Home » Cimbrul – bun pentru mancare si sanatate

Cimbrul – bun pentru mancare si sanatate

scris de: Elena
Cimbrul

Cimbrul creste sub forma de arbust si se gaseste in locurile mai aride aflate de-a lungul Marii Mediterane. Iubitorii indragesc tot ce tine de cimbru, de la frunze pana la radacina, deoarece toate pot fi folosite cu usurinta in aproximativ toate preparatele culinare.

Cimbrul nu se folosește în totalitate. Trebuie consumate pețiolele florilor și frunzele. Acestea trebuie să fie recoltate când încep să înflorească și trebuie uscate, cu grijă, într-un loc în care să fie ferite de razele soarelui.

Cimbrul este foarte bogat în uleiuri esențiale, acestea fiind folosite ca ingrediente în anumite creme sau unguente antiseptice.

Partile mai utile ale cimbrului sunt cu precadere frunzele si petiolele ce se gasesc la nivelul florilor, care incep sa se recolteze chiar de la inceputul perioadei de inflorire, in mai, si se lasa sa se usuce in voie, fara soare.

Cimbrul uscat poate fi utilizat de doritori in alcatuirea infuziilor, capsulelor sau alte produse medicamentoase, precum unele siropuri destinate ameliorarii tusei. Din cimbru se poate extrage, de asemenea, si un ulei ce intra in alcatuirea unor creme sau unguente cu efect antiseptic.

Compozitie si actiune

Dintre cele mentionate mai sus, trebuie sa aducem la cunostinta si compozitia acestuia, ce aduc sanatatii aportul de care are nevoie pentru a functiona pe deplin: ulei volatil, tanina, unele substante amare, saruri minerale, dar si mucilagii.

Cimbru

Se foloseste drept antiseptic intestinal sau pentru afectiuni minore de la nivelul stomacului, colonului. De asemenea, sunt recunoscute mondial efectele calmante pe care le are asupra tusei, ajuta la expectoratie, este antidiuretic, analgezic natural, tonic capilar, dar si vermifug in cazul copiilor mici.

La ce ne ajută cimbrul?

Cimbrul este o sursă de sănătate curată, ce începe să fie folosită din ce în ce mai mulți oameni.

Printre proprietățile pe care le are această plantă, putem enumera: calmarea tusei, acțiuni antiseptice, carminative, intestinale, analgezice, diuretice și nu numai.

Preparatele obținute din cimbru vă sunt recomandate în cazul în care vă confruntați cu: viermi intestinali, seboree, gută, plăgi, reumatism și dispepsii.

De asemenea, dacă veți introduce această plantă în programul vostru alimentar, veți putea trata flatulența, digestia leneșă, astmul și guturaiul.

În cazul în care vă confruntați cu tăieturi, leziuni, zgârieturi, arsuri, înțepături sau mușcături, uleiurile esențiale de cimbru vor vindeca aceste răni, fără a provoca leziuni colaterale. De asemenea, cimbrul poate fi prescris și pentru tratarea problemelor gingivale.

Proprietati nutritive si terapeutice

Cand vorbim de preparate pe baza de cimbru, ne referim strict la acelea care sunt indicate in caz de dischinezii biliare, viermi intestinali, dar si plagi, reumatism si guta. De asemenea, studii recente au afirmat ipoteza conform careia consumul de cimbru ajuta la tratarea unor probleme sau afectiuni de la nivelul sistemului digestiv.

In caz de taieturi minore sau chiar rani provocate de muscaturi sau intepaturi de insecte, se poate folosi acel ulei esential, deoarece are efect antiseptic; se mai poate folosi si in cazul urmarii unui tratament pentru afectiuni gingivale minore.

Cum se administrează această plantă?

De la cimbru puteți folosi infuzia, frunzele proaspete și tinctura.

Pentru a prepara infuzia, aveți nevoie de 1 sau 2 lingurițe de cimbru uscat mărunțit. Fierbeți 250 ml de apă, adăugați planta mărunțită și lăsați să se infuzeze între 5 și 10 minute. Strecurați ceaiul și consumați 2 sau 3 căni pe zi.

Îl puteți bea sau îl puteți folosi pentru a face gargară, cea din urmă variantă ajutând la diminuarea și tratarea amigdalelor, laringitei, dar și a faringitei.

Frunzele proaspete sunt folosite în preparatele culinare, deoarece aromatizează și condimentează mesele. Pe lângă gustul deosebit pe care îl oferă mâncării, cimbrul stimulează digestia, funcția pancreatită, dar și funcția hepato-biliară.

Tinctura de cimbru este un medicament naturist, fără componente chimice, perfectă pentru viermii intestinali, tuse, dischinezii biliare, bronșite și dispepsii gastro-intestinale.

Aceasta se prepară din frunzele culese în mijlocul zilei. Apoi, frunzele se adaugă într-o sticlă și se toarnă alcool peste, de 60-7- de grade. Închideți ermetic sticla și lăsați totul la macerat pentru aproximativ 15 zile și consumați câte 20 de picături de câte 3 ori pe zi.

Deși cimbrul nu a oferit niciun efect advers, nu este recomandată consumarea excesivă a acestuia.

Frunzele de cimbru in stare naturala sunt folosite doar pentru aromatizarea felurilor de mancare, dar, pe langa acest beneficiu, au si un efect terapeutic.

Infuzia se poate prepara doar din una sau doua lingurite de planta, in 200-250 ml de apa, dupa care neaparat se lasa la infuzat si se consuma pana la doua sau trei cani zilnic. Trateaza foarte bine amigdalitele, faringitele si laringitele.

Tinctura se obtine pe seama frunzelor care sunt puse peste alcool de 70°, pentru ca mai apoi sa se inchida ermetic pentru 15 zile. Se consuma cate 20 picaturi, de trei ori pe zi pentru tratarea unor afectiuni.

Purifică încăperile cu cimbru

În Grecia, cimbrul era folosit, acum 2.000 de ani, pentru purificarea camerelor, în special a băilor. Se cosnidera că cimbrul folosit la înmiresmarea camerelor îi făcea pe cei aflați înăuntru să fie mai curajosi și mai viguroși.

În Evul Mediu, se credea că cimbrul înlătură visele negre, așa că era pus sub pernă. Totodată, domnițele ofereau această plantă cavalerilor, deoarece se credea că aceștia vor prinde curaj, determinare și vor câștiga bătăliile pe care trebuiau să le poarte.

Precautii
Nu se cunosc reactii adverse, dar se recomanda sa aveti grija la cantitati, deoarece orice exces poate dauna. Viitoarele mamici sau cele care alapteaza ar trebui sa se evite pe cat posibil consumul cimbrului…

Uleiul esential, de care am vorbit la inceput, trebuie sa se consume doar cu acordul si la indrumarea medicului specialist, deoarece cantitatea de cimbru este foarte comprimata, iar calitatea este una dintre cele mai bune si in momentul in care nu exista compatibilitatea 100% cu organismul dumneavoastra sau metodele de administrare sunt gresite, poate dauna mai mult decat v-ati fi imaginat la inceput.

 

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept