Home » Ce analize trebuie să facem înainte să ne apucăm de o dietă?

Ce analize trebuie să facem înainte să ne apucăm de o dietă?

scris de: Elena
Ce analize trebuie să facem înainte să ne apucăm de o dietă

Cu toate că majoritatea dorim să fim perfecte, mai ales din punct de vedere fizic, să mai dăm jos din kg în plus, trebuie să ne facem anumite analize pentru a facilita acest proces, atât înainte de a începe o cură, cât şi după terminarea ei.

Fiecare persoană are propriul corp, propriul metabolism, propriul mod de a arde grăsimile, mai rapid sau mai lent, tocmai de aceea nu trebuie să fiţi dezamăgite dacă unele slăbesc mai uşor, iar altele mai greu.

Printre analizele recomandate înainte de a începe o cură de slăbire, dar şi după, vă propunem:

  1. Examenul tiroidian este cred că cel mai important în cazul urmării unei diete. TSH-ul, T3 şi T4 vă vor aduce la cunoştinţă cantitatea de hormoni secretată de tiroidă. Analizele T3 şi T4 vă vor înştiinţa dacă prezentaţi hipotiroidism sau hipertiroidism sau nu aveţi nicio problemă în legătură în ceea ce privește cantitatea de hormoni secretată de tiroidă. Persoanele cu hipotiroidism trebuie să urmeze o cu totul altă dietă decât cele care nu au nicio problemă la nivelul tiroidei.
  2. Nivelul colesterolului din sânge este şi el deosebit de important dacă doriţi să slăbiţi. Acesta poate fi „bun” (HDL) sau „rău” (LDL). Colesterolul marchează metabolismul grăsimilor. Grăsimile din sânge pot scădea dacă veţi consuma mai multe legume, cereale integrale, ulei de măsline presat la rece şi le veţi consuma mai rar pe cele ce provin din carnea roşie, unt, margarină, gălbenuş.
  3. Hemoleucograma completă vă va informa cu privere la prezenţa sau absența unor infecţii în organismul dumneavoastră.
  4. Creatinina vă informează cu privire la starea masei musculare. Valorile scăzute vă informează că prezentaţi o hipotiroidie, în timp ce valorile mici vă comunică o insuficienţă renală cronică sau o distrofie musculară.
  5. Fibrinogenul vă va comunica dacă ficatul dumneavoastră funcţionează normal. Dacă valorile sunt mari, atunci sunteţi predispus la boli ale inimii, infarct, reumatism sau chiar prezenţa celulelor canceroase în corpul dumneavoastră.
  6. VSH-ul sau viteza de sedimentare a sângelui ce prezintă valori ridicate e un semnal de alarmă. Făcând această analize, medicul tău va şti cum va reacţiona corpul tău la dietă.
  7. Ce analize trebuie să facem înainte să ne apucăm de o dietă
  8. Proteinele totale, Ca, Mg, K, Zn, Fe, Na

Calciul ionic şi cel total observă starea sistemului osos şi dacă prezentaţi afecţiuni renale. Valorile ridicate ale proteinelor totale vă indică o deshidratare a organismului, fapt ce nu e indicat, mai ales dacă faceţi şi sport, pe când cele scăzute vă indică prezenţa anumitor boli, de exemplu ciroza.

  1. Glicemia

Dacă din punct de vedere al glicemiei sunteţi sănătos, atunci puteţi ţine o cură de slăbire. Dar dacă nu prezintă valorile optime, atunci există posibilitatea să prezentaţi diabet.

  1. Acidul uric şi ureea

Valorile acidului uric sunt distincte în funcţie de sex, vârstă, factorii genetici, stările fiziologice, alimentaţie. Dacă aceste valori sunt crescute peste limita normală, atunci există posibilitatea să prezentaţi o insuficienţă renală, boli infecţioase, uneori chiar şi leucemie…

Atunci când v-aţi hotărât că doriţi urmarea unei diete, mergeţi la medicul dumneavoastră pentru a vă recomanda aceste analize şi a vedea rezultatul lor. Nu începeţi o dietă fără a avea opinia medicului, deoarece în anumite cazuri starea pacientului se înrăutăţeşte mai mult decât se îmbunătăţeşte.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept