Home » Intoleranța la gluten – analize și tratament

Intoleranța la gluten – analize și tratament

scris de: Elena
gluten

Intoleranța la gluten este cunoscută ca fiind boala celiacă și afectează aproximativ 1% din populație, putând apărea la orice vârstă, chiar și în perioada copilăriei.

Orice persoană care suferă de intoleranță la gluten și consumă produse care sunt bogate în gluten va suferi de afecțiuni severe la nivelul intestinului subțire, acestea fiind regăsite sub denumirea de „enteropatie glutenică”.

Dignosticul intoleranței la gluten poate fi stabilit prin intremediul următoarelor teste/analize:

  1. Analize de sânge

Chiar și în acest caz, doar anumite tipuri de teste de sânge pot fi utile în acest scop. Primul dintre acestea este unul automatizat care se face pe baza anticorpilor antitransglutaminază din clasa lgA, cunoscuți sub denumirea de antiTG, iar acesta pare a fi unul dintre cele mai de încredere.

Cel de-al doilea test este cel pentru antiendomisium (EMA), dar nu pare a fi la fel de eficient ca primul.

  1. Biopsia intestinală

Dacă unul dintre testele de sânge iese pozitiv, pasul următor este cel al efectuării unei biopsii intestinale. Această procedură constă în recoltarea unei probe de țesut din interiorul intestinului subțire, cu ajutorul edoscopiei, acest țesut fiind ulterior supus analizelor.

Dacă țesutul va prezenta urme de modificări, în special la nivelul mucoasei, un dignostic definitiv de celiachie nu va întârzia să fie pus.

alimente cu gluten

  1. Testul Biocard

Acesta reprezinta una dintre cele mai rapide metode de testare a intoleranței la gluten și poate fi comandat online. Este nevoie doar de o picătură de sânge pentru a putea fi detectați anticorpii lgA pe baza cărora se va depista intoleranța glutenului.

Procedura se rezumă la un interval scurt de timp, aproximativ zece minute, fiind una precisă și eficientă.

Dacă ai fost diagnosticată cu intoleranța la gluten, trebuie să cunoști și care sunt metodele prin care o poți trata.

Se pare că variantele nu sunt foarte multe, cea mai indicată fiind dieta care să excludă în totalitate glutenul. Aceasta pare a fi cea mai eficientă și singura care garantează celiacilor o stare perfectă a sănătății prezente la nivelul sistemului digestiv. Urmând o astfel de dietă, simptomele vor dispărea, rezultatele unor teste ulterioare vor fi în limitele normale, iar mucoasa intestinală va reveni la normal.

Dacă urmezi un tratament pentru intoleranța la gluten, trebuie să renunți la toate alimentele care conțin derivate ale grâului și să fii conștientă de faptul că până și cele mai mici cantități de gluten pot afecta grav starea sănătății tale.

Trebuie să acorzi o atenție mai mare etichetelor de pe ambalajele produselor și listei de ingrediente. Uneori, conținutul de gluten nu este clar specificat pe acestea, de aceea trebuie să cunoști foarte bine care sunt acele alimente care conțin gluten sau derivate ale acestuia.

Această dietă nu funcționează dacă este urmată doar o anumită perioadă. Din păcate, trebuie urmată toată viața, iar dacă nu este respectată, pot apărea complicații severe precum malnutriția severă, întârzieri ale dezvoltării organismului în cazul copiilor, infertilitatea, osteoporoza sau chiar unele tipuri de cancer…

Așadar, dacă în urma unor analize reiese faptul că ai intoleranța la gluten, trebuie să fii conștientă că tratamentul este unul care trebuie urmat cu strictețe și vei fi nevoită să renunți la mare parte dintre alimentele pe care obișnuiești să le consumi în mod regulat.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept