Home » Dieta hepatita B te ajuta sa ai un ficat sanatos

Dieta hepatita B te ajuta sa ai un ficat sanatos

scris de: Elena
Dieta hepatita B

Dieta hepatita B este, in principiu, o dieta ca oricare alta; se bazeaza pe aceleasi principii ca dietele urmate de persoanele care nu au aceasta afectiune. Insa, dieta hepatita B are in vedere nu doar aportul caloric scazut, ci si consumul redus de alimente care contin colesterol si grasimi, fie ele saturate sau nesaturate, intrucat cei care sufera de aceasta afectiune, trebuie sa isi supravegheze constant greutatea. Cei care sufera de hepatita B si urmeaza o dieta specifica trebuie sa consume alimente sanatoase, multe fructe si legume, cereale integrale si se recomanda sa evite total consumul de alcool.

Exista o dieta speciala pentru Hepatita B

Majoritatea persoanelor purtatoare de hepatita B nu trebuie sa urmeze o dieta speciala, insa este foarte important ca acestea sa consume alimente sanatoase si sa nu devina supraponderale. Aceasta recomandare este in egala masura valabila si pentru persoanele care nu sufera de aceasta afectiune. Insa, in cazul celor care sufera atat de hepatita de tip B, cat si de o alta afectiune cronica, cum ar fi ciroza, diabet, HIV sau afectiuni renale, regimul alimentar necesita o atentie sporita.

dieta-hepatita-b

Care este corelatia dintre Hepatita de tip B, regimul alimentar si ficat?

Daca te-ai intrebat vreodata care este legatura dintre hepatita de tip B, alimentatie si ficat, iata raspunsul: absolut tot ce manaci si bei trece prin ficat. Ficatul este „motorul” organismului, acesta este responsabil de transformarea alimentelor in depozite de energie si de transformarile chimice din care rezulta nutrientii necesari bunei functionari a organismului. Ficatul este cel implicat in reconstructia celulara, eliberarea de energie si mentinerea functiilor organismului in parametri normali. Prin urmare, o dieta aleasa gresit pentru o persoana cu hepatita B poate avea ca rezultat afectarea si mai grava a ficatului.

Totodata, daca regimul alimentar are un continut caloric ridicat, cu siguranta vei castiga ceva kilograme in greutate. Odata cu acumularea acestor kilograme in plus, se va depune un strat adipos si la suprafata ficatului, ceea ce va conduce la steatoza hepatica, sau ceea ce in popor este cunoscut sub denumirea de „ficat gras”. In timp, adipocitele de la nivelul ficatului favorizeaza aparitia cirozei la persoanele deja afectate de hepatita B. De asemenea, a fost dovedit clinic faptul ca in randul pacientilor cu hepatita B care sunt si supraponderali si au si asa-numitul „ficat gras”, cazurile de remisie ale hepatitei B prin tratament cu interferon sau ribavirin au fost mult mai rare.

Nu trebuie sa scapam din vedere faptul ca un regim alimentar neadecvat poate sa contina toxine daunatoare ficatului. De exemplu, acesta este motivul pentru care oamenii ajung de urgenta in spital si se inregistreaza uneori chiar si decese in randul celor care consuma accidental ciuperci otravitoare: toxinele ajung foarte repede in ficat, ii blocheaza functiile si, prin urmare, toate celelalte functii ale organismului care depind de ficat sunt si ele blocate, conducand in lipsa unui tratament de specialitate, la moarte. Alte toxine, cum sunt alcoolul sau medicamentele, provoaca, de asemenea, leziuni ale ficatului insa efectul lor este vizibil dupa perioade mai lungi.

Pe de alta parte, in cazul persoanelor afectate de hepatita B, o dieta specifica acestui virus hepatic, poate imbunatati considerabil sanatatea ficatului. O dieta echilibrata poate avea ca rezultat o mai buna functionare a ficatului si eliminarea riscului de ciroza hepatica si, nu in ultimul rand, poate ajuta sistemul imunitar sa ramana puternic si sa sustina organismul in lupta cu virusul hepatic de tip B.

Trebuie sa mentionam in acest context ca persoanele infectate cu hepatita de tip B prezinta un risc mai ridicat fata de persoanele care nu au acest virus, de a dezvolta si alte boli cronice, cum ar fi diabetul. Din acest motiv, o dieta specifica hepatitei B poate ajuta atat la mentinerea unei greutati constante, cat si la eliminarea grasimilor din organism si controlul nivelului de zahar din sange, ceea ce reduce considerabil riscul aparitiei diabetului.

Regimul alimentar pentru persoanele purtatoare de virusul hepatitei B

Dieta pentru hepatita B este foarte importanta, pentru ca atat o greutate peste cea normala, cat si una mai mica decat aceasta, ajuta virusul de hepatita B sa se dezvolte in organism. Dar care este greutatea normala? Indicele de masa corporala (BMI) este cel care te poate ajuta sa gasesti raspunsul. Daca BMI este sub 20 sau peste 30, solicita medicului tau sa te programeze la un nutritionist, care sa te ajute cu o dieta personalizata, prin care sa ajungi si sa te mentii la o greutate normala.

Asa cum am explicat mai sus, persoanele supraponderale prezinta riscul de steatoza hepatica si pot prezenta disfunctionalitati ale activitatii ficatului. In combinatie cu virusul hepatitei B, creste, de asemenea, riscul de: diabet, afectiuni cardiace, hipertensiune, hipercolesterolemie si diverse tipuri de cancer.

Mentinerea unei greutati normale va poate feri de aceste complicatii. Chiar daca virusul hepatitei B nu este tratat in totalitate, o greutate optima ajuta ficatul sa aiba o activitate aproape de cea normala.

Nu uitati ca si dieta pentru hepatita B, la fel ca toate celelate diete, se completeaza prin exercitii fizice. Exercitiul fizic nu numai ca ajuta la mentinerea unei greutati constante sau ajuta la pierderea catorva kilograme, dar are efecte benefice si asupra apetitului, ajuta la eliminarea unor toxine rezultate din tratamentul medicamentos pentru hepatita B, imbunatateste sistemul imunitar si contribuie la crearea starii de buna dispozitie.

Incercati sa faceti seturi de exercitii fizice cu durata de zece minute, de cateva ori pe zi si sporiti durata si nivelul de efort fizic progresiv, de la 15 pana la 30 minute zilnic, de la trei la cinci zile pe saptamana. Incepeti cu o plimbare de zece minute sau cu o sedinta de inot de 15 minute. Nu trebuie sa faceti efort fizic sustinut brusc ori pana la extenuare si nici sa va infometati; nu uitati ca si scaderea brusca in greutate favorizeaza dezvoltarea virusului de hepatita B, la fel ca obezitatea, prin urmare, o dieta echilibrata este cea mai indicata.

Ce influenta are alcoolul asupra persoanelor purtatoare de hepatita B?

Alcoolul are un efect nociv asupra ficatului in orice conditii si in cazul oricarei persoane, nu doar a celor infectati cu virusul hepatitei B. Consumul exagerat de alcool pe perioade lungi si constante poate duce in timp la aparitia cirozei hepatice, afectiuni cronice ale ficatului si chiar cancer hepatic. Este adevarat ca acest risc este mult mai mare in cazul celor deja infectati cu hepatita B, care au organismul slabit si ficatul afectat, prin urmare, acestora le este strict interzis sa consume alcool, chiar si in cantitati mici sau ocazional.

Tratamentul medicamentos si dieta pentru hepatita B

Unele medicamente utilizate in tratamentul hepatitei B pot avea ca efect secundar scaderea apetitului, ceea ce poate avea ca rezultat o alimentatie deficitara, lipsa poftei de mancare, senzatie de slabiciune si stare generala proasta.

De aceea, o dieta adecvata, potrivita pentru hepatita B detine un rol foarte important in controlul si tratamentul acestei afectiuni, intrucat organismul are nevoie deopotriva de un regim echilibrat si de alimente sanatoase in lupta cu virusul hepatic de tip B, precum si pentru recuperarea de dupa aceasta lupta.

Recomandari pentru o dieta hepatita B sanatoasa

–    Fa o scurta plimbare sau cateva exercitii usoare de stretching inainte de a te aseza la masa, un mic efort fizic poate contribui la cresterea apetitului.
–    Incearca sa manaci putin si des, adica patru, pana la sapte mese pe zi, in loc de doua sau trei mese principale.
–    Incearca suplimentele nutritive speciale pentru micul dejun, pe care le poti amesteca cu fructe sau suc de fructe si pe care le poti consuma si intre mese.
–    Incearca alimente cat mai variate, cu texturi, gusturi, culori cat mai diferite, in combinatii cat mai inedite, pentru a face mancarea cat mai apetisanta.
–    Manaca cat mai des din felul tau preferat de mancare, chiar daca o consumi doar cantitati mici.
–    Incearca sa ai la indemana tot timpul gustari precum branzeturi, oua fierte, unt de arahide si sa consumi gustari care nu necesita pastrarea la frigider, cat timp te uiti la TV sau cand stai in fata computerului.
–    Pe cat posibil, incearca sa nu bei lichide in timpul mesei, pentru ca acestea iti vor da senzatia de satietate mai repede si vei consuma mai putine alimente in timpul mesei.
–    Incearca sa eviti suplimentele nutritive care contin vitaminele A si D, chiar si fier, intrucat hipervitaminozele acestea nu sunt benefice pentru ficat, implicand o activitate hepatica suplimentara. In schimb, se recomanda aportul suplimentar de vitamina E, care ajuta la buna functionare a ficatului, regenerarea hepatica si chiar in tratarea virusurilor hepatice.
–    Consuma cat mai mult ceai verde. Acesta are un efect benefic in tratamentul hepatitei B, intrucat contine atat cantitati mici de cafeina, cat si un antioxidant foarte important, cunoscut sub denumirea de Catechin, utilizat in tratamentul virusurilor hepatice…

Acestea sunt doar cateva recomandari care pot ajuta la pastrarea intacta a celulelor hepatice inca neafectate de virusul hepatitei B si pot contribui, de asemenea, la regenerarea celulara insa trebuie mentionat faptul ca, in primul rand, trebuie avuta in vedere o dieta echilibrata, specifica pentru hepatita B, mentinerea greutatii si a consumului de energie in parametrii normali.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept