Alimente bogate in zinc care ne protejeaza de bolile cardiovasculare si sunt benefice pentru sistemul imunitar.
Zincul este un mineral important pentru organismul nostru, el fiind cel care ne ofera o imunitate mai puternica, are un rol important pentru ficat, piele, par, gust si miros. Exista numeroase alimente bogate in zinc, iar noi le-am selectat pe cele mai bune.
Zincul este un mineral benefic si pentru stresul din viata de zi cu zi, iar cantitatea indicata este de 11-15 mg/zi.
Cuprins:
De ce este important sa consumam alimente bogate in zinc?
Zincul este un mineral care este implicat in peste 200 de reactii enzimatice, incluzand sinteza ADN si ARN. Se gaseste in principal in alimentele bogate in proteine.
Zincul este un mineral mineral esential pentru intarirea sistemului imunitar, reducand simptomele acneei si asigurand dezvoltarea corespunzatoare a fatului, copilului si adolescentului. In cazul lipsei de zinc, cresc riscurile de infertilitate, apare lipsa poftei de mancare, se instaleaza depresia, parul se fragilizeaza, iar problemele tiroidiene iau amploare.
Cine are nevoie sa consume alimente bogate in zinc?
Persoanele cu risc de deficit de zinc sunt in special vegetarienii sau veganii, persoanele in varsta, cele cu afectiuni sau boli intestinale, cele cu boli hepatice cronice, care au afectiuni ale rinichilor sau cele care au suferit o interventie chirurgicala bariatrica. Astfel, este important ca aceste persoane cu deficit de zinc sa consume alimente bogate in zinc.
Unele medicamente precum anticonceptionalele si antibioticele pot modifica functia zincului in timp, conform specialistilor. De aceea, chiar daca nevoile noastre de zinc sunt modeste (11 mg pentru barbatii adulti si 8 mg pentru femeile adulte), este important sa va monitorizati dieta si sa adaugati anumite alimente bogate in zinc in meniurile voastre.
Cele mai bune alimente bogate in zinc
Semintele de dovleac
Sunt alimente bogate in zinc care contin fier si magneziu si sunt benefice pentru dezvoltarea normala a corpului, pentru crestere si sanatatea sangelui. Pe langa aceastea, mai sunt semintele de in, de chia, floarea-soarelui si dovlecel.
Cacao
Ciocolata integrala de cacao sau pudra de cacao sunt eficiente pentru organismul nostru, dar in cantitati reduse. Acestea ajuta la sanatatea inimii, ne protejeaza de bolile cardiovasculare, deoarece contin antioxidanti. Pudra de cacao fara zahar reduce si riscul depresiei si tensiunii arteriale ridicate, dar, de asemenea, ofera si zinc. Ciocolata contribuie si la fericirea noastra, ridicand nivelul de serotonina.
Nucile
Nucile reprezinta sursa buna de zinc si totodata o gustare excelenta. Pe langa zinc, mai contin vitaminele E, B, iar multi vegetarieni opteaza pentru nuci, deoarece sunt o sursa buna de proteine. Contin grasime sanatoasa pentru organismul nostru. Nucile caju, alunele de padure, fisticul si migdalele sunt alimente bogate in zinc ce pot fi savurate drept gustari excelente, dar totodata reprezinta si o modalitate buna de a adauga o portie suplimentara de zinc si alte minerale in dieta noastra.
Ciupercile
Sunt alimente sanatoase, bogate in zinc, si pot fi gatite in mai multe moduri, precum si in salate, alaturi de alte legume bogate in vitamine. Se gasesc la piata, magazine si contin potasiu si oligoelemente.
Fasolea
Este un aliment folosit in multe feluri de mancare si apreciat de catre cei din strainatate. Aceasta contine zinc, fibre, proteine, calciu, si nu costa mult. Fasolea este saraca in grasimi si plina de nutrienti esentiali organismului nostru.
Germenii de grau
Sunt alimente bogate in zinc ce ne ajuta la mentinerea sanatatii. Pe langa acestea, contin si o cantitate ridicata de fibre, oferind rezistenta. Sunt esentiali impotriva stresului, bolilor de inima, constipatiei.
Lactatele
Lactatele, in special branza, iaurtul si laptele integral ajuta la mentinerea sanatatii oaselor prin aportul lor de calciu, dar contin si cantitati mici de zinc care sunt usor absorbite de organism.
Fructele de mare
Sarace in calorii, fructe de mare pot reface rezervele de zinc, desi nu sunt la dispozitia tuturor. Stridiile sunt cele mai recomandate, fiind sarace in grasimi si bogate in proteine. Sunt sanatoase si asigura cantitea recomandata de zinc pe zi. Stridiile contin 39,30 mg de zinc la 100 g, reprezintand o alegere foarte buna de alimente bogate din zinc. Printre cele mai bune soiuri se afla stridiile salbatice din Oceanul Atlantic. Crabul si homarul contin un continut ridicat de acest micronutrient, precum si antioxidanti si minerale. Incorporarea din cand in cand a catorva portii de fructe de mare in farfurie contribuie la buna functionare a organismului.
Carnea de vita
Carnea rosie este un aliment bogat in zinc si benefica pentru sistemul imunitar, mentinerea zaharului din sange, vindecarea ranilor si prostata. In special ficatul si carnea slaba de vita sunt surse bune de zinc, fier, vitamine si proteine. Continutul variaza in functie de plus si poate ajunge pana la 30% din necesarul recomandat unui adult. Consumul regulat, dar nu excesiv, de carne de vita asigura o crestere buna a nivelului de zinc din organism. Se recomanda sa fie mancata fiarta.
Cerealele integrale
Contin si ele o cantitate ridicata de zinc si se gasesc la indemana tuturor. Un mic dejun sanatos incepe cu un bol de cereale in care mai putem adauga si cateva fructe de padure, banane sau capsuni. Painea, orezul, graul si quinoa, in versiunea lor integrala, furnizeaza o cantitate semnificativa de minerale esentiale, printre care si zinc…