduc aciditatea din stomac.

Dieta pentru gastrita

Ce alimente sunt permise in dieta pentru gastrita:

In dieta pentru gastrita, nutritionistii recomanda consumul de alimente sanatoase si care sunt benefice tranzitului intestinal.

Se pot consuma supe, orez, branza de vaci, piureuri de legume, ceaiuri si condimente care nu excita secretiile digestive (marar, patrunjel, leustean, coriandru).

Se vor consuma legume si fructe sub forma de compot sau ca suc proaspat.

Ce alimente sunt interzise in dieta pentru gastrita:

Dieta pentru gastrita joaca un rol esential in gestionarea evoluției bolii si in prevenirea afectiunilor grave, precum ulcerul sau cancerul gastric.

De asemenea, si restrictiile alimentare de care trebuie sa se tina cont sunt importante, pentru a ajuta la procesul de recuperare si la mentinerea unei activitati gastrice in limite normale.

Categorii de alimente care trebuie evitate in dieta pentru gastrita:
* alimente condimentate;
* prajeli, produse semipreparate si de tip fast food;
* muraturi/conserve;
* cafea;
* otet;
* bauturi alcoolice;
* bauturi racoritoare carbogazoase.

* dulciurile si prajiturile cu un continut de grasimi saturate

Legumele si fructele ar trebui, de asemenea, consumate cu atentie, cand vorbim de afectiuni gastrice.

Se vor evita: ceapa, varza, broccoli, fructele crude, nucile, citricele, afinele, roșiile.

In ceea ce priveste consumul de carne si peste, nu se recomanda consumul de:
* carne de vita;
* carne prajita;
* somon;
* hering.

Exemplu de meniu in dieta pentru gastrita:

Mic dejun: banana+mar si un ceai de musetel.

Gustare: suc de pere.

Pranz: o portie de orez cu ciuperci (preparate prin fierbere) + o felie paine si un ceai de musetel.

Gustare: o felie de paine cu gem de gutui.

Cina: cartofi natur si o banana.

Dieta pentru gastrita presupune si:

Combinarea alimentatiei cu antiacide si alte medicamente pentru a reduce acidul din stomac. Evitarea alimentelor calde si picante.

Pentru gastrita cauzata de infectia cu Helicobacter pylori (H. pylori), medicul dumneavoastra va va prescrie un regim cu antibiotice, plus un medicament pentru eliminarea aciditatii stomacului.

In cazul in care gastrita este cauzata de anemie, se recomanda un supliment de vitamina B12.

Eliminarea alimentelor iritante din alimentatie, cum ar fi lactoza din lapte sau glutenul din grau.

Trebuie să discutati cu medicul dumneavoastra înainte de a lua orice medicament sau de a incepe orice dieta pentru gastrita pe cont propriu.

Pe perioada dietei pentru gastrita se recomanda repausul, de preferat cat mai mult timp culcat si pe partea dreapta. Se vor pune comprese calde pe abdomen.
Regimul se va tine pe o perioada de minimum sapte zile…

loading...