Dietele de post sunt binevenite în perioada postului pentru persoanele care sunt la cură; acestea sunt sănătoase şi eficiente. Dieta de post îţi poate oferi şi o detoxifiere uşoară, aşadar se recomandă o astfel de cură din când în când.
Regulile unei diete de post
- În cadrul acestei diete vei avea cinci mese pe zi: trei principale şi două gustări, prima gustare va fi constituită din fructe de sezon, iar a doua din nuci, morcovi şi ardei gras.
- Ca în toate dietele, şi aici vei bea doi litri de apă pe zi şi ceai neîndulcit.
- Cina se ia cu trei ore înainte de culcare, iar restul meselor vor fi din trei în trei ore.
- La micul dejun se bea o cafea sau cei neîndulcit.
- Foloseşte doar sare şi piper pentru asezonare.
Dieta de post de zece zile
Ziua 1
Mic dejun: salată de pătrunjel cu două roşii şi o jumătate de lipie cu graham.
Gustare: o portocală.
Prânz: sote de mazăre şi un şniţel de soia fiert.
Gustare: un morcov mare, crud.
Cină: o salată din roşii, ceapă, salată verde şi ciuperci la conservă.
Ziua 2
Mic dejun: două felii de pâine integrală şi salată de vinete fără maioneză.
Gustare: un kiwi mare.
Prânz: ciuperci la grătar şi amestec de legume congelate.
Gustare: un ardei kapia.
Cină: un bol de supă de roşii fără orez.
Ziua 3
Mic dejun: ovăz cu quinoa şi lapte de soia.
Gustare: 300 g de salată de fructe (fără banane).
Prânz: ghiveci de legume (sunt excluşi cartofii; foloseşte maximum două linguri de ulei de măsline).
Gustare: o mână de migdale crude.
Cină: o salată de crudități acrită cu zeamă de lămâie.
Ziua 4
Mic dejun: două felii de tofu cu salată de legume.
Gustare: un morcov crud.
Prânz: mâncare de praz cu măsline.
Gustare: 40 g nuci caju crude.
Cină: trei linguri de hummus şi salată de tabouleh cu roşii.
Ziua 5
Mic dejun: salată de crudităţi, tofu şi o felie de pâine integrală.
Gustare: un kiwi mare.
Prânz: orez brun şi legume asiatice.
Gustare: o lingură de hummus şi un ardei capia.
Cină: o porţie de piure de ştevie.
Ziua 6
Mic dejun: ovăz cu quinoa, lapte şi soia.
Gustare: un măr mare.
Prânz: un bol de supă-cremă, salată de roşii, mâncare de linte.
Gustare: o mână de nuci crude.
Cină: un bol de ciorbă de lobodă.
Ziua 7
Mic dejun: o salată tabouleh şi două felii de pâine integrală.
Gustare: o portocală.
Prânz: un bol de ciorbă de legume şi o porţie de legume cu curry.
Gustare: o mână de alune crude.
Cină: piure de urzici, o lingură de orez brun şi o felie de tofu.
Ziua 8
Mic dejun: salată de hrişcă (hrişcă, ulei de măsline, sare, boia, nucşoară, enibahar).
Gustare: 250 g de căpşuni.
Prânz: un bol de supă-cremă de ciuperci şi o salată.
Gustare: un morcov crud.
Cină: o supă de roşii + 200 g de legume fierte.
Ziua 9
Mic dejun: trei linguri de salată de vinete fără maioneză şi un ardei capia.
Gustare: un măr.
Prânz: ghiveci de legume din mazăre, dovlecel, morcov şi vinete.
Gustare: un kiwi mare.
Cină: dovlecei la grătar cu pilaf de quinoa şi ciuperci.
Ziua 10
Mic dejun: ovăz, quinoa şi lapte de soia.
Gustare: un kiwi mare.
Prânz: un bol de supă-cremă de broccoli şi legume la cuptor cu tofu.
Gustare: o mână de nuci caju crude…
Cină: ciuperci la grătar şi salată de castraveţi asezonată cu oţet balsamic.