Ceaiurile pentru detoxifierea ficatului sunt ușor de preparat și consumat. Ele ajută la eliminarea acelor toxine din corp pe care le-am adunat de-a lungul unei anumite perioade, la întărirea imunității sau curățarea naturală a corpului. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au consumat infuzii din plante, iar astăzi proprietățile anumitor ceaiuri sunt recunoscute ca având puterea de detoxifiere asupra corpului, conferind și o stare generală îmbunătățită.
În comerț există deja o mulțime de variante de ceaiuri pentru detoxifierea ficatului. Însă, într-o astfel de cură de detoxifiere nu este suficient să bei zilnic o cană de ceai. Regimul alimentar contează și el, dar, în combinație cu câteva căni din ceaiurile potrivite, rezultatele pot fi excelente.
DE CE CONTEAZĂ ALIMENTAȚIA?
Dacă vrei să bei ceaiuri pentru detoxifierea ficatului, trebuie să schimbi și dieta. Ficatul este un organ important pentru că acolo au loc o mulțime de procese: lupta cu substanțele ingerate zilnic, metabolizarea lipidelor, filtrarea chimicalelor, secreția imunoglobulinelor, cu un rol major în imunitate. Efectele problemelor de ficat sunt din cele mai vaste, începând de la tenul tern, oboseală, cearcăne, lipsa sau prezența poftei de mâncare în exces, alergii sau apariția infecțiilor sunt câteva dintre ele. De asemenea, consumul de cafea, alcool, dar și medicamentele au un efect nociv asupra ficatului.
Surprinzător, ficatul este și organul care se regenerează cel mai repede, dar asta nu înseamnă că este ferit de probleme. O cură cu ceaiuri pentru detoxifierea ficatului poate face minuni, dacă și alimentația se schimbă în perioada curei. Prăjelile trebuie scoase complet din meniu, grăsimile saturate și orice fel de chimicale dăunătoare, alcoolul sau mâncărurile intens procesate, cum ar fi mezelurile grele sau semipreparatele. Importantă e o alimentație cât mai naturală, bazată pe legume, sucuri de legume și fructe și, bineînțeles, un consum mare de lichide, ceaiuri și apă plată.
CEAIURI DIN PLANTE
Există pe piață o mulțime de ceaiuri din plante. Cel mai cunoscut ceai pentru detoxifierea ficatului este ceaiul de păpădie. Acest ceai activează metabolismul, prin conținutul său de inulină și taraxacină, care prin intensificarea tranzitului intestinal, crește tonusul general al organismului și contribuie mult la regenerarea ficatului. Aceleași proprietăți se regăsesc și în ceaiul de sunătoare, care calmează inflamațiile și stimulează secrețiile funcției hepatice. Rostopasca este o altă plantă care ajută în cura de detoxifierea ficatului, ceaiurile din această plantă având rol în creșterile secrețiilor biliare.
Mai puțin cunoscut este ceaiul de sulfină, care calmează durerile abdominale, iar în cura de detoxifiere a ficatului scade și hipertensiunea și acționează asupra afecțiunilor hepato-biliare grave, fiind recomandat chiar și în cazuri de hepatită. Se poate consuma minimum un litru din acest ceai, iar cura poate dura chiar mai mult de o săptămână.
Anghinarea este o altă plantă importantă în seria ceaiurilor pentru detoxifierea ficatului. De obicei, se recomandă atât pacienților diagnosticați cu ciroză, cât și celor care doresc să prevină aceste afecțiuni. Se infuzează frunzele uscate de anghinare, o linguriță la 500 ml de apă clocotită. Ca toate ceaiurile pentru detoxifierea ficatului, și acesta se consumă pe stomacul gol sau înainte de mese.
Un alt ceai pentru detoxifierea ficatului este ceaiul de gălbenele. E nevoie de 40 de grame de flori de gălbenele și un litru de apă clocotită pentru trei căni pe zi din acest ceai, băut înainte de mesele principale. Durata de detoxifiere a ficatului cu acest ceai variază între două-trei săptămâni. Și în acest caz, mâncărurile grele și prăjelile trebuie evitate.
Dacă nu dorești să ții o cură cu ceaiuri pentru detoxifierea ficatului renunțând la obiceiurile alimentare, ceaiul de urzică este un excelent aliat în lupta cu reziduurile dăunătoare ficatului. O cană de ceai de urzică băut zilnic, conține anumite substanțe care te ajută să elimini toxinele acumulate zilnic. Este un ceai ușor diuretic și accesibil.
Alte excelente ceaiuri pentru detoxifierea ficatului sunt de rozmarin, salvie, coada-șoricelului, mesteacăn, brusture, afin, soc sau nuc. În general, ceaiurile acestea au un gust amărui, iar dacă te-ai decis să începi detoxifierea, este de preferat să nu combini prea multe ceaiuri. În cazul unei afecțiuni mai grave, consultul unui fitoterapeut este necesar.
CEAIUL VERDE
Cel mai cunoscut și popular ceai cu efecte antioxidante, diuretice și ușor detoxifiante este ceaiul verde. Prin faptul că arde grăsimile, eliberează toxinele, apoi tot cu ajutorul acestui ceai, se elimină complet din organism. Este un ceai de detoxifiere a ficatului, dar și a întregului corp, iar gustul său aromat și aportul de energie pe care îl oferă, poate înlocui cu succes cafeaua de zi cu zi.
CE SĂ EVIȚI
Nu e greu să ții o cură cu ceaiuri de detoxifiere a ficatului, însă e important să renunți, cel puțin pe această perioadă, la anumite combinații alimentare: nu consuma nimic picant, nimic prăjit și nimic gras, evită medicamentele, alcoolul și dacă se poate, tutunul. Nu mânca înainte de culcare și evită porțiile mari. Evită sedentarismul și încearcă să faci mișcare sau cel puțin 30 de minute de mers pe jos, zilnic…
Remediile de care avem nevoie le găsim în natură și nici în cazul afecțiunilor hepatice nu ducem lipsă de plante și ceaiuri pentru detoxifierea ficatului. Procesul de detoxifiere este un proces complex care trebuie supravegheat și este bine ca, atunci când începem detoxifierea ficatului, să detoxifiem și alte organe importante, deci întregul organism.