Afinele sunt fructele care cresc într-un arbust mic, cu proveniență din familia Ericaceae și care poate ajunge la 25-50 cm înălțime. Fructul are formă rotundă, diametrul de 0.5 – 0.6 cm, iar culoarea acestor fructe variază de la albastru închis la albatru brumăriu. Afinele sunt zemoase și au un gust plăcut dulce-acrișor.
Cuprins:
Proprietăți nutritive ale afinelor
Afinele sunt fructe cu o valoare calorică redusă și cu un nivel scăzut de carbohidrați. În general, afinele sălbatice reprezintă o sursă bogată de fibre care îmbunătățesc tranzitul intestinal datorită potasiului, fierului, calciului și a diversilor acizi organici.
Fără îndoială, ceea ce este carcteristic acestor fructe este abundența pigmenților naturali (antociani și carotenoidele) cu acțiune antioxidantă. În alimentația umană, acest tip de fructe constituie una din cele mai puternice surse de antociani, conferite de pigmentul natural, care împreună cu acizii organici, precum acidul oxalic sau acidul mailc, oferă o aromă deosebită. Vitamina C are acțiune antioxidantă, la fel ca antocianii și carotenoidele doar că ea intervine în formarea colagenului, a oaselor și a dinților, a celulelor roșii din sânge și îmbunătățește absorbția fierului din alimente, precum și rezistența la infecții.
5 motive pentru care trebuie să consumi afinele
Afinele sunt considerate alimente nutritive cu multiple proprietăți medicinale în tratarea afecțiunilor de sănătate, precum:
1. Infecții urinare
Sucul de afine are proprietăți antibacteriene utile în prevenirea cistitei. Componenta principală este acidul hipuric care crește aciditatea urinei și nu permite formarea bacteriilor în acest mediu. Acidul hipuric acționează asupra doar anumitor bacterii prezente în urină și inhibă creșterea lor, iar ulterior le elimină. Se recomandă a se conuma un pahar de suc de afine zilnic pentru a preveni formarea infecțiilor urinare.
2. Calculi renali
Sucul de afine creează aciditate în urină, aspect ce ajută la eliminarea oxalților de calciu și previne formarea pietrelor la rinichi (litiază renală) sau ajută la dizolvarea pietrelor. Este indicat să se consume trei căni pe zi cu infuzie de ceai de afine obținut din trei lingurițe de afine uscate la un litru de apă.
3. Probleme cu vederea
Afinele sunt bogate în flavonoide antocianidine, pigmenți care se găsesc în fructe și care au funcție antioxidantă care ajută la refacerea leziunilor care se produc în interiorul ochiului prin acțiunea radicalilor liberi. Activitatea acestor flavonoide se concentrează pe repararea celulelor nervoase de la nivelul retinei și pe creșterea fluxului de sânge. Este bine să se bea două căni pe zi de infuzie preparate din ¾ lingurițe de frunze uscate de afine la o cană de apă.
4. Afecțiuni digestive
Afinele sunt de bun augur în tratarea diareei, a inflamațiilor intestinale și gastrointestinale și a spasmelor intestinale. Pentru dizenterie sau diaree trebuie să faceți decoct din 70 grame la un litru de apa și se lasă la infuzat pentru cinci minute. Se strecoară și se bea treptat de-a lungul zilei. Pentru digestia lentă se recomandă a se bea trei căni pe zi de decoct obținut din 30 de grame de afine la un litru de apă.
5. Diabet
Preparatele din afine sunt o bună soluție pentru primele stadii ale diabetului sau în problemele pe care zahărul le poate provoca în organismul uman. Se pot consuma trei căni pe zi de infuzie făcute dintr-o jumătate de lingură de afine uscate la o cană de apă.
Afinele au mai mult de cinci beneficii asupra sănătății, motiv pentru care este bine să le includem în dieta noastră zilnică indiferent de forma de administrare…