Dieta chinezeasca reprezinta combinarea de cantitati mici sau moderate de proteine provenite de la animale si o mulțime de produse pe baza de plante.
Mai mult decat un mod delicios de preparare a hranei, bucataria chinezeasca folosește alimentele ca terapie cu scopul de a armoniza corpul in functie de anotimpuri. Amestecurile strategice de condimente si arome contribuie la calitatile sanatoase si delicioase din aceasta dieta.
Caracteristicile dietei chinezesti se evidentiaza prin faptul ca legumele care au fost gatite la aburi sau prajite, amestecate cu amidon, cum ar fi orez, taitei sau galuste. Carnea si pestele reprezinta niste categorii din dieta traditionala, dar sunt servite in cantitati mult mai mici decat este obisnuit in celelalte tipuri de dieta.
În timp ce unele bucătarii au tendința de a asocia condimentele pentru gust, in bucataria chinezeasca usturoiul si ghimbirul tind să fie incluse ca ajutoare pentru digestie.
Cuprins:
Principiile dietei chinezesti
Dupa cum este bine stiut, bucataria chinezeasca mentine ideea ca tot ceea ce mananci contribuie la starea de sanatate si de bine a organismului.
Supele sunt esențiale in dieta chinezeasca; acestea sunt de obicei realizate din ingrediente nutritive, pregatite in bucatarie. Efectul dietei chinezesti este de a hrani trupul cu scopul de a reduce foamea.
O supa excelenta ce hraneste organismul este supa miso, care este incarcata in probiotice si antioxidanți de care organismul are nevoie.
Un al ingredient-minune in dieta chinezeasca este ceaiul verde care curata organismul, promovează stare buna de sanatate si chiar amelioreaza poftele.
Studiu după studiu arata ca ceaiul verde este plin de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi din organism. Acesti radicali liberi dauneaza organismului cauzand cancer, boli de inima, imbatranire prematura, orbire si alte tulburari.
In dieta chinezeasca sunt recomandate legumele, care nu sunt doar garnitura in mancaruri chinezesti, ci si principalele ingrediente in cele mai multe feluri de mancare.
Se spune că legumele au putere de vindecare a organismului.
Toate legumele sunt libere de grasimi rele si sunt sărace in calorii, fapt ce reprezinta varianta perfecta pentru persoanele care doresc sa isi pastreze greutatea sub control.
Legumele facilitează procesul de digestie, usurand absorbtia nutrientilor de catre organism.
In dieta chinezeasca se mentine echilibrul intre yin si yang la fiecare masa. Astfel, mancarurile umede trebuie sa fie insotite de mancaruri uscate, iar alimentele umede trebuie sa fie insotite de alimente crocante.
Tipuri de alimente in dieta chinezeasca:
Alimente yin: fructe, legume, zahar, miere, condimente.
Alimente yang: carne, fructe de mare, peste.
Beneficiile dietei chinezesti
Mancarea chinezeasca este gatita cu intentia de a creste beneficiile pentru sanatate, de exemplu longevitatea, dar si pentru a oferi puteri de vindecare și valori medicinale. O buna mancare chinezeasca este pregatita cu uleiuri polinesaturate si nu utilizeaza ingrediente pe baza de lapte, cum ar fi smantana, unt si branza.
Desi carnea este folosita in prepararea produselor alimentare din China, este folosita cu moderatie, pentru a nu creste nivelul de grasimi animale si colesterol.
Intr-o dieta chinezeasca, accentul este dat de orez, fidea si legume.
Dezavantajele dietei chinezesti
Dezavantajele dietei chinezesti tin de modul de obtinere a ingredientelor si de cel de pregatire al acestora; se cunoaste faptul ca prepararea meselor in bucataria chinezeasca sunt greu de pregatit si necesita foarte mult timp…
De asemenea, acest tip de dieta a fost criticat de catre unii specialisti care au invocat faptul ca se consuma foarte mult orez si paste in meniuri.