Home » Dieta pentru gastrita te scapa de arsuri stomacale

Dieta pentru gastrita te scapa de arsuri stomacale

scris de: Elena
Dieta pentru gastrita

Dieta pentru gastrita presupune un program de alimentație calculat, avand ca scop principal eliminarea meselor satioase si inlocuirea acestora cu cinci sau sase mese pe zi, pentru a evita incarcarea si suprasolicitarea stomacului.

O dieta pentru gastrita este un plan care limitează sau nu include alimente care irita stomacul. Stomacul poate fi iritat de alimente care cresc aciditatea.

Se va lua in calcul limitarea sau chiar evitarea bauturilor si alimentelor care provoaca simptomele acestei afectiuni, cum ar fi dureri de stomac, arsuri la stomac sau indigestie.
Gastrita este cauzata, cel mai adesea, de o infecție cu Helicobacter pylori (H. pylori), care creste sensibilitatea la stomac printr-o aciditate ridicata si care impiedica organismul sa se protejeze de efectele aparute.

Cele mai eficiente alimente pentru combaterea simptomelor gastritei sunt cele care fie lupta impotriva infectiei cu Helicobacter pylori (H. pylori), fie reduc aciditatea din stomac.

Dieta pentru gastrita

Gastrita este o afectiune la nivelul mucoasei stomacului, aceasta poate fi de doua feluri, acuta (se intampla dintr-odata) sau cronica (se intampla in timp). Exista diferite tipuri de gastrita, cauzele fiind diferiti factori insa pentru majoritatea oamenilor, gastrita este o afectiune minora, care dispare rapid in urma tratamentului.

Exista unele forme de gastrita care pot produce ulcere sau pot provoca un risc mai mare de cancer, de aceea este foarte importanta dieta pentru sanatatea digestiva.

Dieta pentru gastrita presupune un regim alimentar echilibrat, bazat pe alimente cat mai sanatoase si bogate in vitamine si fibre.

Ce alimente sunt permise in dieta pentru gastrita?

In dieta pentru gastrita, nutritionistii recomanda consumul de alimente sanatoase si care sunt benefice tranzitului intestinal.

Se pot consuma supe, orez, branza de vaci, piureuri de legume, ceaiuri si condimente care nu excita secretiile digestive (marar, patrunjel, leustean, coriandru).

Se vor consuma legume si fructe sub forma de compot sau ca suc proaspat.

Exista cateva alimente care va pot ajuta sa va gestionati aceasta afectiune, precum si sa reduceti simptomele acesteia.
Alimentele folosite in dieta pentru gastrita includ:
• Alimente bogate in fibre, cum ar fi: mere, faina de ovaz, broccoli, morcovi si fasole.
• Alimente cu continut scazut de grasimi, cum ar fi: peste, pui si piept de curcan.
• Alimente cu aciditate mai scazuta, precum: legumele, bauturile care nu sunt carbogazoase, bauturile fara cafeina.
• Probioticele, precum: kombucha, iaurt, kimchi si usturoi.

Ce alimente sunt interzise in dieta pentru gastrita?

Dieta pentru gastrita joaca un rol esential in gestionarea evoluției bolii si in prevenirea afectiunilor grave precum ulcerul sau cancerul gastric.

De asemenea, si restrictiile alimentare de care trebuie sa se tina cont sunt importante, pentru a ajuta la procesul de recuperare si la mentinerea unei activitati gastrice in limite normale.

Categorii de alimente care trebuie evitate in dieta pentru gastrita:

  • alimente condimentate;
  • prajeli, produse semipreparate si de tip fast-food;
  • muraturi/conserve;
  • otet;
  • bauturi alcoolice;
  • bauturi racoritoare carbogazoase;
  • dulciurile si prajiturile cu un continut de grasimi saturate;
  • Alimentele bogate in grasimi trebuie evitate, deoarece acestea pot agrava inflamatia mucoasei stomacului;
  • Alcool;
  • Cafea;
  • Alimente acide precum: rosiile si unele fructe, suc de fructe;
  • Alimente grase: mancare prajita;
  • Bauturi carbogazoase;
  • Mancaruri picante;
  • Alimente alergene sau simptomatice.

Legumele si fructele ar trebui, de asemenea, consumate cu atentie, cand vorbim de afectiuni gastrice.

Se vor evita: ceapa, varza, broccoli-ul, fructele crude, nucile, citricele, afinele, roșiile.

In ceea ce priveste consumul de carne si peste, nu se recomanda consumul de:
* carne de vita;
* carne prajita;
* somon;
* hering.

Exemplu de meniu in dieta pentru gastrita:

Mic dejun: banana + mar si un ceai de musetel.

Gustare: suc de pere.

Pranz: o portie de orez cu ciuperci (preparate prin fierbere) + o felie paine si un ceai de musetel.

Gustare: o felie de paine cu gem de gutui.

Cina: cartofi natur si o banana.

Dieta pentru gastrita presupune si:

Combinarea alimentatiei cu antiacide si alte medicamente pentru a reduce acidul din stomac. Evitarea alimentelor calde si picante.

Pentru gastrita cauzata de infectia cu Helicobacter pylori (H. pylori), medicul dumneavoastra va va prescrie un regim cu antibiotice, plus un medicament pentru eliminarea aciditatii stomacului.

In cazul in care gastrita este cauzata de anemie, se recomanda un supliment de vitamina B12.

Eliminarea alimentelor iritante din alimentatie, cum ar fi lactoza din lapte sau glutenul din grau.

Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice medicament sau de a incepe orice dieta pentru gastrita pe cont propriu.

Pe perioada dietei pentru gastrita se recomanda repausul, de preferat cat mai mult timp culcat si pe partea dreapta. Se vor pune comprese calde pe abdomen.

Dieta pentru gastrita sau pentru ulcer

Unele tipuri de gastrita pot provoca in cele din urma ulcer. Daca suferiti de aceasta afectiune mai grava, dieta pentru gastrita cu ulcer trebuie sa fie asemanatoare cu cea mentionata mai sus. Astfel, tipurile de alimente pe care ar trebui sa le consumati sau sa le evitati sunt similare cu cele folosite in dieta pentru gastrita. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca o dieta sanatoasa pentru gastrita sau ulcer, contine alimente pline de vitamine care faciliteaza vindecarea afectiunii.

Cauzele gastritei

Tipurile de gastrita au cauze diferite. Unele dintre acestea includ:
• Vatamare sau boala – acestea provoaca aparitia gastritei pe fond de stres. Spre exemplu, o vatamare a corpului (nu neaparat la stomac) sau o boala care afecteaza fluxul de sange catre stomac determina cresterea acidului in stomac, simtom ce duce la dezvoltarea gastritei.
• Deteriorarea mucoasei stomacale – aceasta deteriorare poate fi cauzata de unele dintre urmatoarele: consumul de alcool si diverse medicamente, aspirina si calmante precum AINS, inghitirea unei substante corozive, infectii bacteriene sau virale, tratamente radioactive in partea superioara a abdomenului sau in partea inferioara a pieptului sau o interventie chirurgicala pentru a indeparta o parte din stomac.

Optiuni alternative de tratamente

Gastrita este tratata cu medicamente care includ antiacide. Pentru gastrita cauzata de bacteria Helicobacter pylori, medicul dumneavoastra va va prescrie antibiotice. De asemenea, va trebui sa evitati sa consumati alimente care v-au provocat afectiunea, cum ar fi alcoolul, aspirina sau calmantele. Probioticele suplimentare pot fi, de asemenea, utile in gestionarea gastritei si prevenirea episoadelor viitoare. Regimul se va tine pe o perioada de minimum sapte zile…

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept