Dieta disociată ne ajută să pierdem kilogramele care ne fac să ne simţim incomod printr-o modalitate care nu face organismul să sufere şi să îşi consume propriile rezerve de energie.
Regulile Dietei Disociate sunt simple, mai ales că este permis consumul tuturor alimentelor, pe categorii, care se repetă şi care formează un ciclu ce va ajuta organismul să digere mai bine hrana pe care o preparăm.
Cuprins:
Ce este dieta disociată şi cum funcţionează
Dieta disociată are la bază principalele grupe de alimente, fiind creată cu ajutorul nutriţioniştilor care o consideră o modalitate eficientă de a slăbi.
Categoriile de alimente sunt legumele, lactatele, carnea, fructele, ouăle şi cerealele. Acestea diferă între ele prin valoarea nutriţională pe care o au şi de aceea organismul le va procesa diferit. Aceasta este explicaţia pentru mesele copioase care ne fac să ne simţim prea plini. Fiecare aliment este digerat diferit iar metabolismul încetineşte, fiind îngreunat întregul proces. De exemplu, proteinele sunt descompuse atunci când mediul este puţin mai acid, spre deosebire de carbohidraţi care necesită un mediu alcalin pentru a fi digerate. Aşadar sistemul digestiv este cel care realizează toate reglajele şi care are de suferit cel mai mult.
Care sunt alimentele permise în Dieta disociată
Legumele reprezintă prima categorie de alimente care nu trebuie să lipsească din această dietă. Acestea sunt bogate în vitamine şi minerale şi se pot consuma la discreţie ( indiferent de legumele alese pentru consum). Ele se vor prepara fie la cuptor, la abur sau pe grill, dar fără a folosi ulei sau alte condimente nesănătoase.
A doua categorie de alimente este reprezentată de lactate. Sunt indicate pentru consum produsele din lapte care au puţine grăsimi, brânza de vaci, iaurtul, telemeaua sau caşcavalul.
Carnea este inclusă şi ea în Dieta disociată, fiind indicată carnea de curcan, de pui sau peştele (somonul, sardinele şi păstrăvul). De asemenea, nu trebuie folosit la gătit uleiul, carnea putând fi preparată pe grătar, la cuptor sau în aburi.
Vor fi permise absolut toate tipurile de fructe, fără a exagera în ceea ce priveşte consumul de banane, avocado, mango sau citrice.
Ouăle se vor consuma întotdeauna tari, fierte sau pregătite în aburi.
Cerealele se află pe lista alimentelor necesare pentru că ajută la tranzitul intestinal datorită conţinutului lor în fibre.
Alimente interzise în această dietă
Ca orice altă cură de slăbire, şi Dieta disociată are câteva preparate de care trebuie să ne ferim pentru ca aceasta să dea roade, iar kilogramele să dispară rând pe rând. Vom elimina de tot sucurile carbogazoase, băuturile energizate, toate alimentele care conţin zahăr şi cafeină. De asemenea, nu vor exista gustările dintre mese.
Regulile Dietei disociate
Pentru ca acest regim să funcţioneze, există o serie de reguli ce trebuie respectate, care ajută la atingerea cu succes a obiectivului stabilit.
- Nu este permis consumul de alimente după ora 19:00. Chiar dacă am optat pentru o dietă care va face minuni, organismul trebui educat şi învăţat să primească atât cât are nevoie. Mesele înainte de somn sunt o greşeală foarte mare, deoarece ne vor face să avem un somn mai puţin odihnitor şi să ne simţim obosiţi.
- Pentru a ajuta la arderea grăsimilor, trebuie să ne obişnuim cu un consum zilnic de 2 litri de apă. Hidratarea este un factor esenţial ce va accelera procesul de slăbire.
- Între mesele de peste zi va trebui să nu servim nimic timp de cel puţin 3 ore, pentru a permite sistemului digestiv să acţioneze aşa cum trebuie, fără a-l bulversa cu noi cantităţi de mâncare ingerate.
- Un alt aspect foarte important, care ar trebui să devină o obişnuinţă şi un stil de viaţă, este faptul că nu se va bea apă în timpul meselor, dar nici cu 15 minute înainte de a începe să mâncăm. Aceasta va face ca sucurile digestive (sucul gastric, bila, sucul pancreatic şi cel intestinal) să fie diluate şi nu vor mai acţiona aşa cum trebuie pentru a digera alimentele.
- Mişcarea se numără printre cele mai importante decizii pe care este bine le luăm. Indiferent dacă alegem o plimbare în aer liber, un abonament la sală sau la piscină, trebuie să atingem în fiecare zi pragul de 45 de minute în care corpul nostru va fi pus în mişcare.
Dacă sunt respectate aceste reguli simple, Dieta disociată ne va conduce pe un drum al remodelării corporale şi spre un stil de viaţă mai sănătos. Se pot pierde până la 25 de kilograme daca programul este urmat ca la carte, punând accentul pe exerciţiile fizice şi pe o hidratare corespunzătoare.
Cum se va ţine Dieta disociată
Aceasta dietă se bazează pe un ciclu de şapte zile care se vor repeta până când ajungem la greutatea ideală. În fiecare zi se va consuma un alt tip de alimente, pentru a permite organismului să aibă o digestie cât mai bună, să metabolizeze substanţele de care are nevoie şi să le elimine pe cele în exces sau nefolositoare.
- În prima zi de dietă se vor consuma doar legume, pregătite după bunul plac, fără condimente sau ulei.
- În a doua zi se vor servi doar lactate slabe, cu cel mult 3.5% grăsime, putând alege dintre iaurt, lapte, brânză de vaci, telemea sau caşcaval. Acestea se vor consuma în stare brută, fără a fi combinate cu alte alimente.
- În a treia zi se vor prepara mese care au la bază carnea de pui sau de curcan, ce va fi gătită pe grătar, în aburi sau la cuptor. De asemenea este interzis orice adaos de condimente sau de ulei. Se pot folosi în schimb mirodeniile naturale, precum oregano, busuioc, cimbru sau piper.
- În a patra zi avem posibilitatea de a alege să consumăm orice fel de fruct, indiferent de natura acestuia, dar fără a exagera în ceea ce priveşte bananele, citricele, mango şi avocado.
- În a cincea zi se vor consuma doar ouă. Acestea trebuie să fie neapărat foarte tari.
- În a şasea zi este permis consumul de peşte, de somon, sardine sau păstrăv, fără a fi prăjit sau condimentat.
- În ultima zi se vor servi cereale la discreţie.