Detoxifierea organismului cu argilă alcalinizează puternic organismul, datorită proprietăților incredibile ale acestui dar de la natură. Argila (sau lutul), este o formă a unei roci sedimentare cu o granulație extrafină, ce conține compuși foarte asemănători corpului omenesc.
Coincidență sau nu, argila și-a dovedit din cele mai vechi timpuri proprietățile sale antiseptice, fiind folosită chiar de egipteni în procesul mumificării.
În detoxifierea organismului cu argilă, puterea acestuia antiseptică elimină bacteriile, impuritățile și substanțele dăunătoare, absorbind tot ceea ce este nociv în organism, întărește sistemul imunitar și echilibrează structura la nivel chimic a țesuturilor mai puțin sănătoase.
Cuprins:
CE CONȚINE ARGILA?
În argilă găsim toate substanțele pe care le dorim sau pe care ar trebui să le găsim într-un aport optim, în corpul nostru: amestecuri de silicați sau fragmente de cuarț, potasiu, siliciu, fier, calciu și magneziu, sodiu, diverși compuși anorganici, o mulțime de substanțe active și microelemente din săruri minerale care fac minuni pentru organism. Toate acestea acționează ca reglator, astfel că detoxifierea organismului cu argilă poate fi una dintre cele mai bune metode pentru purificare și revigorare a întregului corp, stimulând și favorizând un schimb corect de substanțe vitale pentru organism. Pe lângă faptul că este un bun cicatrizant, argila stimulează și sistemul endocrin, responsabil în unele cazuri de una dintre problemele moderne cel mai des întâlnite – îngrășarea, obezitatea, metabolismul lent.
TIPURI DE ARGILĂ
Există câteva tipuri de argilă care sunt folosite azi în industria farmaceutică, în tratamentele naturiste, dar și în cosmetică: argila verde, argila albă, argila roșie, argila galbenă și argila albastră. Tendința de folosință a argilei este următoarea: argila albă este frecvent folosită ca puternic mineralizant, iar argila verde și cea roșie sunt des întâlnite în tratamentul anumitor afecțiuni ca tuberculoza, artrita, specifice îmbătrânirii. Argila verde este utilizată în cosmetică, în tratamentul acneii, dar și ca detoxifiant al pielii.
Cel mai des folosită este cea albastră, tipul untos, un excelent remediu în detoxifierea organismului cu argilă.
DETOXIFIEREA CU ARGILĂ
În detoxifierea organismului cu argilă, acest lut miraculos contribuie la drenajul limfatic, eliminând impuritățile, bacteriile și cam toate substanțele nocive organismului. Cura internă de detoxifiere cu argilă se ține zece zile, iar tot ceea ce trebuie să faci este să consumi în primele șapte zile un pahar cu apă în care adaugi o linguriță de argilă, însă atenție, în această primă fază se consumă doar apa din pahar, fără sedimente, argila trebuie să rămână pe fundul paharului. În următoarele zile, pentru o detoxifiere a organismului completă, se consumă în întregime paharul cu apă cu argilă, amestecându-se sedimentele rămase, pentru omogenizare.
Un pahar cu argilă se consumă astfel înainte cu 20 de minute de fiecare masă, iar pentru o cură profundă de detoxifiere cu argilă, sunt necesare aproximativ trei pahare cu o linguriță de pulbere de argilă albastră, timp de 21 de zile, din care primele șapte se consumă, așa cum am menționat mai sus, doar apa, nu și argila de pe fundul paharului. În acest proces de detoxifiere a organismului, argila, pe lângă faptul că mineralizează și reface echilibrul de substanțe nutritive benefice, curăță și purifică organismul, redând o stare generală bună de sănătate.
Un alt efect în detoxifierea organismului cu argilă este pierderea kilogramelor în plus, fapt care se petrece dacă din regimul alimentar se vor elimina grăsimile, prăjelile și alimentele intens procesate. Se pot pierde până la zece kilograme în 20 de zile, urmând un stil de viață sănătos, în care și sportul practicat cu regularitate intensifică arderile. Un alt lucru important în detoxifierea organismului cu argilă este eliminarea băuturilor acidulate și a consumului de cafeină, dar și a dulciurilor și în general a produselor care favorizează o toxicitate ridicată în organism.
Detoxifierea organismului cu argilă este indicată primăvara sau la fiecare schimbare de sezon, iar pentru o menținere optimă a sănătății, este bine ca, cel puțin o dată pe săptămână, să bei un pahar cu apă argiloasă înainte de masă cu câteva minute.
Ca în orice cură de detoxifiere, organismul este supus unor anumitor schimbări majore, de aceea trebuie avut în vedere consultul unui medic specialist, homeopat sau nutriționist, în special în cazul în care este vorba de obezitate sau diverse afecțiuni ori tratamente medicamentoase, care pot interfera cu o parte dintre substanțele pe care argila le conține.
În mod normal, o cură de detoxifiere a organismului cu argilă poate fi ținută de orice persoană sănătoasă, o dată la șase luni sau o dată pe an, mai intens, chiar în combinație cu alte procedee de detoxifiere, cum ar fi ceaiuri pentru detoxifiere și un regim alimentar bazat pe crudități…
Un alt aspect de reținut: la prepararea argilei nu se folosesc vase din metal sau plastic, ci din lemn, porțelan sau sticlă, deoarece metalul poate interacționa cu argila, minimalizându-i proprietățile.