Alimentele cu indice glicemic 0 nu contin carbohidrati.
Consumul excesiv de carbohidrati provoaca o crestere zaharului in sange, ducand la cresterea in greutate si chiar obezitate. Desi carbohidratii sunt o necesitate pentru o dieta sanatoasa, consumul unor alimente cu indice glicemic 0 in meniul zilnic va ajuta la controlul greutatii si al nivelului de zahar din sange.
Exista putine alimente care sa contina proteine sau grasimi si sa nu aiba carbohidrati. Anumite plante uleioase, grasimi pure precum untul sau margarina, carnurile, carnea de pasare, fructele de mare si ouale nu contin carbohidrati. Dar daca adaugi legume unei omlete sau paine, ori sos peste pui si peste, adaugi carbohidrati unui aliment initial fara carbodidrati. De fapt, carnurile procesate precum mezelurile, contin mici cantitati de carbodidrati.
Apa este cel mai bun lichid fara carbodidrati. Intr-un articol publicat in revista „Trends in Endocrinology and Metabolism” scria ca in urma unui studiu s-a demonstrat ca bauturile dietetice care contin indulcitori artificiali precum aspartam, sucraloza, zaharina si duc la riscul luarii in greutate, la dezvoltarea tipul 2 de diabet si a bolilor de inima.
Dintre alimentele cu indice glicemic 0 se enumera:
- Ouale sunt bogate in proteine, aminoacizi, choline, triptofan.
- Carnea de vita: carna rosie si, mai ales, cea de vita sunt bogate in fier, vitamine si minerale; carnea de porc, de miel.
- Carnea de vanat: cerb, bizon, strut, caribou.
- Organe de animale precum: inima, limba, rinichi, creier, ficat.
- Carnea de pasare precum carnea de curcan, pui, rata, gasca, prepelita; se recomanda sa se prepare la gratar, fiarta sau la aburi.
- Fructe de mare: moluste, cum ar fi: scoici, stridii; homar, creveti, calmar si crab.
- Alte tipuri de peste de apa dulce si de apa sarata cum ar fi somn, bass, somon, ton, pastrav, cambula, halibut.
- Lichide: baza este apa; fara carbodidrati: ceai, cafea neagra, apa de cocos. Apa este esentiala pentru sanatate. Este foarte important sa bei macar opt pahare de apa zilnic cand ai o dieta cu alimente cu un indice glicemic scazut, pentru hidratare si digestie.
- Uleiuri: majoritatea uleiurilor: ulei de porumb; uleiul de soia, ulei de arahide; ulei de nuci, ulei de masline, ulei de avocado, ulei de seminte de struguri, ulei de prumb, ulei de floarea-soarelui. Dar un exces de consum de uleiuri nu este o scuza pentru a introduce in dieta alimentele cu indice glicemic 0.
- Pestele, in special somon, halibut, sardine, ansoa, pastrav, macrou reprezinta surse sanatoase de proteine. Pestele la gratar este satios, gustos si nu contine grasimi.
- Branzeturi; Parmezan, Meunster, Camembert, Branza pasteurizata Americana, frisca, maioneza simpla. Exista cateva branzeturi fara carbohidrati: Gruyeras, Cheddar, Fontina, si Muenster, dar se recomanda sa nu se depaseasca 120 de g de branza pe zi.
- Legume: sunt destule legume care au un indice glicemic 0, exista si diferite verdeturi, precum: spanac, salata verde, telina, bok choy (varza chinezeasca), marar, oregano, piper, cimbru, turmeric, salvie. Incerca sa adaugi zilnic in meniu macar o astfel de verdeata.
- Feriti-va de carnurile procesate precum crenvursti, carnati, salamuri, din cauza aromelor si a conservantilor.
- Otet
- Scortisoara
- Unele sosuri iuti, mustar
- Grasimile animale (untura, ulei de peste), dar si cele hidrogenate precum margarina.
- Indulcitori
- Gelatina
- Gin, rom, vodka, whiskey
- Zaharul contine carbohidrati; toate alimentele din legume si cereale contin carbohidrati (paste, paine)…
Daca urmezi dieta Atkins sau o dieta fara carbodidrati, ar trebui sa te preocupe vanatoarea dupa alimente cu indice glicemic 0.