Home » Dieta pentru gravide: pentru o sarcina sanatoasa si usoara

Dieta pentru gravide: pentru o sarcina sanatoasa si usoara

scris de: Elena
Dieta pentru gravide

Dieta pentru gravide impune o dieta sanatoasa care este o parte importanta a unui stil de viata normal, in orice moment, dar este deosebit de importanta dacă sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti insarcinata.

Mancati sănătos in timpul sarcinii si acest lucru va ajuta copilul sa se dezvolte si sa creasca sanatos, iar dumneavoastra va veți menține in forma.

Nu este nevoie sa se urmeze o dieta speciala, dar este important sa se consume o varietate de alimente in fiecare zi pentru a se obtine un echilibru corect de nutrienti care ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului.

Cel mai important este ca prin alimentatie sa se obtina vitamine si minerale din alimentele care se consuma, dar atunci cand este vorba de sarcina va trebui sa se ia si unele suplimente.

Dieta gravide

Suplimente in dieta pentru gravide

In dieta pentru gravide se vor include suplimente precum:

  • Acid folic (vitamina B9) – acesta se recomanda inainte de sarcina, dar si in timpul sarcinii. Acidul folic este o vitamina care ajuta la prevenirea deficientelor de tub neural, anomalii grave ale creierului si maduvei spinarii. Forma sintetica de a acestui acid gasit in suplimentele si alimentele fortificate este cunoscuta sub numele de acid folic. Suplimentarea cu acid folic a demonstrat ca este utila pentru a se reduce riscul de naștere prematura;
  • Vitamina D – contribuie la formarea de oase si dinti sanatosi;
  • Fier – previne anemia;
  • Vitamina C;
  • Calciu – pentru sanatatea oaselor si a dintilor; contribuie si la buna functionare a sistemului nervos, circular si muscular.

Ce presupune o dieta pentru gravide:

In momentul in care este prezenta o sarcina, ideea de baza este sa se manance o gama cat mai variata de alimente, dar este foarte importanta cantitatea – nu se consuma cat pentru doi.

Recomandări alimentare pe parcursul dietei pentru gravide

• Mananca o multime de fructe si legume, deoarece acestea ofera vitamine si minerale, precum si fibre, care ajuta digestia si previn constipatia.

• Mananca cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi – acestea pot fi proaspete, congelate, conservate, uscate; insa, nu uitati sa fie spalate bine.

• Alimentele bogate in amidon sunt o sursa importanta de vitamine si fibre, care pot indeplini foarte multe cerinte fara a a contine prea multe calorii. Acestea includ paine, cartofi, cereale pentru micul dejun, orez, paste, fidea, porumb, mei, ovaz, cartofi dulci, cartofi si malai.

• Aceste alimente ar trebui sa fie parte a fiecarei mese zilnice. Se prefera a se consuma cereale integrale in defavoarea celor rafinate.

• Se vor consuma zilnic proteine precum: carne (fara ficat), pește, pui, ouă, semințe (nuci, migdale). Se va alege o carne slaba si se va gati cu cat mai putina grasime.

• Produsele lactate (cum ar fi laptele, branza proaspata si iaurtul) sunt importante în timpul sarcinii, deoarece acestea conțin calciu și alte elemente nutritive de care copilul are nevoie.

• In timpul dietei pentru gravide se vor consuma cu moderatie unele produse precum uleiuri, sosuri pentru salata, smantana, ciocolata, chipsuri, biscuiti, produse de patiserie, inghetata, budinci, bauturi acidulate.

Cresterea in greutate variaza in randul femeilor, dar cat de mult se ia in greutate pe timpul sarcinii depinde de multi factori. Este necesar ca atentia sa se concentreze pe o alimentatie sanatoasa compusa dintr-o mulțime de carbohidrati amidon, fructe si legume, proteine​​, lapte și produse lactate, si un consum moderat de grasimi si zaharuri.

Pe langa o dieta echilibrata in timpul sarcinii se recomanda si exercitiile fizice, care contribuie la mentinerea greutatii optime in timpul sarcinii si implica o recuperare mai usoara dupa nastere…

articole asemanatoare

Diete-sanatoase.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept