Home » Dieta cu pâine

Dieta cu pâine

scris de: Elena
Dieta cu paine

Dieta cu pâine se „recomandă” în cazul în care trebuie să se consume un anumit număr de calorii pe zi, însa una sau mai multe bucăți de pâine ar putea pune la risc organismul, din cauza caloriilor. O felie de pâine albă sau de grâu are între 70 și 80 de calorii, ceea ce înseamnă ca pâinea într-un sandwich poate avea aproximativ 150 de calorii. Pâinea albă nu are o valoare nutritivă mare și poate provoca o creștere a zahărului din sânge, care, de multe ori, duce la pofta pentru mai multe alimente. Această dorință, la rândul său, poate duce la supraalimentare.

Dieta cu pâine este o abordare de a pierde în greutate; cu atât mai mult, cu cât în ultimul timp producătorii de pâine au încercat sa scoată pe piața variante mai sănătoase de pâine; de cele mai multe ori, aceste sortimente s-au dovedit a fi bogate în carbohidrați și cu un conținut redus de fibre.

Efectele negative ale dietei cu pâine

În primul rând, consumul de pâine albă și cel de cereale rafinate nu reprezintă o sursă importantă de substanțe nutritive pentru organism, nu de foarte puține ori insistându-se asupra faptului că aceste alimente ar trebui înlocuite în general cu cereale integrale.

Dieta cu pâine nu este văzută cu ochi buni; se cunosc foarte bine proprietățile amidonului, care, odată ajuns în tractul digestiv, intră în fluxul sangvin sub formă de glucoză, iar implicit nivelul de zahar din sânge va creste considerabil si va influenta si volumul de insulina. Insulina este un hormon puternic, responsabil de depozitarea  grăsimilor.

Dieta cu pâine, fiind o dieta bogată în carbohidrați, are dezavantajul ca la scurt timp după masă se va instala din nou senzația de foame, astfel că organismul va cere din nou mâncare.

Efectele diete cu pâine

Pâinea este considerată mama tuturor carbohidraților, deoarece majoritatea persoanelor mănâncă pâine cel puțin o dată pe zi. În principiu, nu există masă fără pâine.

Este foarte important de menționat că se întâmplă foarte rar ca cerealele din care este făcută pâinea să se apropie de calitatea celor naturale. Hibridizarea excesivă și reproducerea selectivă sunt un segment al industrializării acestui sector pe care s-a pus foarte mare accent în ultimii ani.

Modernizarea industriei a dus la producerea de noi sortimente de cereale, care sunt folosite la producerea pâinii, însa studii recente arata că organismul nu este proiectat încă pentru a consuma aceste tipuri de cereale.

Un alt efect al dietei cu pâine este că poate duce la apariția unei afecțiuni care poartă numele de boala celiacă; aceasta este o formă intensă de sensibilitate la consumul de grâu și care dăunează intestinului subțire, poate duce la diaree cronica și crampe, împreună cu tulburări de absorbție a nutrienților din grâu despre care se știe că pot provoca și alte boli cronice, inclusiv lupus și artrita reumatoidă.

Consumul excesiv de pâine, în cadrul unei diete, poate duce la creșterea zahărului în sânge, precum și a insulinei, ceea ce poate duce la creșterea riscului de diabet.

Structura osoasă se poate modifica, în cazul în care se ține o dietă strict cu pâine; metabolismul organismului se modifică deoarece are loc o tulburare a echilibrului acido – bazic, ce extrage calciul din oase, fapt ce mărește riscul apariției osteoporozei…

O dietă bogată în pâine (care este un carbohidrat) produce o creștere a particulelor mici de LDL, o creștere a colesterolului, ceea ce poate duce la ateroscleroză și boli cardiovasculare.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept