Home » Ce ar trebui să știm despre grăsimile sănătoase

Ce ar trebui să știm despre grăsimile sănătoase

scris de: Elena
alimente cu grasimi sanatoase

Grăsimile sunt cu siguranță un mare inamic pentru noi, însă atunci când auzim de „grăsimi sănătoase”, parcă, parcă se schimbă oarecum placa, nu-i așa? Cum suntem obișnuiți, mereu există o parte pozitivă și una negativă, sau, mai bine spus, un avantaj și un dezavantaj.

Chiar și atunci când vine vorba de grăsimi, pe care nimeni nu și le dorește, există o categorie de grăsimi care sunt indicate pentru a fi consumate și care au un rol benefic pentru organismul nostru, precum și pentru un stil alimentar corespunzător.

Grăsimile care nu sunt bune duc la apariția kilogramelor nedorite și nu ne ajută să ajungem la formele dorite, pe când cele bune sunt un adevărat sprijin în această direcție.

Iată care sunt informațiile pe care ar trebui să le știm despre grăsimile sănătoase și cum anume ne ajută acestea în ceea ce privește un regim alimentar sănătos, însă înainte de a prezenta aceste informații, pornim de la întrebarea de bază:

Ce sunt grăsimile bune?

Grăsimile bune sunt un adevărat sprijin pentru organismul nostru și buna lui funcționare, iar acestea sunt de fapt grăsimile nesaturate, de exemplu, Omega-3. Acestea au primit această denumire de „grăsimi bune” pentru faptul că ajută menținerea colesterolului în limitele normale, lucru pe care oricine și-l dorește.

De ce trebuie să consumăm grăsimi bune și trebuie să le evităm pe cele rele?

Cu siguranță cunoașteți persoane care au un nivel al colesterolului ridicat și se confruntă cu diverse probleme din această cauză. Ei bine, apariția colesterolului în organism și creșterea nivelului acestuia se datorează faptului că persoanele care se confruntă cu acest lucru sunt consumatoare de grăsimi rele, adică grăsimile saturate.

Grăsimile rele (saturate) sunt acele grăsimi pe care le găsim în alimentele și gustările care sunt procesate, în produsele animale, dar în special în unt, motiv pentru care nu este indicat să-l consumăm în cantități exagerate. Odată ce cantitatea de grăsimi saturate este mai mare, apariția colesterolului nu ar trebui să vă mire și nici alte probleme care vin odată cu apariția lui.

Din acest motiv este indicat să consumăm grăsimile bune, pentru că astfel vom evita să ne „luptăm” cu colesterolul și cu tot felul de afecțiuni și stări de disconfort care apar din cauza acestuia.

Cantitatea ideală de grăsimi bune (nesaturate) care trebuie consumată este în proporție de 30% din alimentația zilnică, 40% fiind carbohidrații iar 30% proteinele.

Ce ar trebui să mâncăm pentru a primi aportul necesar de grăsimi bune?

Este bine de știut că trebuie să mâncăm pește de minim două ori pe săptămână pentru  a primi aportul de Omega-3 care ne face bine. Ca variante de alegere avem peștele gras (cel mult o dată pe săptămână), somonul sau macroul.

Alte alimente care conțin grăsimi sănătoase, pe lângă pește, sunt:

  • Nucile;
  • Uleiul de măsline.

Pe lângă aceste alimente, este indicat să consumați supliment alimentar de Omega-3, care se poate găsi în farmacii, deoarece acesta este un suport foarte util din acest punct de vedere. Acesta asigură sănătate inimii, ajută la buna funcționare a creierului, dar și la cea a ochilor…

Iată de ce trebuie să știm să diferențiem grăsimile bune de cele rele, fiind indicat să optăm pentru cele bune și să le evităm cât mai mult posibil pe cele rele.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept