Dieta pentru diabetici este recomandata de catre specialisti persoanelor care sufera de aceasta afectiune.
Dieta pentru diabetici va fi urmata dupa analize amanuntite, pentru a se stabili in primul rand ce tip de diabet are pacientul:
– Diabet zaharat de tip I – in acest caz, pacientul este dependent de insulina si se recomanda un regim alimentar echilibrat in nutrineti.
– Diabet zaharat de tip II – in acest caz, pacientul va urma un regim alimentar.
Există alte trei forme, mai puțin frecvente, de diabet zaharat:
– Diabetul gestational – In timpul sarcinii, unele femei se confrunta cu niveluri de zahar din sange sporite si nu pot produce suficienta insulina. In cele mai multe cazuri, se dezvolta intre 14 și 26 saptamani de sarcina, perioada cunoscuta sub numele de al doilea trimestru, si dispare după ce se naște copilul.
– Diabet zaharat neonatal – Acest lucru este foarte rar si este cauzat de o modificare a unei gene ce afecteaza productia de insulina.
– Diabet zaharat cu debut juvenil (MODY) – cauzat de o mutatie a unei singure gene și este, de asemenea, foarte rar.
Cuprins:
In ce consta dieta pentru diabetici?
In primul rand, persoana care va urma o dieta pentru diabetici trebuie sa ajunga la o greutate care se incadreaza in parametrii normali; de cele mai multe ori, persoanele care ajung in aceasta situatie au masa corporala mai mare decat cea normala.
Dieta pentru diabetici impune un stil de viata sanatos.
Ce se accepta ca alimente in dieta pentru diabetici:
– Carne de pasare sau curcan, de cele mai multe ori pregatita prin fierbere sau inabusita;
– Branza dietetica;
– Seminte crude, alune, nuci.
Ce se consuma cu atentie in dieta pentru diabetici:
– Paine;
– Cereale;
– Fructe, in special cele dulci;
– Grasimi;
– Zahar;
– Alcool.
Un exemplu de meniu in dieta pentru diabetici:
Mic dejun: o clatita din grau integral, fructe de padure, un iaurt degresat.
Pranz: branza dietetica si un mar pentru persoanele cu diabet (exista un anumit soi de mere cu un continut scazut de zaharuri).
Cina: o bucata carne vita, o salata.
De asemenea, se recomanda consultarea unui medic nutritionist si este necesar sa se faca periodic controale.
Diabetul este o tuburare de metabolism; aceasta tulburare apare din cauza cantitatii de glucoza din sange, care este ridicata.
Se pune in aplicare crearea unui plan prin calcularea carbohidratilor care se descompun si au cel mai mare impact asupra nivelului de glucoza din sange. Este important să se asigure calendarul și cantitatea de carbohidrati în fiecare zi, mai ales dacă se iau si medicamente pentru diabet sau insulina. În caz contrar, nivelul de glucoză din sânge poate fluctua mai mult.
Se vor gasi alternative in dieta pentru dibetici, care sa inlocuiasca unele alimente cu altele mai potrivite dietei si se va urmari indexul glicemic asociat fiecarui produs in parte…
O dieta pentru diabetici este pur și simplu un plan de alimentatie sanatoasa, care este ridicata in substante nutritive, sarace in grasimi si moderata in calorii. Este o dieta sanatoasa pentru oricine. Diferenta este ca trebuie sa acorde mai multa atentie alegerilor care se fac in alimentatie.