Home » Dieta fara carne: beneficii si dezavantaje

Dieta fara carne: beneficii si dezavantaje

scris de: Elena
Dieta fara carne

Dieta fara carne sau vegetariana poate fi foarte sanatoasa si plina de satisfactii. Cu toate acestea, cei mai multi dintre vegetarieni sunt preocupati de obtinerea de proteine ​​adecvate, care sa substitiue necesarul de proteine de provenienta animala, pentru un organism sanatos.

Dieta fara carne este intalnita tot mai des in zilele noastre, deoarece oamenii aleg sa aiba un stil de viata mai sanatos, bazat cu precadere pe alimente de origine vegetala, care ii ajuta sa se fereasca mai usor de afectiuni ce pot aparea de-a lungul timpului.

In dieta fara carne trebuie tinut cont de aportul de vitamine, minerale si substante hranitoare pe care trebuie sa le procuram din legume si fructe. Acest mod de a trai nu este imposibil, deoarece exista numeroase mancaruri delicioase care vor suplini cu brio lipsa carnii din alimentatie.

Consumul de nuci, seminte, produse din soia, cereale, oua si produse lactate reprezinta alegeri bune de obtinere a proteinelor ​​fara a consuma carne. Aceste grupuri de alimente contin fiecare diferiti aminoacizi (blocurile de proteine​​) si diferite niveluri de calitate de proteine​​.

Atunci cand dieta dumneavoastra include o varietate din fiecare dintre aceste tipuri de alimente, puteti fi siguri că sunteti consumatori de toti aminoacizii de care aveți nevoie pentru cresterea masei musculare si repararea celulelor.

Dieta fara carne poate fi potrivita oricarei persoane, in orice etapa a vieții sale, atât timp cat este planificata in mod corespunzator.

Dieta fara carne

Cum trebuie sa arate o dieta?

Dietele reprezinta un proces prin care ne oprim din a consuma anumite alimente, din diverse motive, fie ele medicale sau care tin de propria decizie.

De cele mai multe ori, trebuie sa avem in vedere ce alimente eliminam din alimentatia zilnica, pentru a le putea inlocui si pentru ca organismul nostru sa nu resimta lipsa acestora. Dietele trebuie sa fie echilibrate, sa nu creeze un dezechilibru care sa ne afecteze sanatatea si care sa aiba urmari grave. De aceea, este bine sa consumam tot felul de mancaruri, sa le diversificam, pentru a putea beneficia de aportul de vitamine, minerale si substante hranitoare pe care acestea le au in continutul lor. Cel mai important este sa nu exageram cu niciun aliment si sa ne situam pe linia de plutire.

Parerile sunt impartite atunci cand vine vorba despre o dieta fara carne. Majoritatea oamenilor spun ca atunci cand nu consuma acest preparat, nu se simt destul de bine alimentati. Exista si pareri care indica faptul ca aceasta poate fi inlocuita cu usurinta de legume.

Beneficiile dietei fara carne

Ca orice regim, dieta fara carne are avantaje si dezavantaje, si este absolut necesar sa se tina cont de efectele pe care le poate avea asupra organismului:

–          Mentinerea sub control a hormonilor – in ultimul timp se cunoste foarte bine faptul ca in industria carnii se folosesc in alimentatia animalelor diferiti compusi chimici care vor duce la dezvoltarea unor afectiuni intr-un ritm alert. Consumul de carne de catre oameni duce la ingerarea acestor substante care vor modifica si organismul uman.

–          Adoptarea unui stil de viata din care se elimina carnea, se detoxifica organismul si se constata ca, odata eliminate toxinele, corpul uman nu mai emana anumite mirosuri.

–          Imbunatatirea vietii sexuale, eliminand nivelul ridicat de hormoni care pot duce la infertilitate.

De când e lumea si pamantul se stie foarte bine ca tipul de alimentatie este unul bazat pe carne. Insa, in ultima perioada s-a dezvoltat o empatie pentru mediul înconjurator si animale, in general, precum si pentru adoptarea unui stil de viata sanatos. Astfel, eliminarea produselor din carne din alimentatie a început sa preocupe un numar tot mai mare de persoane.

Dieta fara carne are anumite beneficii, precum: mentinerea controlului greutatii, reducerea riscurilor de prevenire a bolilor de cancer, a bolilor de inima, a hipertensiunii arteriale, a diabetului, pietrelor la rinichi, calculilor biliari si osteoporozei.

Dezavantajele dietei fara carne

Insa, o dieta fara carne poate cauza un deficit de proteine, proteinele fiind esentiale in dezvoltarea armonioasa a organismului.

Un deficit de proteine poate duce la simptome precum:

–          Edem – stocarea apei in mod necorespunzător in organism (proteinele având un rol de mentinere a echilibrului in organism);

–          Scaderea in greutate brusca, prin reducerea masei musculare;

–          Pierderea podoabei capilare;

–          Unghii fragile;

–          Schimbarea aspectului pielii;

–          Eruptii cutanate;

–          Tulburari ale somnului;

–          Moleseala;

–          Cefalee;

–          Anemie.

In dieta fara carne se recomanda consultul de specialitate si se va încerca in cel mai sigur mod ca lipsa din alimentatie a carnii sa fie inlocuita cu produse care pot asigura necesarul zilnic de proteine pentru confortul organismului dumneavoastra.

Despre importanta consumului de carne

Atunci cand vorbim despre carne, ne gandim, in primul rand, la proteine. Acestea au un rol deosebit de important in buna functionare a organismului uman, deoarece indeplinesc o multitudine de roluri, fara de care viata nu ar putea continua. Fie ca au rol de transport, fie ca intervin in imunitate sau ca intra in structura unor compusi vitali, proteinele se remarca prin necesitatea lor in corpul nostru.

Proteinele sunt cele care ofera organismului aminoacizi esentiali, niste componente care nu pot fi create de catre metabolismul nostru si care pot fi obtinute doar prin alimentatie.

Ce facem atunci cand optam pentru o dieta fara carne?

Nutritionistii spun ca atunci cand alegem sa adoptam o dieta fara carne, trebuie sa oferim organismului nostru ocazia de a-si procura aminoacizii esentiali din alte surse, pentru a nu crea un dezechilibru si a nu ajunge sa ne simtim slabiti.
Proteinele se gasesc si in alimente care pot suplini lipsa consumului de carne, dar acestea contin o cantitate mai mica de aminoacizi si trebuie avut in vedere un consum regulat si bine stabilit.

Carnea de peste se remarca printr-un continut deosebit de important de acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamine precum A, B12, D, E si prin minerale, ca de exemplu: fosfor, iod, potasiu si fier. Carnea de pui contine vitaminele din complexul B, vitaminele A, D, E, K, cantitati importante de magneziu, cupru si zinc. Carnea de vita, miel si rata ajuta la formarea hematiilor (globulele rosii), mentin o stare de sanatate foarte buna a sistemului osos si intervin in intarirea sistemului imunitar.

Dieta fara carne presupune gasirea si consumarea unor alimente care sa inlocuiasca toate aceste beneficii enumerate mai sus. Dar da, se poate trai si fara carne, iar unii oameni spun ca se simt mult mai bine de cand au eliminat-o din viata lor.
Dieta fara carne poate insemna un stil de viata mai sanatos, format din mese usoare, care nu afecteaza starea de spirit si nu ingreuneaza activitatea organismului. Aceasta se bazeaza pe beneficiile forte sanatoase ale unui alimentatii bazate pe legume si fructe. Exista specialisti care spun ca adoptarea unei diete fara carne poate face minuni.
Mesele lipsite de acest aliment pot fi foarte hranitoare, iar printr-un program bine planificat se pot satisface toate nevoile organismului.

Care sunt alimentele care pot inlocui carnea?

Intr-o dieta fara carne putem avea mese delicioase doar din alimente de origine vegetala. Iata ce putem consuma:

  1. Soia, un aliment usor de preparat, care poate fi pregatit in foarte multe feluri, contine, pe langa proteine, o cantitate insemnata de fibre, minerale si vitamine. La doar 100 de grame de soia, consumam 39,58 grame de proteine. Suna delicios!
  2. Mazarea se numara si ea printre alimentele care sunt indicate pentru consum, cu 3,5 grame de proteine continute in 130 grame de legume. Supa=crema de mazare este o optiune excelenta, care ne va ajuta sa ne rasfatam papilele gustative.
  3. Broccoli-ul, din ce in ce mai intalnit pe mesele noastre, poate fi preparat rapid si ne va asigura o cantitate mare de fibre si foarte multe proteine.
  4. Desi ne sperie atunci cand auzim de ea, varza de Bruxelles poate fi un deliciu atunci cand o gatim la aburi, avand beneficii importante pentru organismul nostru. Contin proteine, potasiu (cam aproximativ 247 de miligrame la o portie) si 110 micrograme de vitamina K. Este o adevarata sursa de sanatate!
  5. Pentru a suplini vitamina A, este indicat sa consumam legume si fructe care au culoarea portocalie, rosie sau galbena.
  6. Morcovii sunt legumele cu cea mai mare cantitate de vitamina A, dar putem opta si pentru dovleac, cartofi dulci, pepene galben sau caise. Dieta fara carne poate fi sustinuta usor de consumul acestor alimente.
  7. Vitamina D se gaseste cu precadere in cereale, care contin si numeroase alte vitamine, minerale si foarte multe fibre.
  8. Rolul vitaminei E este acela de a functiona ca un antioxidant, de aceea trebuie gasite surse din care corpul sa o asimileze atunci cand alegem o dieta fara carne. Migdalele sunt gustarea perfecta, la fel si avocado-ul sau spanacul.
  9. Ardeiul rosu este indicat sa fie mancat la cel putin o masa pe zi, datorita continutului sau ridicat in vitaminele E, C si B6.

Cercetarile care s-au facut de-a lungul timpului au demonstrat ca oamenii care opteaza pentru o dieta fara carne au sanse mai mici de a face boli cronice sau de a suferi de obezitate. De asemenea, acestia pot sta fara griji atunci cand vine vorba de hipertensiune arteriala sau de probleme cu colesterolul, deoarece stilul de viata adoptat ii ajuta sa isi mentina un corp mereu tanar si sanatos…

O dieta fara carne este mai sanatoasa atunci cand este echilibrata si include portii zilnice din toate grupele de alimente majore, inclusiv fructe, legume, proteine ​​slabe, cereale si produse lactate.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept