Home » De câte ori trebuie să mestecăm când mâncăm şi de ce este important

De câte ori trebuie să mestecăm când mâncăm şi de ce este important

scris de: Elena

De mici am fost avertizaţi să nu mâncăm repede, dar niciodată nu am primit explicaţiile necesare. De câte ori trebuie să mestecăm când mâncăm şi de ce este important, vom afla în acest articol.

Masticaţia şi importanţa ei

Masticaţia sau mestecarea este procesul prin care alimentele pe care le introducem în cavitatea bucală sunt pregătite pentru a fi înghiţite, adică mărunţite. Odată ce începem să mestecăm, se produce şi saliva. Cu cât mestecăm mai des, cu atât mai mult salivă se produce. Pentru a înţelege de ce este important să fie produsă cât mai multă salivă, trebuie să ştim şi care sunt atribuţiile acesteia.

Saliva şi atribuţiile sale

  • În primul rând, saliva curăţă cavitatea bucală pentru a ne da astfel posibilitatea să simţim gustul şi savoarea alimentelor pe care le mâncăm. De asemenea, tot saliva este cea care înmoaie mâncarea şi ne ajută la înghiţire. Aşadar, pentru a putea face toate aceste lucruri, secretul este să mestecăm cât mai des pentru a produce cât mai mult lichid. Dacă înghiţim prea repede, deci mestecăm prea puţin, o parte din procesul digestiei se pierde şi asta poate afecta sistemul digestiv în mare măsură.
  • Saliva ajută şi stomacul în procesul de digestie, deoarece îi uşurează acestuia munca. Saliva conţine enzime care fac mai uşoară digerarea grăsimilor, aşadar stomacul nu trebuie să se mai ocupe şi de acest lucru.
  • Mestecarea alimentelor este esenţială pentru a putea simţi gustul alimentelor, dar şi pentru a scoate toate elementele nutritive din acestea. Nu numai fizic vom putea observa acest avantaj, ci şi la nivel emoţional. Gustul bun al mâncării induce o stare de bine, de pozitivism. Este important să simţim gustul alimentelor şi pentru că, astfel, ne putem da seama când i-a fost asigurat corpului nostru necesarul de mâncare. Astfel, nu vom fi niciodată prea sătui, sau chiar din contră. Din nou, pentru a putea realiza aceste lucruri este foarte important să mestecăm cât mai mult mâncarea şi, de asemenea, pe ambele părţi ale gurii pentru a putea simţi gustul cu adevărat.
  • Deşi nu vă va vină să credeţi, dacă mestecăm de multe ori mâncarea vom reuşi să scădem în greutate. Studiile au arătat faptul că, oamenii care mestecă mai mult mâncarea (de cel puţin 40 de ori o înghiţitură), consumă mai puţine calorii. Prin încetinirea procesului de mestecare, stomacul nostru este mai atent şi are timp să îşi dea seama când este plin, exact cum spuneam şi mai sus.
  • Mestecarea corectă şi cu multe repetări asigură şi o digestie sănătoasă. Masticaţia este prima treaptă în procesul de digestie, deci şi una dintre cele mai importante pentru că acela este momentul în care alimentele sunt pregătite.
  • Este foarte important să mestecăm alimentele corect şi să acordăm suficient timp acestui proces. Dacă respectăm toate aceste lucruri, ne vom da curând seama că nu trebuie să petrecem foarte mult timp la masă, deoarece stomacul nostru ne va da semnale în momentul în care va fi plin…

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept