Home » Alimente bogate in acid folic

Alimente bogate in acid folic

scris de: Elena

Alimentele bogate in acid folic sunt necesare organismului, deoarece acest compus actioneaza la nivelul materialului genetic sprijinind organismul in refacerea ADN-ului sau a ARN-ului degradat. Intalnita la orice pas, vitamina B9 este o substanta care asigura viata. Alimentele bogate in acid folic sunt foarte usor de gasit, la indemana oricui, iar ele trebuie consumate regulat, pentru a nu fi necesara administrarea de suplimente alimentare.

Alimentele bogate in acid folic sunt consumate de majoritatea dintre noi insa noi nu stim exact ce contin acestea. Acidul folic este eficient pentru organismul nostru, deoarece produce globule rosii, contine vitamina B9, previne anumite deformari si este obligatoriu sa fie consumat de catre femeile insarcinate.

Despre acidul folic si beneficiile acestuia

Acidul folic, vitamina B9, face parte din complexul vitaminelor B, avand un rol foarte important in buna functionare a sistemului nervos central si periferic.

La baza materialului genetic sunt acizii nucleici, care se produc prin utilizarea acidului folic. El se gaseste din abundenta in alimente, de aceea este indicat sa avem o dieta echilibrata si diversificata.

In organism, acidul folic actioneaza la nivelul maduvei rosii, care produce eritrocitele, responsabile de transportul gazelor respiratorii in organism, fara de care viata nu ar putea exista. De asemenea, el intervine in repararea ADN-ului si a ARN-ului, ajutand la sustinerea viabilitatii materialului genetic. Are rol in diviziunea celulelor facilitand procesele de mitoza si de meioza, fortifica sanatatea cerebrala ajutand creierul sa se afle mereu intr-o stare de functionare maxima.
Un alt rol important al acestui compus este capacitatea lui de a absorbi substantele nutritive din alimentele pe care le consumam.

Spre fericirea noastra, exista o multime de alimente care contin acid folic, iar noi avem posibilitatea de a le alege pe cele care ne plac cel mai mult.

Spanacul

  • Spanacul este un aliment bogat in acid folic si magneziu, este ideal pentru sanatatea noastra, adoptat de multe persoane care doresc sa duca un stil de viata sanatos, esential pentru cei care tin o dieta. Contine minerale, vitamine si calciu pentru intarirea oaselor. O cana de spanac contine 65% acid folic din necesarul zilnic recomandat.

Sparanghelul

  • Acesta se numara printre cele mai bogate alimente in acid folic. Pe langa asta, mai contine si alte vitamine, precum vitamina K, vitamina C, vitamina A, iar o singura ceasca de sparanghel ne ofera 85% acid folic. Este un aliment bogat in nutrienti si este totodata un aliment delicios.

Alimente bogate in acid folic

Broccoli-ul

  • Acesta este un aliment bogat in acid folic si indicat pentru cei care incep o cura de detoxifiere. Contine mult fier, 25% acid folic din necesarul recomandat si multe alte substante nutritive. Poate fi consumat fie fiert, fie crud, in functie de preferinte. Alimentul isi va pastra toate substantele indiferent de alegerea de consum.

Portocalele

  • Citricele contin si ele o cantitate considerabila de acid folic si calciu. Sunt o optiune buna atunci cand suntem ocupati, pusi pe fuga. Este indicat sa le consumam dimineata sau la pranz. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, dar si a celui osos.

Bananele

  • Acestea se gasesc la indemana oricui, pot fi o gustare intre mese. Bananele reprezinta fructe care tine de foame cel putin doua ore, sunt gustoase, contin acid folic, magneziu, vitamina A, zinc si fibre. Sportivii includ in alimentatia lor multe banane.

Grepfrut

  • Grepfrutul este un aliment bogat in acid folic, sarac in calorii, indicat pentru cei care sufera de diabet. Gustul usor acrisor are un efect benefic asupra organismului, are rolul de a arde grasimile, de a tine sub control colesterolul.

