Home » Dieta pentru ficat – sfaturi de alimentatie

Dieta pentru ficat – sfaturi de alimentatie

scris de: Elena
Dieta pentru ficat

O dieta pentru ficat este una bine echilibrata, pentru a mentine puterea si o greutate sanatoasa, care sunt esentiale pentru persoanele cu probleme hepatice.

Dieta pentru ficat nu reprezinta o reteta magica ce presupune consumul unor produse care garanteaza sanatatea; ideal ar fi sa se previna afectiunile de acest tip.

Ce implica urmarea unei diete pentru ficat?

Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corpul uman. Are marimea unei mingi de fotbal si sta sub cutia toracica, pe partea dreapta. Ficatul este un filtru de chimice, regleaza hormonii si nivelul de zahar din sange, stochează energie din substantele nutritive, produce proteinele din sange, bila si enzime care organismul are nevoie.

O dieta pentru ficat se va urma daca apar simptome cum sunt pierderea poftei de mancare, greata, nivelul de energie scazut, retentie de lichide la nivelul picioarelor sau acumularea de lichid in abdomen (ascita); va trebui sa se urmeze un regim alimentar mai amplu. Aceste simptome si alte probleme asociate cu boala hepatica avansata implica o consiliere de specialitate din partea unui medic.

alimente ficat

Ce este permis in dieta pentru ficat?

In dieta pentru ficat se recomanda o alimentatie sanatoasa, exercitii fizice; pe scurt: un stil de viata sanatos.

Alimente esentiale permise in aceasta dieta sunt usturoiul, grepfrutul, ceaiul verde, legumele verzi.

Exemplu de meniu in dieta pentru ficat:

Mic dejun: grepfrut, o felie paine prajita, un ceai

Pranz: o salata

Cina: o portie peste slab si legume fierte

Ce este interzis in dieta pentru ficat?

Deoarece ficatul este un filtru, se vor evita bauturile alcoolice, medicamentele si este necesara prudenta maxima pentru a nu contacta un virus hepatic.

Hepatita este un virus care inflameaza ficatul. Există mai multe tipuri de hepatita:

Hepatita A se transmite prin apa sau alimente care a fost contaminate cu bacterii gasite in fecale.

Hepatitele B și C sunt transmise prin sange si fluide corporale.

În cazul în care este netratata, hepatita poate duce la ciroza, cancer de ficat si insuficienta hepatica. Spalarea mainilor si evitarea locurilor care nu par curate pot preveni hepatita A. Pentru a preveni hepatitele B și C nu se recomanda imprumutarea periutelor de dinti, a aparatelor de ras, a acelor.

In dieta pentru ficat este esential ca pacientii cu boli hepatice sa tina un regim alimentar echilibrat, unul care asigura caloriile adecvate, carbohidratii, grasimile si proteinele necesare…

Un astfel de regim alimentar va ajuta ficatul in regenerarea celulelor hepatice. Urmarea acestei diete care accepta aceasta regenerare este un mijloc de tratare a unor afectiuni hepatice.

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept