Home » Vinetele – proprietati si beneficii

Vinetele – proprietati si beneficii

scris de: Elena

Vinetele sunt legumele care contin cea mai multa apa dintre toate cate exista, aproximativ 93-94%, dupa cum afirma studiile, dar, pe langa acest element important, mai regasim si potasiul – un mineral care nu va face altceva decat sa va ajute la stimularea activitatii corecte si sanatoase a inimii, magneziu- care este cunoscut si renumit pentru rolul sau benefic avut asupra stresului, calciul – pentru fortificarea sistemului osos, precum si vitaminele A si C – pentru intarirea sistemului imunitar.

Medicii specialisti sunt de acord si afirma cu tarie faptul ca vinetele sunt potrivite cand vine vorba de o alimentatie pe timp de vara, mai ales in zilele caniculare, datorita aportului de lichide, dar si in restul anotimpurilor. Aceste legume sunt perfecte cand vorbim de o cura de slabire eficienta, deoarece aportul lor caloric este extraordinar de mic – 20 cal la 100 gr.

vinete

Proprietati si beneficii:

Printre beneficiile aduse de vinete sanatatii organismului, numaram:
•    Prevenirea bolilor cardiovasculare – in urma numeroaselor teste efectuate strict pe animale s-a demonstrat faptul ca sucul acestora va reduce semnificativ nivelul crescut al colesterolului existent in sange si, pe deasupra, relaxeaza peretii vaselor de sange pentru a imbunatati circulatia sangvina.
•    Terapie anticancer – datorita faptului ca vinetele sunt bogate in acid clorogenic si detin numeroase proprietati anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol si altele, se afirma ca s-ar afla pe locul al doilea cand vorbim de astfel de tratamente naturiste pentru tratarea sau ameliorarea acestor afectiuni grave.
•    Lupta cu insomniile – vinetele sunt recomandate de specialisti persoanelor suferinde de neliniste sau agitatie, mai ales pe timpul noptii. Un consum regulat poate alunga si starile de nervozitate.
•    Anti-diabet – datorita faptului ca au un continut mai mult decat scazut in zaharuri, si diabeticii se pot bucura de efectele acestei legume.
•    Detoxifiere si curatarea ficatului – pentru detoxifiere se gatesc intr-un vas, aproximativ 30 g de vinete peste care se adauga 500 ml de apa rece. Se fierbe compozitia si se lasa la infuzat. Acest ceai se consuma de trei ori pe zi, intre mesele principale, timp de trei saptamani. Cand vorbim de curatarea ficatului, avem o alta reteta, si anume: 200 g de vinete se curata de coaja si se pun peste un litru de vin alb sec. Se lasa timp de cinci zile, pentru ca apoi sa se bea cate o lingurita inainte de cele trei mese principale ale zilei, pana terminati preparatul.

Preparare:
Pentru a va bucura pe deplin de efectele acestei legume, este important sa urmati cu sfintenie cativa pasi importanti.
•    Sa nu le consumati niciodata prajite, cu foarte mult ulei sau chiar cu maioneza.
•    Cel mai bine este daca sunt consumate pe gratar sau sub forma de salata, fara prea multe adaosuri.
•    Cand se pun pe gratar, vinetele se taie rondele, se adauga foarte putina sare si, daca se poate, sa se evite condimentele aromate.
•    Pentru salata, trebuie lasate la scurs pentru 30-60 minute, deoarece sucul este putin amarui si da nota neplacuta intregii compozitii…
•    Dressing-ul cu care se servesc trebuie sa fie neaparat sanatos, sa aiba in compozitie ulei de masline extravirgin si, bineinteles, zeama de lamaie.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept