Alimente cu continut ridicat de proteine pentru buna functionare a organismului. Nu se recomanda trecerea in extreme cand ne referim la alimente cu continut ridicat de proteine: prea multe sau prea putine proteine. Calea de mijloc este cea mai buna.
Alimentele cu continut ridicat de proteine sunt esentiale pentru sanatatea noastra, deoarece corpul nostru este format din proteine.
Alimentele cu continut ridicat de proteine asigura cantitatea necesara de proteine, cantitate de care omul are nevoie, fara dar si poate.
Ce fac proteinele, mai exact? Ei bine, proteinele ne creeaza muschii, ne controleaza foamea, sunt recomandate in toate dietele, indiferent daca sunt diete de ingrasare sau de slabire.
Proteinele reprezinta un nutrient necesar pentru functionarea echilibrata a organelor. Este o continua dezbatere despre cantitatea de proteine pe care o persoana trebuie sa o consume zilnic. Portia recomandata pe zi este de 46 g proteine la femeile cu varsta cuprinsa intre 19 si 70 de ani si 56 de g proteine pentru barbatii cu varsta cuprinsa intre 19 si 70 de ani.
Orice exces de proteine se transforma in energie și este controversat aspectul stiintific cu privire la finalizarea acestui proces: aceste proteine în exces provoacă sau nu o presiune asupra ficatului? Deficienta de proteine duce insa la atrofie musculara, provocand slabirea organelor interne, de aceea este indicat sa se consume alimente cu continut ridicat de proteine.
Cuprins:
Motivele pentru care avem nevoie de alimentele cu continut ridicat de proteine
In primul rand, alimentele cu continut ridicat de proteine pot fi numite si macronutrienti. Acesti macronutrienti ne constuiesc, ne mentin si ne refac muschii dupa antrenamentele de la sala sau de acasa. De asemenea, procesul de ardere a caloriilor este accelerat atunci cand consumam alimente cu continut ridicat de proteine, iar senzatia de satietate va persista.
Totodata, alimentele cu continut ridicat de proteine sprijina eliberarea efectuata in mod treptat a carbohidratilor. Acest lucru nu va permite glicemiei sa creasca brusc.
Lista cu alimente care au continutul ridicat de proteine
- Piept de curcan si piept de pui:
– 100 g de pui: 30 g proteine
– 306 g piept de pui: 92 g proteine
– 69 g picioare de pui: 18 g proteine
– 37 g de pulpa superioara de pui: 9 g proteine
– 1 g proteine furnizeaza 4.5 calorii
- Peste: ton, somon, halibut:
– 100 g peste: 26 g proteine
– 85 g peste file: 22 g proteine
– 1 g: 4.5 calorii
Grame proteine la 85 grame peste:
– ton, somon, halibut, snapper: 22 g proteine
– biban, cambula, limba de mare: 21 g proteine
-cod: 20 g proteine
-tiapia: 17 g proteine
- Branza
– 100 g branza: 32 g proteine
– o felie de branza: 28 g proteine
-1 g proteine: 4.7 calorii
Grame proteine la 28 grame branza:
– branza de casa cu un continut scazut de grasime: 5 g proteine
– ementaler cu un continut scazut de grasime: 8 g proteine
– Cheddar cu un continut scazut de grasime: 6 g proteine
– parmezan: 10 g proteine
– branza Romano: 9 g proteine
- Cotlete de porc
-100 g cotlete de porc contin 25 g proteine
– 1 cotlet de 134 g contine 33 g proteine
-1 g proteine furnizeaza 5,2 calorii
– 28 g de muschi contin 23 g proteine
-28 g de jambon au 18 g proteine
-1 felie de sunca de 8 g furnizeaza 3 g de proteine
- Carne de vita si vita macra (cu un continut redus de grasime):
-100 g carne furnizeaza 36 g proteine
– o portie de 85 g furnizeaza 31 g proteine
-1 g proteine per portie furnizeaza 5.3 calorii
- Tofu:
100 g tofu contin 7 g proteine
O portie de 85 g tofu contine 6 g proteine
-1 g proteine din tofu furnizeaza 7,4 calorii
- Boabele de fasole uscate:
100 g fasole au aproximativ 17 g proteine
O portie de 172 g contine 29 g proteine
1 g proteine din fasole furnizeaza 10,4 calorii
- Ouale (in special ouale albe):
100 g: 13 g proteine
1 ou mare de 50 g are 6 g proteine
1 g proteine furnizeaza 12 calorii
1 ou alb de 33 g furnizeaza 4 g proteine
1 g proteine furnizeaza 4,4 calorii
- Iaurt, lapte si lapte de soia:
100 g lactate au 6 g proteine
245 grame contin 14 g proteine
1 g proteine furnizeaza 18 calorii
1 cana de 245 g lapte degresat furnizeaza 8 g proteine
1 cana de 243 g lapte de soia furnizeaza 8 g proteine
- Nuci si seminte de docleac, dovelcel, pepene, arahide, migdale:
100 g au 33 g proteine
28 g seminte au 9 g proteine
1 g proteine furnizeaza 15.8 calorii
28 g arahide au 7 g proteine
28 g migdale au 6 g proteine
28 g fistic cu 6 g proteine
28 g seminte de floarea-soarelui au 6 g proteine
28 g seminte de in: 5 g proteine
- Sardinele
Un alt aliment cu continut ridicat de proteine face parte tot din rândul pestilor, o portie de 100 g continand 25 g proteine.
Poate fi fript, facut pe grătar, proaspăt sau chiar in conserva. - Chorizo
Carnatii picanti sunt facuti din carne de porc si beneficiaza de o cantitate importanta de proteine. O portie de 100 g de chorizo contine 24 g proteine.
Un meniu sanatos cu alimente cu continut ridicat de proteine
Incepe-ti ziua din plin cu un mic dejun cu proteine la pachet. Ouale iti incarca bateriile de dimineata, energie de care ai nevoie pana la pauza de pranz. Prepara o omleta fara ulei sau un quiche cu legume sau, pur si simplu, mananca-le fierte moi alaturi de branza sau mai tari in salata.
Branza proaspata de casa este o gustare excelenta in orice moment al zilei si se numara printre acele alimente cu continut ridicat de proteine. Nu este scumpa, o putem gasi sub diferite forme, gusturi, texturi si in cantitati diferite de grasime; pe deasupra contine si calciu, mineral ce iti pastreaza oasele sanatoase. Combina branza cu legume proaspete sau cu fructe si scortisoara ca desert.
Quinoa, aceasta cereala-minune, nu este doar bogata in proteine, dar are si un continut redus de colesterol, fiind o sursa importanta de fier si fibre. Sa mananci des quinoa este o idee buna pentru vegetarieni, dar si pentru orice persoana ce cauta o sursa sanatoasa de proteine. In general, se prepara in 20 de minute. Poti pregati salata de quinoa sau sa folosesti aceasta cereala in loc de orez.
Semintele de dovleac sunt si ele alimente cu continut ridicat de proteine si reprezinta gustarea perfecta pentru cei grabiti sau ca topping pentru salate si supe. Desi se gasesc mai tot timpul in magazine, poti sa prajesti semintele toamna, pentru a le pastra pentru iernile geroase. Se recomanda ca semintele de dovleac sa se manance crude. Nucile si semintele au un continut ridicat de calorii, asa ca se impune sa le consumi cu moderatie.
Fasolea uscata, indiferent de soi, este o alegere delicioasa, cu proteine si fibre. Lasa boabele de fasole peste noapte intr-un vas cu apa, apoi fierbe-le la foc mic. Condimenteaza-le cu ustoroi, chimion, boia sau frunze uscate de dafin.
Tofu si boabele de soia sunt surse excelente de proteine, dar laptele de soia este un aliment adaptabil, putand fi utilizat in mai multe moduri; anumite branduri ofera variante ce contin calciu suplimentar sau cu un plus de arome; lapte de soia cu aroma de ciocolata este potrivit pentru momentele cand isi face aparitia pofta de dulce, cu vanilie este delicios pentru cereale si cafea, iar simplu, pentru cornurile de casa, biscuiti, smoothie.
Iaurtul grecesc face parte din lista cu alimente cu continut ridicat de proteine. Acesta vine la pachet cu mai multe proteine decat iaurul simplu. Este mai gros, mai consistent, mai satios si mai putin dulce decat iaurturile cu care te-ai obisnuit din comert, avand in vedere totusi un continut caloric scazut. Merge de minune cu un fruct, fiind, de asemenea, un bun inlocuitor al smantanii.
Pune unt de arahide pe paine prajita, pe biscuiti dietetici, in loc de untul obisnuit din lapte, deoarece este unul dintre acele alimente cu continut ridicat de proteine. Adauga unt de arahide in smoothie, dar si atunci cand prepari diverse bunatati in casa, precum cornuri, painici sau pite.
Seitanul are un continut ridicat de proteine, fiind preferat in special de vegetarieni. Seamana la textura cu carnea de pui, find un ingredient ideal pentru sandviciuri si supe. Este facut din gluten de grau si nu se gaseste cu usurinta, fiind comercializat mai ales in magazinele specializate, dar poate fi pregatit si in casa, dupa o retata speciala…
Migdalele se afla si ele printre acele alimente cu continut ridicat de proteine, intrucat contin grasimi nesaturate, substante ce reduc riscul bolilor de inima. O portie pe zi inseamna o mana plina sau doua linguri de unt de migdale si se recomanda tuturor, pentru un regim variat cu alimente cu un continut ridicat de proteine. Mananca-le simple ca gustare intre mese ori pune-le macinate deasupra salatelor. Cele mai sanatoase sunt semintele crude.