Fasolea

  • Fasolea este un aliment folosit in multe feluri de mancare si este apreciata de catre cei din strainatate. Contine acid folic, zinc, fibre, proteine, calciu; in plus, nici nu costa mult. Fasolea este saraca in grasimi si plina de nutrienti esentiali organismului nostru. Lintea are cea mai mare cantitate de acid folic, respectiv 90%.

Legumele care au culoarea verde inchis

Atunci cand dorim un aport rapid si mare in acid folic, trebuie sa ne axam pe un consum regulat de spanac, varza si salata (laptuca). Aceste alimente bogate in acid folic sunt atat de benefice, incat pot asigura necesarul zilnic de care are nevoie organismul uman. O cana de frunze de spanac va contine 268 de micrograme de acid folic, o cana de varza va contine 170 de micrograme de acid folic, iar o cana cu frunze de salata va contine 79 de micrograme de acid folic.

Avocado-ul

Este un aliment bogat in acid folic, continand intr-o cana aproximativ 96 de micrograme de acid folic. Consumul de avocado poate reprezenta 25% din necesarul zilnic pentru organism.

Lintea, fasolea sau mazarea

Leguminoasele fac parte din lista alimentelor bogate in acid folic. Studiile au aratat ca o farfurie de linte, servita la o masa, va satisface nevoia organismului in ceea ce priveste acest compus. O farfurie de linte contine 372 de micrograme de acid folic. Fasolea alba contine 282 de micrograme, iar fasolea neagra contine 277 de micrograme de acid folic. O cana de mazare verde aduce un aport de 113 de micrograme de acid folic, iar o cana de fasole verde, doar 55 de micrograme.

Nucile sau semintele

O gustare rapida care ne va ajuta sa ne mentinem organismul in forma, este reprezentata de seminte de orice fel, de susan, dovleac etc., de alune de padure, migdale sau caju. Astfel ca o mana de seminte de floarea-soarelui are 90 de micrograme de acid folic, iar un pumn de alune de padure are 97 de micrograme de acid folic.

Ce poate cauza deficitul de acid folic?

Atunci cand sunt eliminate din viata de zi cu zi alimentele bogate in acid folic, organismul poate fi pus in pericol. Astfel ca femeile insarcinate care nu consuma alimente ce contin vitamina B9 risca sa nasca bebelusi cu probleme mari de sanatate.
O alta afectiune deosebit de grava, care se manifesta la nivel neurologic, este anemia megaloblastica. Aceasta se prezinta fara simptome, dar trebuie luata in serios si tratata la timp.

Un nivel scazut al acidului folic poate duce la stari de nervozitate care nu pot fi intelese, chiar si la depresie.
Printre afectiunile care pot aparea atunci cand nu ne alimentam corect in acest sens se numara tulburarile de memorie si ale probleme de natura cognitiva, alergiile, cancerul la stomac, riscul de a da nastere prematura copiilor sau chiar de a face avort spontan. Totodata, carenta acestei substante poate conduce spre o crestere a riscului de infarct si alte afectiuni de natura cardiovasculara.

Cum se trateaza un deficit foarte pronuntat de acid folic?

Pentru a nu ajunge in asemenea situatie, este indicat consum de alimente bogate in acid folic care sa furnizeze organismului cantitatea necesara pentru a-si indeplini in siguranta functiile.

Cand carenta este foarte mare, trebuie administrate diferite suplimentele alimentare care vor regla cantitatea de vitamina B9 din organism. Se sugereaza o doza de 230 de micrograme pe zi. Pentru femeile insarcinate, doza trebuie sa fie aproape dubla, avand valoarea de 425 de micrograme pe zi.

In mod normal, o doza zilnica de 400 de micrograme pe zi poate reduce aparitia cancerului. Pentru copii, doza va fi mult mai mica, in functie de varsta pe care o au. 65 de micrograme sunt recomandate pentru bebelusii de pana la sase luni, apoi doza creste treptat.

Pentru a nu ajunge in stadiul in care este necesara administrarea de suplimente, se recomanda mese care sa contina alimente bogate in acid folic…

Alimentele bogate in acid folic pot fi gasite foarte usor, pot fi gatite in foarte multe feluri, asigurand, astfel, un sprijin pentru organism, fiind un aliat perfect.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept