Home » Cele mai importante condimente pe care trebuie sa le aiba o gospodina

Cele mai importante condimente pe care trebuie sa le aiba o gospodina

scris de: Elena
Cele mai importante condimente pe care trebuie sa le aiba o gospodina

Condimentele desavarsesc gustul oricarei mancari. Nu exista preparat culinar care sa nu primeasca de la bucatar fie un varf de sare, fie un pic de piper. Condimentele reusesc ca prin farmec sa creeze o legatura spectaculoasa intre ingredientele din farfurie, astfel incat gustul sa fie unul copios.

Condimentele reprezinta practic lianul intre alimentele necesare mancarii, ele capteaza nu numai simtul gustativ, ci si pe cel olfactiv. Asadar, nu exista bucatarie care sa nu aiba macar cateva dintre condimentele adesea folosite. Iata-le pe acelea care nu ar trebui sa lipseasca din bucataria nici unei gospodine: sare, piper, usturoi, paprika, cimbru, marar si patrunjel.

Sarea, cel mai iubit condiment

Nu exista aliment pe piata sau mancare care sa nu contina sare. Sarea devine acel “je ne sais quoi’’ ce incunueaza gustul mancarii. Sarea reuseste pe loc sa transforme o mancare fada intr-una senzationala. Ce gust ar mai avea o portie banala de cartofi prajiti daca nu ar fi sare adaugata? Si exemplele pot continua. Gospodina poate folosi drept condiment in mancare sare cu iod, sare de mare sau sare de Himalaya.

Usturoiul, napraznicul condiment din preparatele pe baza de carne

Usturoiul contine alicina, care il transforma din condimentul iubit de multi romani intr-un medicament natural. Reuseste sa stimuleze sistemul imunitar, prevenind astfel raceala si gripa. Scade colesterolul, tensiunea arteriala, riscul de a suferi de atac cerebral, de cancer de col uterin si de cancer ovarian. Acest condiment este folosit in general la preparatele pe baza de carne, la fripturi, la preparate din carne grasa, dar si la legume gatite pe gratar sau la cuptor. Se potriveste de minune la preparate pe baza de peste si pui. Pentru potentarea gustului, mancarea poate fi condimentata cu usturoi zdrobit sau taiat in bucati.

Paprika, condimentul de baza din mancarurile exotice

Dulce sau iute, paprika nu ar trebui sa lipseasca din nici o bucatarie. Este acel condiment minune care adauga savoare carnatilor, fripturilor, preparatelor pe baza de carne de porc sau altui tip de carne grasa. Paprika poate fi adaugata cu succes in retetele multor sosuri. Este folosita cel mai mult in preparatele exotice. Mai mult de atat, paprika stimuleaza circulatia sangelui, este imbunatatita calitatea pielii, intinde o mana de ajutor organismului in lupta cu kilogramele in plus, dar si cu celulita. Acest condiment minune este bine sa se foloseasca pe perioada iernii, intrucat tine departe raceala si gripa.

Patrunjelul, condimentul din ciorbe

Folosit uscat sau proaspat, patrunjelul reuseste sa adauge gust si culoare multor ciorbe, dar si salate. Aproape ca nu exista ciorba din bucataria romaneasca fara sa fie asezonata cu patrunjel proaspat. Aduce prospetime si un strop de sanatate prin aportul de vitamina C. In plus, patrunjelul ajuta la detoxifierea organismului.

Piperul, de nelipsit de la fripturi

Verde, alb, negru sau rosu, piperul aproape ca nu poate lipsi din bucatarie. Acest condiment napraznic se foloseste cu succes la fripturi, la salate, la meniurile pe baza de legume, dar si la sosuri. Poate fi folosit atat sub forma de boabe, dar si sub forma de pulbere. Pe langa gustul picant pe care il mancarii, piperul aduce multe beneficii sanatatii. Acest condiment tine departe bacteriile.

Cimbrul sau condimentul care „iubeste” carnea

Acest condiment este de nelipsit din mancarurile pe baza de carne grasa. Nu poate lipsi de la tocanitele de cartofi, sarmale, varza, carnati, fripturi si de la sosurile preparatelor vanatoresti. La fel ca in cazul patrunjelului, acest condiment poate fi folosit atat proaspat, cat si uscat. Bogat in uleiuri volatile, acest condiment tine departe bacteriile.

Mararul sau condimentul care da savoare salatelor

Acest condiment adauga prospetime si savoare preparatelor pe baza de carne, salatelor, sosurilor si preparatelor pe baza de legume. Semintele de marar se folosesc si in retetele de muraturi…

Mancarea gustoasa cere condimente. Secretul nu consta in cat de multe condimente sunt presarate in mancare, ci in maiestria bucatarului de a potrivi condimentele la alimentele folosite pentru mancare. Tu ce condimente folosesti adesea la mancare?

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept