Home » Alimente recomandate in sarcina

Alimente recomandate in sarcina

scris de: Elena
Alimente recomandate in sarcina

Sunt multe mituri legate de acele alimente recomandate in sarcina si rasar tot felul de intrebari. Este bine sa mananci mult peste sau riscul de acumulare de mercur este prea mare? Se recomanda consumul de carne sau riscam sa depozitam grasimi?

Desi femeile insarcinate au diverse pofte, in special dorind sa devoreze cateva prajituri zilnic, este important sa se gandeasca la faptul ca atunci cand mananca, mananca pentru doi.

Mentinerea unei diete sanatoase in timpul sarcinii este foarte importanta, iar alimentele recomandate in timpul sarcinii trebuie sa iti ofere aportul necesar de nutrienti, vitamine si minerale. O dieta lipsita de nutrientii-cheie dezvoltarii sanatoase in sarcina poate afecta negativ dezvoltarea bebelusului. Din acest motiv, trebuie sa acorzi o mare importanta alimentelor recomandate in sarcina.

Iata cateva dintre cele mai benefice alimente recomandate in sarcina, extrem de hranitoare si sanatoase!

Cele mai bune alimente recomandate in timpul sarcinii

* Ouale contin proteine, vitamine, minerale, inclusiv nutrientul din grupa vitaminelor B, substanta cunoscuta sub denumirea de cholina, ce ajuta la dezvoltarea fatului. Acest nutrient contribuie la sanatatea creierului, prevenind dezvoltarea unor anormalitati la nivelul tubului neural. Daca gainile au fost crescute in medii sanatoase, ouale pot contine si cantitati mari de Omega-3, grasimi importante pentru dezvoltarea atat a creierului, cat si a sistemului ocular.

Alimente recomandate in sarcina

Daca te ingrijoreaza continutul de colesterol, trebuie mentionat ca ouale contin o cantitate mica de grasimi saturate, fiind un colesterol sanatos. Desi au un continut ridicat de colesterol, ouale contin 1 g sau 1,5 g de grasime per ou, fiind alimente recomandate in sarcina de toti nutritionistii. Ca femeie, daca ai un nivel de colesterol echilibrat, poti manca unul sau doua oua pe zi.

  • Somonul este un peste bogat in proteine, o sursa importanta de grasimi Omega-3. Si, comparativ cu alti pesti de ocean precum pestele-spada, macroul, pestele Blanquillo, rechinul, contine o cantitate redusa de metil mercur, un compus ce poate dauna dezvoltarii normale a sistemului nervos al fatului. De mentionat ca, desi pestii ca tonul in conserva, pollok-ul, somonul au o cantitate mica de mercur, se recomanda sa nu se depaseasca o cantitate de 340 g de peste intr-o saptamana.
  • Fasolea si lintea contin proteine si fibre. Dar si minerale precum fier, calciu, zinc, precum si acid folic. In timpul sarcinii, miscarile tractului gastrointestinal se incetinesc, eliminand starea de constipatie, dar si riscul aparitiei hemoroizilor, asa ca fibrele sunt un ajutor de nadejde.
  • Cartofii dulci contin carotenoizi, care se transforma in vitamina A, fiind o sursa bogata de vitamina C, acif folic si fibre.
  • Cerealele integrale precum fulgii de ovaz si orz, dar si quinoa, ce contin vitamine,  minerale si fibre, sunt alimente recomandate in sarcina si fac deliciul unui mic dejun satios, dar si al unui desert sanatos.
  • Painea integrala contine mai multe minerale si fibre decat painea clasica alba.
  • Nucile sunt cea mai bogata sursa vegetala de Omega-3, o mana de nuci pe zi fiind recomandata atat ca gustare intre mese, cat si in salata. Acestea contin, de asemenea, fibre si proteine.
  • Iaurtul grecesc este considerat un deliciu datorita consistentei, cremozitatii, dar si a cantitatii mai mari de proteine. Acest tip de iaurt contine mult calciu, un nutrient vital pentru perioada sarcinii.
  • Frunzele proaspete de spanac, varza Kale, mangold contin vitaminele A, C, K, acid folic.
  • Carnea slaba este recomandata. A se elimina pe cat posibil grasimea inainte de preparare.

Evita mezelurile, crenvurstii, pe cat posibil; daca alegi sa mananci aceste alimente, trebuie fierte, pentru a elimina anumite bacterii sau oua de paraziti care pot trece de etapa de procesare din fabrica.

  • Broccoli vine la pachet cu fibre, calciu, acid folic, vitamina C si multi alti antioxidanti. Se recomanda sa se asocieze broccoli cu alimente bogate in fier precum carne, paste integrale, orez brun, pentru o mai buna absorbtie a fierului. Sau incearca o reteta speciala – omleta cu ciuperci si broccoli.
  • Branza este bogata in calciu si proteine, fiind recomandate branzele cheddar si mozzarella.
  • Fructe
    Bananele sunt bogate in potasiu,  fiind o gustare rapida si energizanta. Se recomanda si pentru durerile de stomac. Se recomanda simple, cu cereale sau in smoothie-uri alaturi de iaurt si fructe de padure.

Portocalele sunt bogate in acid folic, vitamina  C, fibre. Aceste fructe energizeaza si racoresc in acelasi timp.

Fructele uscate sunt o solutie potrivita pentru pofta de dulce. Dintre fructele uscate, cele mai bune alimente recomandate in sarcina sunt: caisele uscate, ciresele si afinele. Se recomanda evitarea bananelor deshidratate, pentru ca sunt procesate si contin multe grasimi nesanatoase.

  • Lactate

In timpul sarcinii, trebuie sa consumati suplimentar proteine si calciu, pentru a satisface nevoile fatului in crestere. Produsele lactate contin doua tipuri de proteine de inalta calitate: cazeina si zerul. Produsele lactate sunt printre cele mai benefice alimente recomandate in sarcina deoarece sunt cea mai buna sursa dietetica de calciu si furnizeaza cantitati mari de fosfor, vitamina B, magneziu si zinc.

  • Iaurtul grecesc este deosebit de benefic pentru femeile insarcinate, deoarece contine mai mult calciu decat majoritatea produselor lactate. Unele soiuri contin si bacterii probiotice, care sustin sanatatea digestiva.
  • Cartofii dulci: O alta categorie de alimente recomandate in sarcina este reprezentata de cartofii dulci. Acestia sunt sunt foarte bogati in beta-caroten, un compus vegetal care este transformat in vitamina A din corpul tau. Vitamina A este esentiala pentru crestere si diferentierea majoritatii celulelor si tesuturilor. Este foarte important pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului. Femeilor insarcinate li se recomanda, in general, sa-si creasca aportul de vitamina A cu 10–40% in timpul sarcinii. Prin urmare, beta-carotenul este o sursa foarte importanta de vitamina A pentru femeile insarcinate…
  • Cereale integrale: Aceste alimente recomandate in sarcina contin o sursa importanta de fibre, fier si vitamine si ofera un aport de energie in orice dieta, dar mai ales in alimentatia unei femei insarcinate. Cel putin jumatate din alegerile de carbohidrati din fiecare zi ale unei femei insarcinate ar trebui sa provina din cereale integrale, precum faina de ovaz, paste fainoase integrale sau paine si orez brun. De asemenea, produsele care contin cereale integrale sunt recomandate pentru micul dejun deoarece contin vitamine si fibre care ofera energia necesara in timpul zilei.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept