Home » Dieta antialergica – sfaturi si meniu

Dieta antialergica – sfaturi si meniu

scris de: Elena
Dieta antialergica

Dieta antialergica se impune atunci cand corpul transmite semnale cum ca meniul tau zilnic il oboseste, dar si pentru intarirea sistemului imunitar. Multa lume este de parere ca alergiile la mancare sunt bruste si au efect imediat, precum alergiile la arahide sau la scoici, care provoaca o inflamare imediata prin transpiratie puternica si respiratie greoaie, stari ce pot fi periculoase pentru viata omului. Pe de alta parte, lactoza aflata in multe alimente pe care le consumam zilnic provoaca reactii alergice mai acute, provocand inflamari mult mai tarzii; aceasta sensibilitate este oarecum ascunsa, si se crede ca peste 60% din populatia lumii ar putea avea o alergie la lactoza.

Exista o asa-zisa dieta antialergica, deoarece raspunsurile negative ale organismului la lactoza te pot ingrasa. Care este legatura dintre alergia la lactoza si acumularea kilogramelor in plus?

Alimentele cu lactoza duc la dezvoltarea unei bacterii ce creste nestingherita si secreta o toxina care duce la o inflamare sistemica, ce provoaca umflarea intestinelor, incetinind digestia normala. Astfel, are loc o cresterea surprinzatoare  in greutate, si alte efecte precum iritarea intestinului. De fapt, poti lua pana la 14 kg intr-un an din cauza alergiei la lactate.

alergie

De specificat, pentru a nu exista confuzii intre alergie si intoleranta: o alergie este legata de o inflamare in intestine; intoleranta la lactoza este incapacitatea organismului de a digera zaharul din lapte, numit lactoza.

In primul rand, identifica sursele de lactoza din meniul tau. Principalele surse de lactoza sunt: laptele, untul, iaurtul, branza.

Surse ascunse de lactoza:
-Deserturi: briose, prajituri, torturi, ciocolata, acestea pot contine lapte, unt si alte ingrediente ascunse ce contin lactoza, precum caseina sau proteina din lapte.
-Mezelurile si pestele: carnurile procesate contin adesea lactoza, precum cazeina, ce actioneaza cu un emulgator si potentiator de gust. Citeste cu atentie ambalajul: anumite branduri de ton la cutie contin cazeina.
-Painea: atat painea alba, cat si painea integrala contin cazeina, zer sau lapte praf. Anumite painici proaspete sunt preparate cu unt sau sunt unse cu unt.
– batoanele energizante: multe contin proteine extrase din zer.

Cum incepi o dieta antialergica?

Cele trei saptamani sunt esentiale pentru identificare, refacerea sistemului digestiv si crearea unui meniu sanatos:

Dieta antialergica, saptamana 1: renununti la alimentele cu lactoza, astfel ti se vindeca tractul digetsiv, iar organismul se ”restarteaza”.
-inlocuieste laptele clasic (de vaca) cu lapte de migdale (are gust bun si un nivel ridicat de proteine, dar contine si grasimi sanatoase);
-inlocuieste untul cu ulei de masline; este o sursa de grasimi mai sanatoase, contine acid oleic si are proprietati antiinflamatorii.

Dieta antialergica, saptamana 2: ia suplimente probiotice pentru repararea tractului intestinal: bacteria sanatoase: cu bifidobacterium and lactobacillus bacteria.

Dieta antialergica, saptamana 3: acum ca ti-ai curatat intestinul; poti verifica daca lactatele te ingrasa. Incepe sa adaugi treptat in alimentatie un produs lactat, si observa reactiile organismului. Esti obosit sau balonat? Toate acestea sunt indicii ai unei sensibilitati ascunse la lactoza. La sfarsitul acestui experiment de trei saptamani mergi la un medic sa iti faci analizele de sange, pentru a a vedea daca nivelul de anticorpi a crescut, producand inflamatia.

Ce sa mancam in timpul dietei antialergice?

In cadrul dietei antialergice trebuie sa consumam cat mai multe super-alimente hipoalergenice care sunt considerate singure, sanatoase si benefice pentru cei cu tendinte alergice:

*1. Merele: ”un mar pe zi la masa, tine medicul departe de casa”, dar stiai ca indeparteaza si reactiile alergice? Merele sunt cea mai buna sursa dietetica de quercetin, un flavonoid care protejeaza corpul de reactiile alergice. Mananca mere simple, intr-o salata de fructe sau cu fulgi de ovaz.

*2.  Cartofii dulci: bogati in nutrient, contin vitamina C si alti antioxidanti.

*3. Hrisca: o cereala folosita din vechime, inrudita cu rubarba. Semintele de hrisca pot fi folosite pentru a face terci pentru micul dejun, turte de hrisca prajite, rondele din fulgi de hrisca, faina de hrisca pentru a face produse de patiserie precum turte sau biscuiti.  Aceste seminte contin doar 92 de calorii la 100 g si sunt bogate in proteine.

*4. Macesul: fructul de maces este una dintre cele mai bune surse de fotochimicale ce inhibina enzimele care produc histamine, elimina reactiile inflamatorii ale alergiilor; macesele contin vitaminele C si E; se mananca proaspete sau sub forma de dulceata de macese. Spala-le inainte de consum, pentru a elimina acel invelis ca un puf.

*5. Semintele de in contin seleniu si acizi Omega-3. Sunt folosite pentru trararea unor afectiuni si boli comune precum boli de inima, cancer, constipatie, durerea sau inflamarea articulatiilor.

*6. Ceaiul verde contine flavonozi: catehinele, care ajuta la eliminarea kilogramelor de grasime, ce au un efect inhibator asupra enzimelor ce convertesc histidina in histamina. Pentru maximizarea consumului de catehine, bea ceai din frunze maruntite in loc de cel obtinut din infuzia pliculetelor de ceai; lasa infuzia in apa fierbinte timp de cinci minute. Studile arata ca, servit complementar cu o sursa vitamina C (de exemplu, cu suc de lamaie), ajuta la o asimilare mai buna a acestor compusi organici.

* 7. Usturoi: mananca zilnic usturoi pentru a tine departe alergiile; ustoriul verde contine si vitamina C si seleniu.

*8. Rozmarin: contine acid rozmarinic, un polifenol care suprima reactiile alergice, raspunsul imoglobulinei si inflamatia cauzata de leucocite. Un condiment potrivit pentru carne, peste, sosuri de rosii sau la deserturile cu portocale.

*9. Papadia: fruzele de papadie sunt in topul celor mai bune surse de betacaroten, vitaminele C si E;  pregateste salate cu frunze de papadie sau o infuzie.

*10. Tumeric: este folosit de secole in medicina ayurvedica si medicina traditionala chineza. Aceasta planta radacinoasa din familie ghimbirului are efecte antiinflamatorii. Tumericul este un ingredient folosit cu precadere in bucataria indiana pentru a condimenta pestele, fructele de mare, carnea, orezul, legumele, pastele.

*11. Ciuperci: contin seleniu, un antioxidant puternic.

*12. Frunzele plantei de mustar: o sursa buna de betacaroten, de vitaminele C si E; lupta impotriva radicalilor liberi, reduc inflamatia si dezvoltarea histaminei.

*13. Seminte de floarea-soarelui: contin grasimi sanatoase, vitamina E, seleniu.

*14. Ansoa: are un continut ridicat de seleniu, acizi Omega-3 cu efect antiinflamatoriu. In comparatie cu alti pesti, are un nivel scazut de mercur.

Sfaturi pentru alergici pentru a preveni si a stopa reactiile alergice

*Creste consumul de grasimi sanatoase Omega-3 si limiteaza-le pe cele de Omega-6.
Studiile au demonstrat ca un consum ridicat de acizi Omega-3 este asociat cu o scadere a riscului alergic. Pe de alta parte, majoritatea acizilor Omega-6 pot creste inflamatia corpului si inrautati simptomele alergice. Asta nu inseamna ca trebuie sa elimini total Omega-6 din dieta: o anumita cantitate de acesti acizi grasi este esentiala pentru o digestie buna; pur si simplu consuma mai putine uleiuri rafinate precum uleiul de porumb, ulei de sofranel, bogate in Omega-6, si consuma mai multe alimente bogate in Omega 3: seminte de in, nuci, boabe de soia, peste de apa rece precum somon, cod, halibut.

*Ierburi ce contin acid rosmarinic: rozmarin, oregano, roinita, salvie, maghiran, menta, cimbru.

*Alimente ce contin flavonoidul quercetin, un important antialergic cu efecte antioxidante, antihistaminice si antiinflamatorii. Surse de querceti sunt: merele, caperele, ceapa rosie si galbena, zmeura, ciresele,  afinele, merisoarele, broccoli-ul, strugurii rosii, leusteanul, citricele, vinul rosu si ceaiul.

*Fructe cu vitamina C: pentru un efect sporit, luati si vitamina E, deoarece lucreaza sinergetic.

*Cresc consumul de seleniu: ciupercile, codul, crevetii, halibutul, nucile braziliene; consumati-le cu alimente ce contin vitamina E.

*Multe alimente cu vitamine E sau tocoferol, un nutrient ce suprima reactiile alergice.

*Alimente ce contin bacterii probiotice: sanatatea intestinelor este esentiala pentru ameliorarea alergiilor alimentare. Probiotice bogate in Lactobacillus acidophilus si Bifidobacterium bifidum ce traiesc in tractul intestinal. Iaurtul contine culturi vii de bacterii probiotice. De mentionat este faptul ca o crestere a consumului de bacterii probiotice este benefica daca ai urmai recent un tratament cu antibiotic si ai nevoie de o refacere a florei intenstinale…

Dieta antialergica reprezinta o schimbare radicala a stilului de viata, a modului de a gati si de a gandi un meniu zilnic sanatos pentru tine.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept